Да бъде ли реализирано преместване на паметника на съветската армия,

...
Да бъде ли реализирано преместване на паметника на съветската армия,
Коментари Харесай

Контраатака. Бранят Альоша с инициатива за местен референдум

" Да бъде ли осъществено пренасяне на паметника на руската войска, по–известен като " Альоша ", издигащ се на върха на рид Бунарджик в Пловдив? "

Предложение за референдум с подобен въпрос са внесли общинските съветници от " ИТН " в Пловдив, оповестява уеб сайтът

Идеята е отговор на предлагането на съветници от ДСБ за пренасяне на монумента в Музея на социалистическото изкуство в София до края на годината.

Твърде е допустимо да се стигне до допитване, тъй като малко от членовете на общинския съвет поддържат ремонт. Несъгласие има даже в средите на " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Наскоро някогашният кмет и сегашен общински консултант Славчо Атанасов, също предложи референдум по тематиката.

Днес правната комисия към общинския съвет реши да изиска от администрацията план какъв брой биха коствали двете инициативи, а и може ли чисто механически да се реалокира паметникът.

Темата за " Альоша " бе повдигана няколко пъти през последните 34 години. Тя стана още веднъж настояща след демонтажа на МОЧА (Монумент на окупационната алена армия) в София.

Според закона за референдумите локален референдум се създава по предложение на:

най-малко една пета от общинските съветници, само че не по-малко от трима общински съветници;

кмета на общината, надлежно кмета на кметството или района;

предприемчив комитет с подписите на не по-малко от една двадесета от жителите с изборни права, които имат непрекъснат адрес на територията на съответната община, регион или кметство все още на регистриране на предлагането в регистъра.

Общинският съвет приема решение за производство на локален референдум, когато това е поискано от предприемчив комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от една десета от жителите с изборни права в съответната община, регион или кметство.

Ако в период до един месец след оповестяване на решение на общинския съвет предприемчив комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от една десета от жителите с изборни права на съответната община, изиска да се създаде референдум за одобрение на решението, кметът на общината дефинира датата на референдума, който би трябвало да се създаде в период до два месеца от постъпване на настояването.

Предложението се адресира до ръководителя на общинския съвет, който в тридневен период от постъпването му е задължен да уведоми общинските съветници и кмета на общината за него.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР