Да бъде монтиран спирателен механизъм преди изхода на резервоар Мало

...
Да бъде монтиран спирателен механизъм преди изхода на резервоар Мало
Коментари Харесай

Фандъкова поискала кранче на тръбата за Перник, за да спре водата при проблем за София

Да бъде инсталиран спирателен механизъм преди изхода на контейнер „ Мало Бучино – нов “, тъй че и при минимален дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник да може да бъде спряно. 

Това е поискала столичният кмет Йорданка Фандъкова на срещата при премиера Бойко Борисов поради водната рецесия в Перник. 

Срещу потреблението на водопреносната мрежа на София, по която да преминат спомагателни количества вода от водосбора на язовир „ Белмекен “ за Перник, сложих няколко условия, изясни Фандъкова във фейсбук. 

Водоснабдяването на София се осъществя от язовир „ Искър “ (75%) и язовир „ Бели Искър “ (25%). Един от източниците на зареждане на язовир „ Бели Искър “ е бент. „ Белмекен “. Предложението е за пренасочване на спомагателни 600 хиляди кубика месечно от водосбора на бент. „ Белмекен “, които да бъдат отведени през софийски магистрален тръбопровод до контейнер „ Мало Бучино - нов “ и от там по 13-километрово ново трасе до водопроводната система на Перник, написа offnews.bg.

Това предложение може да стане факт само след решение на Столичния общински съвет. За тази цел желаех от държавното управление и кмета на Перник още в понеделник да показват цялата налична информация по предлагането на разширено съвещание на комисията по инженерна инфраструктура на СОС, прецизира Фандъкова. 

Това предложение ще бъде импортирано за разискване в СОС само при 100% гаранции за водоснабдяването на София, безапелационна е тя. 

И твърди, че към днешна дата водоснабдяването на София е обезпечено изцяло за години напред от съществуващите водни количества в бент. „ Искър “ и бент. „ Бели Искър “ все още. За водоснабдяването на София годишно са нужни към 140 млн. кубика вода (12 млн. кубика на месец). В бент. „ Искър “ са налични 465 млн. кубика вода, а в бент. „ Бели Искър “ - 9 млн. кубика вода.

Поискала съм в предлагането на страната, което публично ще бъде изпратено до мен и до общинския съвет, да бъдат включени гаранции за възмездно обезпечаване на спомагателните количества от водосбора на бент. „ Белмекен “ и  монтиране на спирателен механизъм преди изхода на контейнер „ Мало Бучино – нов “, тъй че и при минимален дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник ще бъде спряно.  Финансирането на всички спомагателни действия може да бъде само от държавния бюджет.

Без което и да е от тези условия аз персонално няма да поддържа разглеждане на предлагането от Столичния общински съвет, твърди Фандъкова. Тя е упълномощила на „ Софийска вода “ да даде цялостен разбор на техническите параметри на магистралния тръбопровод, по който се разисква да бъдат доставяни спомагателните количества вода от водосбора на бент. „ Белмекен “ до Перник. Цялата информация за техническите благоприятни условия и настоящото положение на водните ресурси на София ще бъде предоставена обществено и на Столичния общински съвет, който само може да утвърди предлагането в помощ на разрешаване на водната рецесия в Перник. 

Настоях пред държавното управление с това решение да поеме задължения и за още два значими обекта за София. Първият, ремонта на стената на бент. „ Бели Искър “ да стартира още тази година.  Вторият, създаване на ново трасе от бент. „ Огняново “ до водопреносната система на София като авариен водоизточник за питейна вода за столицата в дълготраен проект предвид на климатичните промени, осведоми още Фандъкова.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР