Д раматични сцени се разиграха на летището в Кабул, след ...

Д раматични сцени се разиграха на летището в Кабул, след

Шокиращи кадри от Афганистан, хора падат от излитащ самолет

Д раматични подиуми се разиграха на летището в Кабул, откакто талибаните превзеха афганистанската столица. Отчаяни хора се опитваха да се доберат до някой аероплан, на пистата се бяха събрали стотици хора, а малко по-късно шокиращи фрагменти демонстрираха по какъв начин няколко индивида, които в опита си да избягат от Кабул вероятно са се укрили към колесниците, падат от огромна височина от излитащ боен аероплан.

Пред организация ДПА човек от покрайнините е разказал, че един от въпросните бежанци е паднал върху прилежащата къща. Той е пратил на организацията фрагменти с трагичните подиуми и е добавил, че в покрайнината са открити телата на още трима паднали от аероплан, споделя

(Редакторският екип на Vesti.bg съзнателно не дава фотоси или видеа от фрагментите, за които се приказва в текста, поради несъответствуващото наличие в тях).

"Няма да разхубавявам протичащото се "

През вчерашния ден не спираха известията за хиляди хора, които се пробват да се доберат до заветното място в някой от самолетите за евакуация. Американските бойци, които охраняваха кабулското летище, даже бяха принудени да правят предупредителни изстрели, тъй като хората блокираха пистите за кацане и политане.

Очевидци настояват, че на летището са починали най-малко петима души. Не е ясно дали хипотетичните жертви са починали в следствие от всеобща суматоха или са били убити.

Големи проблеми породиха и с евакуацията на немското посолство в Кабул. В неделя личният състав беше откаран под ескорт до посолството на Съединени американски щати, а оттова с военни хеликоптери съумя да стигне до летището. Пак благодарение на американците немските дипломати, чиновниците и техните фамилии сполучливо отлетяха за Доха. В немските медии се появиха редица сериозни изявления, съгласно които Министерството на външните работи е подценило заплахата и е сложило на карта живота и сигурността на тези хора.

В понеделник немският външен министър Хайко Маас въпреки всичко призна, че няма да разкрасява протичащото се: "Неправилно оценихме обстановката ", сподели министърът и добави, че никой не е можел да си показа какъв брой бързо талибаните ще завладяват Кабул, а локалната войска и силите за сигурност ще се предадат в ръцете им.

Канцлерката Ангела Меркел също даде израз на дълбокото си безпокойствие от протичащото се в Афганистан. "В момента, в който интернационалните войски се изтеглиха, ние видяхме по какъв начин талибаните с невероятна експедитивност завладяват провинция след провинция, град след град и бързо слагат страната под собствен надзор ", сподели Меркел. Канцлерката добави, че протичащото се в Афганистан е "драматично и ужасяващо " и също призна грешката на Берлин при оценката на обстановката.

Според нея в този момент би трябвало да се направи всичко допустимо, с цел да се подсигурява сигурността както на германците, по този начин и на локалните помощници, работили дружно с немското държавно управление и с немски неправителствени организации. Меркел сподели, че става дума за към 1500 души, с 600 от които към този момент е открит контакт. Според друга оценка броят на тези хора е близо 2500, а дружно със фамилиите им Германия вероятно ще би трябвало да одобри към 10 000 души."Опасно, комплицирано и необозримо "

"Положението на летището в Кабул е рисково, комплицирано и необозримо, най-много в следствие от тълпите хора ", сподели и немската министърка на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер. В телевизионно изявление тази заран тя изясни: "С голям риск една наша машина съумя да кацне на летището ".

Министърката добави, че с този аероплан в Кабул са пристигнали немски бойци, които ще подсигуряват евакуацията. Предвижда се техният брой да доближи 600 души. По-късно бе обявено, че на летището в Кабул е съумял да се приземи и втори аероплан на Бундесвера.

Германското външно министерство също предизвести за извънредно рисковото състояние на летището в Кабул: "На летището царува безпорядък, от време на време пораждат и престрелки, заради което през миналата нощ не беше допустимо да се обезпечи безвредно напредване до летището на немски жители и други лица, които подлежат на евакуация ".

Германските Военновъздушни сили имат намерение да изградят въздушен мост сред Кабул и Ташкент. Германските жители и локалният афганистански личен състав на първо време ще отлетят за столицата на Узбекистан, а оттова към Германия.

Междувременно министър Маас изрази вяра, че евакуацията ще продължи сполучливо и съобщи, че ситуацията на летището в Кабул се е нормализирало. Представител на НАТО също увери, че летището в Кабул още веднъж действа.

Редица други западни страни също се пробват с всички сили да изтеглят личния състав си от Афганистан, преди да е паднало кабулското летище. Междувременно държавното управление на Съединени американски щати изпрати 6000 бойци, които да го охраняват.

Източник: vesti.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg