Да бъде въведена още една тарифа при такситата, която да

...
Да бъде въведена още една тарифа при такситата, която да
Коментари Харесай

Готвят неочакван удар по джоба на българина навръх празниците

Да бъде въведена още една цена при такситата, която да важи по време на национални празници, Великден, Коледа и Нова година, упорстват от “Съюз Такси ", оповестява " Труд ".

Идеята е по време на празниците цената да бъде двойно по-висока в сравнение с през останалото време от годината. И това за бъде законово регламентирано, а не да стават пазарлъци и таксиметровите водачи да изясняват, че ще вземат клиента, в случай че заплати двойно по-висока цена от регистрираната на таксиметровия уред.

За да бъде въведена още една празнична цена е нужна смяна в Закона за автомобилните транспорти. А с цел да знаят клиентите по кое време цената е по-висока, на арматурното табло на автомобила, над стикера за цените и таксите би трябвало законово да бъде организиран въпросът за слагане на още един стикер от превозвача с напътствие за съответните дни, през които показанието на таксиметровия уред се удвоява.

От “Съюз Такси " са изрично срещу настояването на някои таксиметрови водачи да бъдат въведени повече от сегашните две цени за таксуване на клиентите - дневна и нощна.

От браншовата организация са срещу тази концепция, с цел да не ставаме за следващ път за смях в България, в Европа и в света като цяло, заради съществуването на недобросъвестни водачи, на които при съществуването на повече от две цени с ръчно превключване, ще превключват постоянно на най-високата цена. Мнозинството от таксиметровите водачи желаят да има две автоматизирано превключвани цени - дневна (от 6:00 ч. до 22:00 ч.) и нощна (от 22:00 ч. до 6:00 ч.), само че да бъде въведена и празнична цена.

Веднага след влизането ни в еврозоната таксиметровите апарати да регистрират в евро, упорстват още от “Съюз Такси ". Според концепцията за план на закон за въвеждане на еврото, първоначално след влизането ни в еврозоната, хората ще могат да заплащат и в левове и в евро.

Ето за какво от браншовата организация желаят при влизането ни в еврозоната на арматурното табло в такситата да бъдат сложени стикери, които указват, че таксиметровите апарати регистрират в евро, а заплащането може да става в евро или лв..

От браншовата организация желаят да остане ограничаването за таксиметрови да бъдат употребявани коли с до 6+1 на брой места. По-големите транспортни средства попадат в обсега за осъществяване на автобусни транспорти.

Не утвърждават и концепциите на някои водачи на таксиметрови коли, автобусните спирки от градския превоз да бъдат употребявани за таксиметрови стоянки, тъй като това би затруднило придвижването на рейсовете, качването и слизането на пасажери от тях. Въпросът с определянето на нови стоянки за таксита би трябвало да бъде решаван във всяко обитаемо място от представители на общината, “Пътна полиция " и сектора навреме, изключително при краткотрайни поправки или ново строителство.

Да бъдат уеднаквени санкциите за такситата по Закона за придвижване по пътищата и Закона за автомобилните транспорти, упорстват още от сектора. В момента плануваните наказания се разграничават в пъти, което основава проблеми за таксиметровите водачи.

Готови са на митинги

Държат да има минимална и оптималната цена

От таксиметровия отрасъл желаят да бъде непокътнато правилото общините да дефинират минимални и оптимални цени за таксиметровите транспорти. Като до 31 октомври би трябвало да бъдат определяни минималните и оптималните цени за идната календарна година.

Определянето на тези цени би трябвало да става с отчитане на инфлацията и измененията в цените на употребяваните от такситата различни горива пропан-бутан или метан, а след време, при нахлуване на електрическите автомобили - на база на измененията в цената на електрическата енергия, за изтеклия едногодишен интервал.

От “Съюз Такси " са безапелационни, че даже с цената на протестни дейности няма да позволен премахването на минималните цени, поради уродливото събитие дъмпинг, т.е. осъществяване на таксиметрови транспорти под себестойността на услугата. Няма да позволен и премахването на оптималните цени, с цел да не ставаме за смях в Европа и в света като цяло, заради алчността на обособени таксиметрови водачи.

Зареждат колите за 20 минути

По-евтин ток за електрическите таксита

Запазват място с преимущество

Електрическите таксиметрови коли да може да бъдат зареждани с двойно по-евтин ток от настоящата пазарна цена на електрическата енергия за електрическите автомобили, упорстват от “Съюз Такси ". Това би могло да стане със съдействието на общините след приемането на Закона за поощряване на електрическата подвижност, който е квалифициран и с присъединяване на браншовата организация от Министерството на нововъведенията и растежа.

В проектозакона е планувано общините да дефинират места за слагане на станции за бързо зареждане на електрически автомобили. Освен това на общински здания да бъдат слагани фотоволтоици, които да създават електрическа енергия, която да се употребява в общия микс за зареждането на електрически автомобили.

При съществуването на общински зарядни станции за коли на ток, самата община ще може да взема решение какви да бъдат цените за зареждане на превоза от публично значение, където попадат и такситата. Така цената за потребление на електрически автомобил като такси ще бъде съизмерима на потреблението на автомобил на метан или пропан-бутан.

Идеята е общините да изградят бързи зарядни станции, на които таксиметровите коли на ток да зареждат за до 20 минути от 20% до 80% от потенциала на батерията. А такситата да имат преимущество при запазването на час за зареждане на общинската зарядна станция, което да става през мобилно приложение. Само по този начин такситата с мотор с вътрешно горене и газова уредба ще може да бъдат дейно сменени от електрически автомобили.

От браншовата организация в партньорство с браншовата камара на умните мрежи на енергетиците са подготвили и типова стратегия за поощряване на електрическата подвижност в даденото обитаемо място, както и типова стратегия за създаване на Енергийна общественост във всеки вход на постройка в една община или във всяка махала или вилно място в едно кметство. 

Типовата стратегия за поощряване на електрическата подвижност планува общините да облекчат процедурите за създаване на станции за зареждане на електрически автомобили. Втората стратегия планува облекчение на условията за слагане на фотоволтаици върху блоковете, които да създават електрическа енергия за зарядна станция пред входа. Така етажната благосъстоятелност ще може да печели от продажбата на ток за зареждане на електрически автомобили.

Стопират незаконните транспорти

Такситата жълти, бели или с случаен цвят

По-високи санкции за паркиране на стоянка

Задължителният жълт цвят на такситата да бъде непокътнат, до момента в който законово не бъде решен въпросът с незаконните транспорти, тъй като сега те се правят най-вече с коли, които не са жълти, упорстват от “Съюз Такси ".

Веднага откакто казусът с противозаконните транспорти бъде решен ще изискат смяна в Закона за автомобилните транспорти, с която да отпадне думата “задължителен " за цвета на таксиметровия автомобил. Така всеки транспортьор ще може да дефинира цвета на таксиметровите коли в своята лицензия: дали ще бъде жълт, дали ще бъде бял, да ли ще бъде различен цвят или колите ще може да бъдат от всеки цвят.

За да бъдат спрени нерегламентираните транспорти, са нужни промени в чл.234 година от Наказателния кодекс, както и промени в Закона за автомобилните транспорти, безапелационни са от “Съюз Такси ". Конкретните оферти към този момент са импортирани в Министерството на превоза и известията и в Народното събрание.

Сред другите претенции на сектора са: такситата да може да се движат по бус лентите в огромните градове, а всяко транспортно средство, което паркира на стоянка за такси, да получи санкция в размер на тази, която получава за паркиране на инвалидно място.

Може да бъдат шефове или наети

Онлайн платформи ще дават данни за оборота

Има три разновидността за работа на такситата

Онлайн платформите, през които хората могат да повикат такси, ще бъдат задължени да подават в Национална агенция за приходите данни за оборота, който осъществят таксиметровите водачи през тях. Според “Съюз Такси " тази смяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) ще бъде направена до една година.

След приключването на календарната година, таксиметровите водачи, които работят като самоосигуряващи се лица, подават в Националната организация за доходи годишна данъчна декларация за осъществените приходи. При състояние, че в Национална агенция за приходите ще са получени данните за таксиметровите водачи от осъществените от тях обороти през онлайн приложенията плюс данните от електронните таксиметрови апарати с фискална памет, то таксиметровият бизнес се обрисува да стане най-светлият в страната.

В сектора има три разновидността за работа. Всеки може да бъде или транспортьор, лидер за своя сметка от името на превозвача (ВССИП), или да бъде на трудов контракт към данъчно задължено лице (ДЗЛ), без значение от това дали ДЗЛ е превозвачът или ВССИП. Тази независимост за таксиметровите водачи беше извоювана през 2016 година и от “Съюз Такси " са безапелационни, че няма да разрешат да бъде отнета.

Всеки, който не желае да бъде ДЗЛ (работодател), може да кандидатства за служащ към някой от двамата вероятни ДЗЛ, в случай че има подобен да го назначи, тъй като това значи служащият да предава своя оборот от всяка промяна на работодателя, който води счетоводството и заплаща различния налог и своите осигуровки плюс тези на служащия - грижи се за смени, почивки, отпуски, болнични, обслужване на автомобила, налози и осигуровки, съгласно законодателството у нас.

Обикновено всеки таксиметров лидер или работи за себе си - той е ДЗЛ, или пък е на трудов контракт. Разрешителното е на автомобил, различният налог се заплаща авансово (не може да се скрие). Много постоянно лидерът на такси стартира на трудов контракт, само че след време продължава да работи като самоосигуряващо се лице.

Всеки лидер на такси има общо към 30 разходни посоки за своята активност. Сред тях са разноските за горива, за елементи и труд при ремонтните действия на таксиметровите автомобил, уред, таблет и други, за типовете застраховки и осигуровки, за различния налог, за прегледите на автомобил, уредби и т. н.

От всичките си неизбежни разноски до момента, таксиметровият водач можеше “да спести " единствено от заплащането на пенсионни осигуровки. Но и тази малка врата в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс следва да бъде затворена с идните промени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР