Да бъде увеличена потребителската такса от 2,90 лв. на близо

...
Да бъде увеличена потребителската такса от 2,90 лв. на близо
Коментари Харесай

Лични лекари искат увеличение на потребителската такса

Да бъде увеличена потребителската такса от 2,90 лева на близо 8 лева упорстват персоналните лекари. Те настояват, че от повече от 10 години парите за обзор не с се променяли и напомнят, че преди този момент таксата бе закрепена на 1% от минималната заплата. Общопрактикуващите доктори упорстват да се върне точно това предписание.

“Не може доктор да преглежда на цената на един трамваен билет ”, твърди доктор Николай Брънзалов, който е зам.-председател на УС на БЛС. Според него по-високата такса би повишила качеството на услугата, защото поради липса на средства част от лекарите нямат здравна сестра.

Таксата от 2,90 лева не покрива цената на прегледа и остава за сметка на медика, споделят от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

“Като разделите бюджета за общопрактикуващите лекари върху 25-30 милиона прегледа, които ние записваме годишно междинната цена на обзор като стойност е 8 лева Това е преди да бъдат платени налози или осигуровки върху тази сума ”, разяснява националния съветник по обща медицина доцент Любомир Киров.

Сега прегледите за пенсионерите са 1 лева, а за деца и младежи до 18 години - безвъзмездни. Джипитата считат, че таксата за петсионери също би трябвало да се усили и че е редно и за децата да се заплаща избрана сума.

Промените не могат да станат незабавно, защото потребителските такси са записани в закона за здравното обезпечаване, разясниха депутати.

От БЛС са пресметнали, че сега междинната възраст на общопрактикуващите лекари е 58-59 гидини, а 25% са в пенсионна възраст. 800 хиляди българи от 3891 обитаеми места у нас нямат достъп до персонален доктор. Джипитата в България които работят по контракт с НЗОК са 3950, като приблизително те лекуват по 1711 души.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР