Да бъде създадена онлайн система, която да разрешава проверка на

...
Да бъде създадена онлайн система, която да разрешава проверка на
Коментари Харесай

Експерт: Нужна е онлайн система, в която шофьорите да проверяват колко точки имат

Да бъде основана онлайн система, която да позволява инспекция на контролните точки.

Това предложи през днешния ден Владимир Тодоров, основател на Българската асоциация на потърпевши при произшествия, в коментар за Българска телеграфна агенция. Промени в Наредбата за контролните точки (Наредба № Iз-2539 от 17.12.2012 г.), са в действие от през днешния ден, като много от наказванията се завишават.

Напомняме, че няколко последни Народното събрание не трансформираха глобите в Закона за придвижване по пътищата, макар че нарушаванията и откритите извършители порастват осезаемо - изключително откакто Министерство на вътрешните работи предприе масирана акция по пътищата след 5 юли м.г.

Факт е обаче и че хиляди хора карат с на процедура невалидни книжки, без да го подозират, защото са им отнети точки, само че те не са разбрали. Особено - на фона на техническите устройства, които заемат все по-голям дял в глобите.

Според нормативните промени " Пътна полиция " ще лишава контролни точки за нарушавания на пътя, които водят до пораждане на пътнотранспортни катастрофи. Завишава се и броят на точките, които ще бъдат взимани за редица други нарушавания, напомня през днешния ден Българска телеграфна агенция.

Промените в наредбата са позитивна стъпка, счита Тодоров. Препоръката е да се сътвори към Министерство на вътрешните работи онлайн система, с цел да може всеки лидер да ревизира контролните си точки, тъй като сега това няма по какъв начин да стане отдалечено, уточни той.

" Т.е. водачите не знаят с какъв брой контролни точки разполагат, това се случва единствено при издадено наказателно разпореждане ", посочи той.

Тодоров напомни, че през годините размерът на санкциите се е нараснал неведнъж, само че все пак има " една категории водачи, които карат скъпи нови коли, и за тях каква ще е санкцията не ги тормози, тъй като имат финансови благоприятни условия да заплащат огромни санкции ". Но с лишаване на контролни точки това би трябвало да се ограничи, тъй като може на лидера да бъде отнета шофьорската брошура и да не може да ръководи автомобила си, без значение какви финансови благоприятни условия има, акцентира той.

Освен това, добави учредителят на асоциацията, се вкара и лишаване на контролни точки за спомагателни груби нарушавания, като шофиране в насрещното платно на автомагистрала и в спешната лента. Така че това е позитивна стъпка, заключи Владимир Тодоров.

Една част от точките към този момент се лишават с механически средства, т.е. скоростта се управлява с камери и там процесът е автоматизиран, разяснява учредителят на неправителствената организация на въпрос - дали измененията ще стимулират и органите на реда да наблюдават по-стриктно за нарушавания по пътищата и да постановат съответните наказания.

Има случаи, когато е необходим физически надзор - дали се приказва по телефона, дали се минава на червен светофар, дали се използва алкохол, там също има завишение на отнетите контролни точки, разясни Тодоров.

" Моето персонално мнение е, че би трябвало да се реализира надзор с механически средства и да се понижи физическият надзор, с цел да няма корупционни практики ", акцентира специалистът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР