Да бъдеш приветстван като китарен герой, а още повече като

...
Да бъдеш приветстван като китарен герой, а още повече като
Коментари Харесай

10 от най-добрите жени китаристи в света

Да бъдеш приветстван като китарен воин, а още повече като героиня, в действителност не е елементарно постижение. Обикновено комбинацията от гений, благозвучност и механически качества е определяща, само че и фактори като приноса на музиканта към даден род също играе роля при установяване величието на индивида.
 Monа и
" Счупено (то) сърце " на Mona

Симона Петрова за новата си ария, за работата с Искрата и за бъдещите си креативен планове

Макар и не толкоз доста, въпреки всичко има представителки на нежния пол, които са избрали точно китарата за свое предопределение и са заслужили мястото си в историята на, както написа Stars Insider.

Елизабет Котън

Котън е същинска американска фолк-блус легенда. Родена в края на XIX век, тя съумява да създаде неповторима техника за свирене с пръсти, известна в този момент като " cotten picking ". Причината за това е, че е левичарка, която употребява китара, предопределена за хора, боравещи си с дясна ръка.

Уанда Джаксън

Една от първите дами, която се трансформира в същинска рокендрол звезда през 50-те години на предишния век. Американската изпълнителка също по този начин извършва сполучливо и, и госпел музика. С право получава прозвището " кралицата на рокабили ".

Карол Кей

Изпълнителката е може би най-емблематичната жена басист на всички времена. От 60-те години, тя записва бас партиите на огромни групи и музиканти като The Beach Boys, Франк Синатра и Куинси Джоунс. Кей свири също и на шестструнна китара. Тя даже записва китарните партии на известната ария " La Bamba " на Ричи Валънс.

Джони Мичъл

Като един от най-влиятелните артисти и текстописци, излезли от кръга на фолк музиката от 60-те години на предишния век, Мичъл става известна със своите извънредно персонални текстове и нетрадиционни композиции, които включват поп и джаз детайли и крайни музикални опити.

Бони Райт

Не са доста китаристите, които преобладават в блуса, и в рока, и фолка и в кънтри музиката - както прави Бони Райт. Неслучайно е включена в листата на списание Rolling Stone за " 100-те най-велики китаристи на всички времена ". Освен това има и цели 15 награди Грами.

Джоан Джет

Често е определяна като една от най-важните фигури в рокендрола още от 70-те и в действителност страховит китарист. Музикалните ѝ планове като The Runaways и Joan Jett & the Blackhearts въодушеви доста дами през годините да посегнат към китарата.

Лита Форд

В началото на музикалната си кариера свири дружно с Джоан Джет в The Runaways. През 80-те се утвърждава като една от най-успешните дами китаристи на рок и метъл сцената. През 2014 година Лита Форд става първата жена, спечелила премията Certified Legend от списание Guitar Player.

Трейси Чапман

Чапман освен е приета певица и текстописец, само че се оказва и в действителност добър китарист. На инструмента тя свири от осемгодишна.

Ани Кларк (St. Vincent)

Носителка на премия Грами, известната с креативния си псевдоним St. Vincent, е мултиинструменталист със седем издадени албума. Но несъмнено китарата е нейното предопределение.

Нита Щраус

Американската изпълнителка е една от най-хубавите китаристи на актуалната сцена. Истински китарен воин, тя е свирила с редица актьори, само че особена известност придобива с турнетата си с Алис Купър. Нита е и първата жена, която има присъщ модел китара на огромния производител Ibanez.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР