Да бъдат закупени детски линейки за всички областни градове у

...
Да бъдат закупени детски линейки за всички областни градове у
Коментари Харесай

От организацията за детски линейки отново настояват да има по една във всеки областен град

Да бъдат закупени детски коли за спешна помощ за всички регионални градове у нас. За това и за следващ път настоя създателят на идеята " Детски коли за спешна помощ в този момент " Дончо Златев в писмо до следващия здравен министър Христо Хинков.

В началото на позицията се напомнят и акцентират компликациите, през които е минала идеята от стартирането си през 2019 година Именно тогава е изпратено писмо до тогавашния министър председател Бойко Борисов, който от своя страна служебно я разпредели на здравния министър. Според Дончо Златев, отговори на тогавашните министри Кирил Ананиев и проф. Костадин Ангелов " че нямало потребност от сходни коли за спешна помощ, тъй като и старите правили същата работа " могат да се дефинират като " тотално недоумение на философията на една сходна профилирана кола за спешна помощ ", която може да изиграе основна роля за физическо и психическо здраве на едно дете.

През 2022 година най-сетне идеята получава позитивно мнение в Министерство на здравеопазването от министър проф. Асена Сербезова и нейния екип. След среща с специалисти, Министерство на здравеопазването се ангажира да предприеме стъпки в посока основаване на пътна карта и осъществяване на идеята. " За страдание, никакви стъпки не бяха направени, тъй като животът на тогавашното държавно управление свърши след избор на съмнение ", отбелязва Златев.

Искрено имам вяра и се надявам, че ще обърнете внимание на молбата ни, която събираше прахуляк в някое чекмедже на Министерство на здравеопазването прекомерно дълго, показват от " Детски коли за спешна помощ в този момент " и допълват, че през това време цената на една кола за спешна помощ се усилва.

Около 5.5 милиона лв. са нужни, с цел да се подсигури най-малко по една детска кола за спешна помощ за всички регионални градове, според Дончо Златев. Същевременно над 6000 български деца се раждат недоносени годишно, което е към 10% от общия брой на родените деца у нас, при спад до 4% в Европа.

Стойността на сходен вид профилирана детска кола за спешна помощ варира от към 150 000 лева до 200 000 лева, посочва създателят на " Детски коли за спешна помощ в този момент ". Линейката е оборудвана с високотехнологичен транспортен кувьоз за неонатални пациенти, инсталиран на профилирана самоносеща се носилка. Кувьозът има вграден мониторинг на кислородната централизация, вградена пулсова оксиметрия и електрически акумулаторен модул, гарантиращ висока самостоятелност на апарата. В особено помещение на кувьоза е конфигурирана портативна кислородна бутилка с редуцир-вентил с двойно предопределение, посредством който може или да се подава сбит О2 към транспортен респиратор или да се реализира кислородна терапия с пригодим поток посредством непосредствено администриране на О2 в пациентният отсек на кувьоза. В оборудването е включена и втора многофункционална носилка, която е предопределена за педиатрични пациенти и е окомплектована с удобен санитарен матрак и защитни колани. За подкрепяне на операциите, носилките се фиксират върху механична основа, с опция за надзор на позицията в три направления. Целият комплект носилки и основа е сертифициран за динамично натоварване 10G и разрешава единствено за минута колата за спешна помощ да се модифицира от неонатална в педиатрична кола за спешна помощ, както и назад. С цел обезпечаване на опция за осъществяване на дихателна реанимация и респираторна поддръжка, колата за спешна помощ е оборудвана и със актуален микропроцесорен транспортен респиратор с директни менюта за неонатологични и педиатрични пациенти, както и с опционално меню за възрастни.

Към здравното съоръжение са включени и други съществени животоспасяващи и животоподпомагащи уреди и съоръжение, като дефибрилатор с плъгини за деца и бебета, пациентски екран, помощна носилка за ръчно превозване, мобилен стол за пациенти в седящо състояние, вакуумна апаратура, стационарна и мобилна кислородни системи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР