Да бъде въведено машинното гласуване до половин година. Това реши

...
Да бъде въведено машинното гласуване до половин година. Това реши
Коментари Харесай

ЦИК е осъдена да въведе машинно гласуване

Да бъде въведено машинното гласоподаване до половин година. Това реши Софийският административен съд, откакто някогашните депутати на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов осъдиха Централната изборна комисия (ЦИК).
С решението изборната администрация е задължена да вкара машинното гласоподаване, само че от ЦИК оповестиха пред Медиапул, че ще апелират. Според решението ЦИК би трябвало да обезпечи машини за опция на аналоговия книжен избор във всяка секция, както постановява Изборният кодекс.
По настоящия закон във всички изборни секции в страната би трябвало да има опция всеки жител да подаде гласа си и през устройство , а освен посредством общоприетите хартиени бюлетини. Това трябваше да се извърши на последните парламентарни избори през март 2017 година Въпреки опцията да апелират, ЦИК към този момент нямат потребен ход за отсрочване на признатите от закона условия.
По време на последните президентски избори се даде опция в 500 секции да има машинно гласоподаване , а Изборният кодекс задължава машини да има във всяка секция в страната. Върховният административен съд също се произнесе, че машинно гласоподаване би трябвало да има във всички секции.
Но преди последните парламентарни избори ЦИК и държавното управление не съумяха да го вкарат. Провали се и публичната поръчка за обезпечаване на машините, макар обезпечените финансови средства.
От изборната комисия са декларирали пред Mediapool, че ще апелират решението . Аргументите - съгласно тях ЦИК е съдена по реда на Административно процесуалния кодекс, а активността ѝ се подчинява на Изборния кодекс. Другият мотив на ЦИК е, че не може да вкара гласуването, без да е оповестена социална поръчка за машините. Това бе и един от причините на специалистите, които бяха показани в съда.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР