Д-р Юлия Григорова е специалист гастроентеролог с над 30-годишен опит.

...
Д-р Юлия Григорова е специалист гастроентеролог с над 30-годишен опит.
Коментари Харесай

Гастроентерологът д-р Юлия Григорова: Когато паднат температурите човешкият организъм е склонен да подсилва апетита

Д-р Юлия Григорова е експерт гастроентеролог с над 30-годишен опит. С хранене и диететика се занимава от 1986 г. 

И защото летните месеци отминаха и сезоните още веднъж се сменят, е миг, в който да поговорим за това, какво би трябвало да включва менюто ни и кои са храните, които е добре да консумираме през този интервал от годината.

За това по какъв начин да се храним вярно през зимния интервал, по какъв начин да избегнем „ есенното коремче “ и подобаващ ли е сезонът за диети, пред Vesti.bg, приказва гастроентерологът доктор Юлия Григорова.

Д-р Григорова, кои са най-подходящите храни, които би трябвало да консумираме през есента?

През есенния интервал това са богатите на витамини плодове и зеленчуци, които би трябвало да доминират, с цел да може организмът да се приготви за зимуване. Във всеки регион има типични плодове, които са най-подходящи за хората, които живеят на тази географска широчина. В момента у нас има доста хубави ябълки и грозде.

Тъй като през този сезон усвояваме това, което генетично е заложено в нашата храносмилателна ензимна система, то това са точно тези плодове и зеленчуци, които порастват на несъмнено място.

Сега е доста добре да се хапват и дребни доматчета, които се консервират, тъй като те са богати на ликопени и на субстанции, които са антиканцерогенни, покачват имунната отбрана и през зимата. Зелените доматчета даже, които още не са узрели, също съдържат доста хранителни субстанции, даже повече в сравнение с алените. Освен това е хубаво да се употребява целена, пащърнак и карфиол, това, което се поставя в царската туршия.

Сокът от моркови е потребен, в случай че имате проблеми със стомашно-чревния тракт и също така витамините от него остават необработени. Обърнете внимание на нашите чушки и зеле. Разбира се, в този момент е сезонът на тиквата, която е доста потребна за чревния тракт. 
 доктор Юлия Григорова
С каква диета да посрещнем есента?

Няма избрана диета, по-скоро става дума за потребните субстанции, които би трябвало да се одобряват. Когато паднат температурите човешкият организъм е податлив да укрепва апетита.

Обикновено през зимата се натрупват малко повече килограми. Трябва да се внимава, тъй като в този момент, когато стартира да става по-студено, с усилването на апетита, започваме да натрупваме килограми. Трябва да се яде по-ниско калорична храна и да не се прекалява с готовите захарни произведения. 

Всъщност есента и зимата подобаващи сезони ли са за диета?

Обикновено напролет би трябвало да се промени метаболизмът и да се изразходва непотребната сила. 

Как да избегнем „ есенното коремче “?

Можем да го избегнем, като не прекаляваме с алкохол, захар и бяло брашно. Това е правилото за всички сезони, като цяло, само че през есента човек е податлив да хапва повече.

Заради ниската температура се усилва апетитът. Защитната реакция на организма е да наслага малко повече ресурси за зимата. Затова е належащо повече придвижване и нискокалорични храни. Не бива да заобикаляме месото, а да консумираме качествена риба, също по този начин месо, което да не е тлъсто и черен самун също. Ако е допустимо през „ циганското лято “, през октомври и ноември, би трябвало да вземем оптимално доста от слънцето, така наречен витамин D.

Предполага се, че той е насъбран през летния сезон, само че, с цел да не се прибягва до изкуствени таблетки, е добре да се вършат разходки навън.

Докога насъбраният, по натурален метод, от летните месеци витамин D се резервира в организма ни?

Ако сме били задоволително време на море и планина, няма потребност да го прибавяме по различен метод, още повече, че в случай че излизаме уикендите на открито, то няма потребност да се пие през устата. Ако някой е податлив към остеопороза може да отиде в лаборатория и да му се вземе кръвна проба.

Ако витамин D е в ниски стойности, то тогава може да се приема в допълнение, само че другояче не се взима, в случай че няма причина за това. Прекаленото използуване с таблетни форми на изкуствено основани витамини също крие своя риск. 

Вярно ли е, че 15 минути дневно, навън, през есента и зимата са задоволителни за набиране на натурален витамин D?

Да, правилно е. Зависи към този момент и на каква надморска височина сме. Обикновено в планината е по-лесно да се изложим на слънце, защото е по-чист въздухът. Там няма толкоз микро частици, замърсители, които да пречат на слънчевите лъчи да обхванат и да образуват естествения витамин D в организма. 

Какво би трябвало да включва здравословното меню на едно дете и подрастващ през есента?

При подрастващите не би трябвало да се стопира растежът. Едно недояждане би трябвало да бъде доста деликатно проследено от персонален доктор, в случай че подрастващият реши, по някаква причина, да отслабва. То не би трябвало да бъде недояждане, а да се взимат незаменими субстанции и да се направи диетичен режим, съгласно килограмите, височината и телесното тегло.

Изчислява се по формули. Като цяло, едно дете не би трябвало да бъде лишавано от месо, което е източник за желязо и носи всички белтъци, като соя, грах, леща, фасул.

Трябва да употребява чорба най-малко един път дневно, с цел да може червата да действат. Много деца страдат от запек, тъй като са обездвижени и тъй като не се яде, каквото би трябвало. При децата би трябвало да има не диетичен режим, а просто режим, който да попада в менюто им. Препоръчително е заран, в учебно заведение, да си носят закуска от у дома, а не да купуват вафли, да вземем за пример. Това са висококалорични храни, които засищат краткотрайно, само че не дават нищо на организма, с изключение на къса сила, която се изразходва бързо.

Освен това би трябвало да употребяват най-малко по един плод през есента - ябълка или круша. До 9-годишна възраст се образува броят на мастните кафези. После към този момент и да искаш да отслабнеш, се понижава единствено размерът им, само че броят им си остава същият. След това, колкото и детето да гладува, то не може да отслабне съответно. 

Има ли съответни правила на хранене при есенно-зимния сезон?

Не е доста по-различно от другите сезони. Просто тук липсват летните плодове, само че има различен тип такива. Режимът е еднакъв. Обикновено би трябвало да се храните 4 или 5 пъти дневно, според, каква специалност имате или какво учите, т.е., зависи, каква претовареност имате денем. Това, което можем да създадем, е да си носим подобаваща храна от у дома, при положение, че няма от кое място да купим такава. Не е належащо да бързаме за обяд или да “излъжем “ глада с един шоколад, тъй като изпитваме неистово предпочитание за храна. 

Каква е ролята на приема на хранителни добавки през есента?

Те могат да подобрят метаболизма. Подпомагат храненето и нормално ги употребяват хората, които се занимават със спорт или след тежко боледуване могат да си подкрепят функционалностите на черния дроб. Но не би трябвало да се разчита на хранителни добавки, тъй като в тях постоянно има някакви стероиди, въпреки и на растителна основа. Това не е безобидно за черния дроб. 

През есенно-зимния сезон има ли заболявания, които постоянно се обострят?

Има, изключително при гастро болесттите – гастритите и денитите се обострят

доста постоянно, освен, че има унаследен детайл при тях, само че и сезонният миг е обвързван с хормоналната преустройка на организма. Започва хиперкиселинност, отделя се повече солна киселина. Някои ензимни системи трансформират циркадния си темп на произвеждане от тънкочревните кафези. Много постоянно ме питат пациенти за какво язвата им се обостря пролет и есен.

Причината е, че настава сезонен, хормонален циркаден темп на секрецията, както на солна киселина, по този начин и на инсулин, на всички хормони и ензими в организма.

Променя се метаболизмът, като цяло. Затова хора, които имат податливост да образуват язви или са имали в миналото, би трябвало да внимават и да се лимитират от пикантерии тъкмо в този сезон. Също по този начин се обострят и колитните признаци по отношение на смяната от лятно в есенно хранене.

Още от създателя:

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР