Да бъде заменен руският суров петрол, при евентуална забрана от

...
Да бъде заменен руският суров петрол, при евентуална забрана от
Коментари Харесай

ОПЕК към ЕС: Замяната на руския петрол ще е „почти невъзможна“

Да бъде сменен съветският недопечен нефт, при възможна възбрана от Европейски Съюз, би било съвсем невероятно. Това съобщи генералният секретар на Организацията на страните експортьорки на нефт ОПЕК Мохамед Баркиндо по време на срещата сред ОПЕК и Европейски Съюз, съобщи Reuters.

ОПЕК не спести коментар по отношение на тежката действителност, която би настъпила, в случай че Европейски Съюз реши да забрани вноса на съветски недопечен нефт в отговор на нахлуването на Русия в Украйна и войната, която се води на територията на Украйна.

" Потенциално може да предвидим загуба от над 7 милиона барела дневно от износа на съветски нефт, поради сегашни и бъдещи наказания. Като се имат поради сегашните вероятност за търсене, би било съвсем невероятно да се запълни тази загуба на размери от подобен мащаб ", разяснява генералният секретар.

Европейският съюз към този момент прикани ОПЕК да усили добива на недопечен нефт. Засега обаче организацията реши да се придържа към контрактуваното си нарастване на добива на нефт от единствено 400 000 барела дневно, тъй като пазарните проблеми са геополитически, а не фундаментални, спред ОПЕК.

Европейски Съюз към момента не е забранил вноса на съветски нефт и газ, само че се обмисля евентуална възбрана в опит да се спре потокът от доходи към Русия.

Доставките на недопечен нефт от Русия през първата седмица на април доближиха до най-високото равнище тази година, като комерсиалният остатък на Русия за първото тримесечие доближи рекордни равнища,след като цените на петрола и газа продължиха да се покачват. Големите азиатски купувачи като Индия и Китай не престават да внасят нефт и газ от Русия.

Русия чака по-голяма облага - с 9,6 милиарда $ повече от нефт и газ през април, на месечна база.

Междувременно администрацията на Байдън разгласи през март, че ще пуска по 1 милион барела нефт всеки ден в продължение на шест месеца от стратегическия петролен запас на страната, което е невиждано количество.

Членовете на Международната организация по енергетика групово се съгласиха да освободят милиони барели нефт от своите запаси за незабавни случаи.

Това би трябвало да понижи риска от скок на суровия нефт от сортът Брент до 150 $ за барел доникъде на годината, съгласно Bank of America. Банката поправя прогнозите си за летния пик на цените до 120 $ за барел.

В началото на март Брент надвиши 139 $ за барел поради опасения за понижени доставки от Русия, когато стартира войната против Украйна, което провокира наказания от западните страни и възбрана за импорт от Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР