Да бъде замразена работата на Съвместната историческа комисия между България

...
Да бъде замразена работата на Съвместната историческа комисия между България
Коментари Харесай

Проф. Драги Георгиев: Историческа комисия между България и Северна Македония да бъде замразена за две години

Да бъде замразена работата на Съвместната историческа комисия сред България и Северна Македония, предлага съпредседателят ѝ от Скопие проф. Драги Георгиев в изявление пред ТВ " Телма ".

Той би бил склонен комисията да замрази работа за една-две години, до момента в който се възстановява политическата атмосфера сред двете страни, тъй като съгласно него точно Комисията е спънка пред това.

Георгиев показва още, че взаимното отбелязване паметта на Гоце Делчев, което ще се състои в Скопие на 4 февруари сред български и северномакедонски представители, е политическо решение и жест на благосклонност на двете държавни управления и не е в съгласие с Комисията.

Вече две години Комисията работи по формулирането на текст, който да разреши такова честване, само че единодушие по него няма, изяснява Георгиев. Той акцентира, че Историческата комисия още дебатира по делото и личността на именития бунтовник.

Георгиев показва също по този начин, че терминът " обща история ", записан в Договора за другарство и добросъседство от 2017 година, съгласно него е прекомерно общо дефиниран и разрешава на България да пояснява тази история като история на българския народ от 9 век до 1944 г.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР