Д ва протеста огласяват района около ВСС. Още около 8

...
Д ва протеста огласяват района около ВСС. Още около 8
Коментари Харесай

Два протеста пред ВСС, Демократична България иска публичност

Д ва митинга огласяват региона към Висш съдебен съвет. Още към 8 сутринта, предвождани от отец Дионисий, жители се събраха на столичната ул. "Екзарх Йосиф ". Те първи започнаха да скандират, а главното им искане е оставка на основния прокурор.

Протестиращите излъчваха компилация от гласовете на Иван Гешев и Бойко Борисов. От озвучителната уредба звучаха
даже нецензурни реплики, извадени от записани диалози.

Малко по-късно, на метри от този митинг, Движение "Боец " също сложи озвучителна уредба, която заглуши първия митинг, написа Българска телеграфна агенция.

Последователи на "Боец " внесоха подписка в деловодството на Висш съдебен съвет. Според техни изказвания за оставката на Гешев се подписали към 8000 индивида.

Точно в 9 придвижването и на трамваите беше блокирано от двата митинга, които се сляха.

ПГ "Демократична България " изиска гласност от Висш съдебен съвет при разглеждането на настояването за отстраняването на основния прокурор Иван Гешев. Това съобщи в декларация в Народното събрание от името на парламентарната група ръководителят й Христо Иванов.

Той уточни, че поддържа настояването на правосъдния министър Янаки Стоилов за премахване на основния прокурор.

"Нормално е Висш съдебен съвет да прегледа това искане, да се произнесе по него и да в профил Иван Гешев. Единственото нещо, което можем да кажем към Висш съдебен съвет е да осъзнава сериозността на националния интерес, с който борави и го призоваваме, в случай че въпреки всичко образува такова произвеждане, то да бъде обществено поради надделяващия обществен интерес и значимостта на това, което следва да се случи. Нека всички да видят с какви причини ще бъде взето едно или друго решение ", сподели Иванов.

Без казус в новата ни история, Висшият правосъден съвет взема решение дали да стартира процедура по предварително преустановяване на мандата на основния прокурор.

Предложението пристигна от министъра на правораздаването Янаки Стоилов, след отчет от вътрешния министър Бойко Рашков.

В сигнала се твърди, че обвинител номер едно е уронил престижа на правосъдната власт и е нарушил етиката на магистратите. Според Рашков, основният прокурор непозволено е оповестявал данни от СРС-та. Особено внимание е обърнато и на акцията в президентството, след която започнаха и митингите у нас.

За да успее настояването, 17 души от Висш съдебен съвет би трябвало да гласоподават "за ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР