Да бъде увеличен таванът на разплащанията в брой у нас.Това

...
Да бъде увеличен таванът на разплащанията в брой у нас.Това
Коментари Харесай

Икономисти: Таванът на разплащанията в брой у нас трябва да се увеличи

Да бъде повишен таванът на разплащанията в брой у нас.

Това оферират икономисти с аргумента, че по-ниския предел не лимитира сивата стопанска система. В момента таванът на кешовите разплащания е 10 хиляди лв.. Според Експертния клуб за стопанска система и политика той би трябвало да се усили на 20 хиляди, написа novini.bg.

Бизнесът, в лицето на Асоциацията на индустриалния капитал, обаче не поддържа това и предлага таванът на заплащанията в брой да се понижи на 5 хиляди лв., с цел да изсветлее още стопанската система. Последните разбори сочат, че делът на сивата стопанска система у нас е към 20 на 100. През  последните години има трайна наклонност към намаляването му.

Борислав Борисов търси нов фамилен автомобил и споделя, че без значение какъв брой ще заплати за него, ще му е по-недуобно да носи пари в брой и да се разплаща на ръка. „ Да мине всичко през банката, да си заплати човек с карта – да се вижда безусловно всичко ”, изясни той пред камерата на БТВ.

Според търговците на коли сегашният таван на разплащанията е съответен за пазара и приходите у нас и не би трябвало да се трансформира. Признават обаче, че ограничаването носи неудобства, изключително при покупко-продажби с по-скъпи коли, които клиентите харесват  през уикенда или по празници.

„ Идват хората, желаят да си купят автомобил от провинцията, желаят да се разплатим и аз, в случай че нямам право да получа 10 хиляди лв. кеш и да им пусна касова записка, няма по какъв начин да правим договорката ”, споделя Любомир Доросиев от Асоциацията на вносителите на коли.

Според икономисти, поради сходни пречки пред бизнеса би трябвало да има по-висок таван за кешовите разплащания. Анализите им сочат още, че страните, в които има по-сериозни ограничавания за заплащанията в брой не могат да се похвалят с невисок дял на сива стопанска система.

„ Има страни, в които рестриктивните мерки в заплащанията в брой не съществуват, като Германия, Австрия и Холандия, само че там размерът на сивата стопанска система е доста дребен ”, споделя Георги Вулджев, специалист от Клуба по стопанска система и политика.

Според Асоциацията на индустриалния капитал обаче е по-добре таванът на заплащанията в брой да бъде понижен: „ При един предел от към 5 хиляди лв. това ще принуди още повече търговци да правят безкасови заплащания, което ще понижи броя на облагите, които се укриват от някои от комерсиалните обекти ”, изяснява Росица Стелянова от асоциацията.

Сред сполучливите ограничения за битка със сивата стопанска система специалистите сочат още и понижаване на данъчно осигурителната тежест.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР