Да бъде главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет

...
Да бъде главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Атанас Славов: Цацаров е подходящ да оглави Инспектората към ВСС, а не КПКОНПИ

Да бъде основен контрольор в Инспектората към Висшия правосъден съвет (ВСС) е доста по-подходящ за господин Цацаров пост, в сравнение с да е ръководител на Антикорупционната комисия.
Това сподели за БНР специалистът в Антикорупционния фонд Атанас Славов по отношение на процедурните правила, по които Народното събрание ще избере кой да застане отпред на КПКОНПИ. По думите му, редом с избора в Антикорупционната комисия следващата година ще стартира избор на Инспекторат към Висш съдебен съвет, който инспекторат, във връзка с магистратите, има функционалностите, които има в Комисията във връзка с всички останали - т.е. инспекции на имуществени заявления, инспекции за спор на ползи.

Не мога да допускам дали ще има номинации, само че е допустимо да възникне проблем по най-малко по две аргументи.

„ В последния си отчет Европейска комисия, в границите на Механизма за съдействие и оценка изключително насочи вниманието към статута на комисията и неналичието на гаранции за нейната самостоятелност поради метода, по който се избират ръководителят и членовете...На второ място е създалата се цялостна социална реакция към активността на Антикорупционната комисия - разнообразни противоречиви производства, противоречиви решения, селективния метод. Наистина може да се окаже, че няма доста искащи да седнат на горещия стол на ръководителя, имайки поради по какъв начин той напусна комисията в предходните месеци “.

Няма и гаранция, че сходен скандал не може да се повтори още веднъж, поради неналичието на опция да бъде тестван в задатък идващият ръководител, който единствено би трябвало да даде декларация за имотното си положение.

„ Щом законът е планувал претендентите да подават заявления на стадия на конкурсната процедура, най-малкото комисията в Народното събрание, която преглежда кандидатурите и прави чуването, би трябвало да има пълномощие да извърши инспекция и да потърси подпомагане от съответните държавни институции. Иначе би било безсмислено да се подават едни заявления на стадий „ конкурсна процедура “ и те просто да са за сведение “.

Относно опцията поста да заемат сегашния основен прокурор Сотир Цацаров, депутатът и някогашен заместник-вътрешен министър Красимир Ципов или актуалният министър на правораздаването Данаил Кирилов:

„ Големият проблем е, че експертите с потвърден професионален престиж рядко се съгласяват да вземат участие в една процедура, която изначално е политически детерминирана, тъй че аз допускам в действителност, че ще са претенденти, които ние познаваме от общественото им присъединяване, от заемането на разнообразни постове… Дори да се търси някакъв самостоятелен специалист, който се съгласи да бъде номиниран, подложен при тези условия, можем да сме очевидци на развиване в жанр „ комисията Златанов “ или, което се случи в този момент с господин Георгиев... "

Според Славов би трябвало да има бистрота по отношение на имуществото на общинските съветници и техните евентуални зависимости.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР