Да бъдат въведени данъчни стимули за колите на пропан-бутан, предложи

...
Да бъдат въведени данъчни стимули за колите на пропан-бутан, предложи
Коментари Харесай

Искат промяна на данъка на автомобилите на газ

Да бъдат въведени данъчни тласъци за колите на пропан-бутан, предложи ръководителят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев. Това значи колите с газови уредби да бъдат без налог или налогът за тях да бъде по-малък, тъй като употребяват екологично гориво. В момента електрическите коли са освободени от налог, само че за колите на газ няма никакви облекчения.

Автомобилите на пропан-бутан би трябвало да паркират гратис в зелената зона на градовете или паркирането им да бъде на по-ниска цена, сподели още Светослав Бенчев. Според него, с цел да преминат хората към по-екологично гориво би трябвало да има тласъци, а не да бъдат вдигани налозите за коли, употребяващи обичайните горива бензин и дизел. Само по този начин цената, която ще платят хората за прекосяване към по-зелен превоз, ще бъде обществено търпима.

От БПГА са подготвили визия за “Енергиен преход ", която ще бъде показана на всички виновни институции в страната. В подготвяната от държавното управление Енергийна тактика превозът изобщо не е включен, а той е един от най-големите консуматори на сила. От асоциацията са безапелационни, че промени в превоза би трябвало да има, само че няма по какъв начин всички дизелови коли да бъдат заменени с електрически.

Повечето хора нямат задоволително пари, с цел да купят нов електромобил, към момента няма и задоволително зарядни станции. Освен това, в случай че единствено половината от колите в страната минат на ток, ще бъдат нужни още два нуклеарни реактора, или 2 гигавата нови мощности. Затова от БПГА желаят да бъде изпълняван проект за последователно прекосяване към по-екологични горива и да бъде насърчено потреблението им, преди да пристигна моментът след години, когато колите няма да замърсяват природата. Ако не бъде обезпечена обществено допустима цена, няма да забележим превоз с понижени въглеродни излъчвания, безапелационни са от БПГА.

Оборудването на автомобила с газова уредба е налично за потребителите, рентабилно е, и е опция на потреблението на бензин или дизел, сподели Мая Благоева от асоциацията. А нездравословните излъчвания от потребление на пропан-бутан от колите са доста по-малки в сравнение с при потреблението на бензин или дизел. В света има 27 млн. автомобила на пропан-бутан, които за година използват 30 млн. тона от горивото. Още по-голямо е потреблението на това гориво в производството - годишното му ползване в света е 200 млн. тона, като през годините потреблението му нараства.

Според Светослав Бенчев в преходния интервал при прекосяване към въглеродно неутрални горива, е належащо да има тласъци за потреблението на пропан-бутан, метан и HVO-горива. HVO значи хидротретирано растително гориво. То е опция на обичайния дизел - създава се от първични материали с био генезис и от остатъчни артикули, има същата химическа конструкция като стандартното гориво и може да се употребява независимо или като примес за дизелов мотор, а нездравословните излъчвания при потреблението му са по-малко в сравнение с от дизела. Използването на такива преходни горива е стопански доста по-обосновано в сравнение с хората да сменят старите си коли с електрически, написа " Труд ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР