Да бъде създадена Пътна карта за връщане в училище, която

...
Да бъде създадена Пътна карта за връщане в училище, която
Коментари Харесай

11,2% от децата са с психично разстройство

Да бъде основана Пътна карта за връщане в учебно заведение, която да е логаритъм за психическа поддръжка на учениците в продължаващата изключителна обстановка и да съдържа ограничения против възходящата експанзия и тормоз сред децата. За това упорстват националният омбудсман, неправителствени организации и детски психолози. Техни съответни оферти са събрани през предходната седмица на Кръгла маса, инициирана от омбудсмана, и на онлайн конференция на фондация „ Асоциация Анимус “, която сплотява дами с поддържащи специалности като психолог и обществен служащ.

Мерките, препоръчани от експертите, са систематизирани и пратени на МОН в петък. Сред съответните стъпки са специфични тематики за психическа поддръжка да бъдат застъпени в Часа на класа, да има онлайн платформа за психологично здраве и учебен психолог за всяко школо.

Според отчет на УНИЦЕФ у нас 11,2% от децата на възраст сред 10 и 19 година са с психологично разстройство. Това прави общо 73 000 подрастващи. " Ситуацията бе тревожна още преди пандемията, коронавирус в допълнение раздруса света им ", изясни доктор Мария Янкова от организацията на онлайн конференцията на „ Анимус “. Половината от всички психологични разстройства се развиват преди навършване на 14 година

У нас сред 40 и 57 на 100 от учениците сред 11 и 15 година оповестяват за неприятно психологично здраве и се усещат потиснати, изнервени и раздразнителни.

Психичното здраве би трябвало да излезе от силоза в здравната система и да мине през учебното заведение, обществената протекция, поддръжката за фамилиите, безапелационна е доктор Янкова.

В момента в учебните заведения се работи по взаимна стратегия на МОН и УНИЦЕФ - „ Стъпки дружно “. Учители ползват и други стратегии за създаване на обществени умения и прочувствена просветеност. „ Приятелите на Зипи “ е за 5-7 година, „ Приятелите на Ябълка “ – за възрастовата група 8-10 година Преживяванията на водното конче и хамстера оказват помощ на децата да показват своите усеща и да се оправят с тях. Лицензираните учители споделят, че най-трудна за децата е тематиката за загубата на непосредствен.

Пловдивското СУ „ Братя Миладинови “ е измежду тези, които работят по програмата „ Паспорт - Умения за цялостен живот “ за деца от 9 до 11 година През юни предстоят нови образования на учители.

Събират положителни практики в платформа „ Подкрепи ме “

Гилдията не може да стигне до единно мнение по какъв начин тъкмо да бъде застъпена работата за прочувствена просветеност в учебно заведение. Учителката Рени Велчева е измежду тези, които считат, че това не трябва да е въпрос на благосклонност от страна на педагога, а е нужно да е обща политика - да се освободят часове от програмата, в които учителите наложително да работят психически.

Сега сме напълнили Часа на класа с тематики от гражданското обучение и пътна сигурност. Така не остава време за сходен вид занимания за справяне със стрес и създаване на обществени умения, счита и друга нейна колежка.

Създали сме работна група от психолози, която ще огледа препоръчаните от специалистите ограничения и ще реши кое е най-подходящо, разяснява специалистът от МОН Татяна Предова. Според нея обаче е по-удачно да се работи за насърчаване на такива компетентности в разнообразни часове и занимания, с цел да станат те просвета на държание и другарство, а не обособена образователна дисциплинираност. Създадена е платформа „ Подкрепи ме “, за която е в ход акция да се съберат положителни практики от учители в цялата страна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР