Д-р Венцислав Везенков, педиатър и хомеопат, в интервю за предаването

...
Д-р Венцислав Везенков, педиатър и хомеопат, в интервю за предаването
Коментари Харесай

Д-р Венцислав Везенков: Хомеопатията не работи, когато лекарят не е избрал правилното лекарство 

Д-р Венцислав Везенков, педиатър и хомеопат, в изявление за предаването " Здравето на фокус " на Радио " Фокус "

72% от българите имат доверие в хомеопатията – това сочи изследване на Международната организация Harris Interactive, международно известна компания за съвещания за интернет-базирани проучвания на пазара, направено по поръчка на производителите и вносителите на хомеопатични медикаменти.   


Спорът в обществото " за “ и " срещу “ хомеопатията съществува и в този смисъл изследването изненадва с високия %  на доверие, което хората дават на хомеопатията.  

Какво е хомеопатия, какви са рисковете, какви са преимуществата, какви съответни болести могат да се лекуват с хомеопатия?

Д-р Везенков, вие имате над 30-годишен опит като доктор – педиатър, работили сте дълги години по методите на обичайна медицина. Последните повече от 10 години работите в региона на хомеопатията. 

Не бих споделил единствено в тази област, тъй като двата метода не си опонират.  

Може да се каже, че се допълват, може да използваме термина, че са комплементарни  допълващи се, б.р./. Всъщност обичайна медицина в целия свят, включително Китай и Индия, е тъкмо медицината, която се занимава с вярното хранене и билките.  Това е обичайна медицина. Другата би трябвало да се назовава стандартна.

Хомеопатията близка ли е до обичайна медицина, в смисъла, който уточнявате? 

Да, тя е по-близка до класическата. Разликата сред хомеопатията и стандартната медицина е, че ние не преглеждаме сама за себе си, която и да било система в човешкия организъм.

В стандартната медицина има накъсване и вторачване в дребен подробност.  От необятната област от вътрешни заболявания са се обособили гастроентеролози, пулмолози, кардиолози, експерти по дихателната система - даже и нея я разделят на горни и долни дихателни пътища – това е неуместно.

Човекът е едно цяло и всички системи и органи са условни. Носоглътката, да вземем за пример,  е вход както на дихателната, по този начин и на храносмилателната система.

Можем ли по едно и също време да се лекуваме и с хомеопатични средства, и с стандартни?

Да, несъмнено. Когато човек, който за първи път се среща с това, ми зададе сходен въпрос, аз споделям: няма никаква разлика сред пътя, който извървява лекарят хомеопат и стандартният доктор за слагането на диагнозата. И в двата случая се назначават  изследвания, в случай че диалогът с пациента, не е задоволителен. Хомеопатията също употребява физикалния способ, който включва палпация, перкусия, аускултация и всички способи, които съществуват – ехография, рентген, скенер, кръвни проучвания. Разликата идва в последния стадий, когато би трябвало да се назначи съответното лекуване.

Преди време учени от Българска академия на науките настояха да се  изключи хомеопатията от курса на образование в медицински университети. От неведение ли е стимулиран този апел?

Не мога да допускам. От едната страна непознатото плаши, въпреки това може да се приказва за корпоративни ползи, финансови.

Интереси, свързани с пазара? 

Свързани с пазара, тъй като хомеопатичните медикаменти са евтини и подбиват пазара на стандартните медикаменти.

В превод от гръцки хомеопатия значи " сходен “ и " болест “. Това ме навежда на въпроса: има ли нещо общо сред имунизацията и хомеопатията? 

Да, несъмнено. Самият учредител на хомеопатията  Кристиян Ханеман е приветствал имунизациите.  По твое време Едуард Дженър е основал имунизацията срещу едра шарка.

Легендата гласи, че млада двойка животновъди - кравари, са прекарали доста леко инфекцията от едра шарка. Когато се разровил в тази ситуация, Едуард Дженър схванал, че те са изкарали сходна болест при едрия рогат добитък.  Той взима от коричките на раните материал, самият извършител на едрата шарка, и прави първата ваксина.

Самият Ханеман е споделил какъв брой общо има сред имунизацията и хомеопатията - минимална доза с оптимален резултат. Прилага се еднократно в доста ниска доза, която е в положение да аргументи част от признаците на заболяването. По този метод организмът се провокира да построи дълготраен имунитет. Това е правилото - сходно се лекува с сходно.

Можем ли да излекуваме коклюш с хомеопатия, доктор Везенков? 

Практиката демонстрира, че имаме доста положителни повлиявания и изцеление на деца с коклюш. Коклюшът е бактериална зараза. За тази болест от дълго време има основана ваксина и имахме хубава българска ваксина – комбинирана: дифтерия, тетанус и коклюш. Последните ваксинирани с нея са родените през 2006 година дечица. Тя даваше дълготраен и сигурен имунитет както самостоятелен, по този начин и групов.

Дали новите ваксини, така наречен ацелуларни или безклетъчни ваксини основават подобен добър имунитет – по-вероятно не основават,  само че по тази причина би трябвало да се  сравнят 100 случая на старите ваксини със 100 случая на новите ваксини.  На първо четене наподобява, че новите безклетъчни ваксини срещу дифтерия, тетанус и коклюш основават по-нетраен и по-слаб имунитет.  

Имаше аргументи да се вкарат новите ваксини,  тъй като предходните пък имаха много странични резултати. 

Имате ли към този момент пациенти с коклюш? 

Конкретно с коклюш нямам все още.

Ако се появи подобен пациент, какво лекуване ще му назначите: хомеопатично, стандартно или и двете? 

В взаимозависимост от обстановката, от тежестта на признаците и по какъв начин индивидът понася съответната болест. Понякога имаме време, само че има случаи, които са непосредствено за хоспитализация – тогава не може да става дума за хомеопатия. Когато имаме време и страшният филм е повече в главата на придружителя, най-често на майката, приказвам като педиатър, би трябвало да успокоим майката и да й кажем: Имате 24 часа, давате това хомеопатично лекарство. Очаква се след приема на първата доза да се случи това, това и това. Ако след първата доза нямаме никакъв резултат, може да дадем и втора доза. И в случай че още веднъж няма никакъв резултат, значи няма да се случи нищо. 

Не че хомеопатията не работи, хомеопатът не е избрал вярното лекарство.   

Затова на гърба на рецептата аз пиша стандартната терапия. В случая за коклюша това са макролидните антибиотици. Друг е въпросът, че те отделя отрови, които основават огнище в мозъчната кора и това е центърът на кашлицата.

Това, което оказва помощ, е климатолечение – човек би трябвало да отиде на огромна надморска височина на някоя високопланинска хижа. Това усъвършенства нещата. Има и лекарства, изключително в хомеопатията има огромна група лекарства за този вид кашлица. Това не са лекарства, които убиват микроба.

В обстановката, в която сме в този момент, майките изпадат в спокоен смут, в случай че детето се изкашля.  Имате ли съвет по какъв начин да разпознават коклюша, тъй че да не се стресират от всяко прокашляне?

Коклюша е известен в България като магарешка кашлица поради и-кането – този тон, който се получава, когато кашлящият се пробва да си вземе въздух. Звукът прилича и-кане на магаренце и поради това е наречена магарешка кашлица. Това е придружено от мъчно вдишване на въздуха и е най-големият риск за недоносени, за бебета, за дребни деца и доста възрастни хора.

Това е присъщ симптом?

Това е единият присъщ симптом. Другият присъщ симптом е, че кашлицата по предписание в класическото изложение на коклюша приключва с обособяване на единична храчка и най-много с повръщане. Голяма част от децата приключват кашличния припадък с повръщане, само че това е доста особено за коклюша - кашлица, завършваща с повръщане, мъчно вдишване на въздух и и-кане, на фона на другояче положително общо положение на индивида. Не е наложително човек да има висока температура, не е наложително да е изнемощял, не е наложително да тече носа. Идеалният вид за хомеопатия не постоянно работи, тъй като актуалният човек е задръстен, интоксикиран с доста отрови от околната среда, от погрешно хранене, от неправилния метод на живот.

Хомеопатията подтиква естествените защитни сили на организма. По-възрастните нямат защитни сили. Малките здрави деца не са по този начин повредени, не са хронично заболели, имат повече витална мощ и сила да се оправят с заболяването. Аз съм имал дете с доста тежка ангина, което не може да си преглъща слюнката. При вярно подбраното лекарство – за 15 минути детето пожела да пие, да яде и болката в гърлото мина. Това не значи, че убихме микроба, който беше предизвикал ангината, само че признаците на детето се усъвършенстваха. Това става, когато е вярно подбрано лекарството.

Много хора се опасяват от хомеопатията, тъй като е вероятен и противоположният резултат – при първата доза на добре подбрано лекарство да има усилване на наличните признаци, което майката на детенцето не може да понесе. Говоря от позицията на педиатър. Защото майката е толкоз уплашена, че при температура от 37.5 към този момент дава антипиретик.

Това са противотемпературните медикаменти.

Противотемпературните медикаменти, които замъгляват картината и човек не може да сложи вярната диагноза.

Коклюшът характеризира ли се с висока температура?

Като инфекциозно заболяване е допустимо да има температура, само че това зависи от терена, на който е попаднал микробът. По принцип постоянно, когато доведат едно кашлящо дете, майките питат заразно ли е за другите? Има микроби с висок контагиозен показател, каквито са множеството шарки: варицела, морбили и рубеола, те са с обриви, заушката също, грипа, капкова зараза, по този начин модерният от няколко години Ковид.

Един прост респираторно синцитиален вирус може да провокира у предразположени деца спазам и бронхиолит. Същият вирус при дете с добър имунен отговор и без фамилна обремененост предизвиква една банална хрема.  

Един вирус може да бъде съдбовен за човек с злепоставен имунитет и безопасен за различен.

Зависи от защитните сили на съответния организъм.

Точно по този начин.

Всички знаем, че хомеопатите не предлагат даването на антипиретици, когато температурата е под 39 градуса, което за огромна част от майките е стряскащо.

Да, на майките може да се предложи стандартната валериана или някое хомеопатично лекарство с пасифлора и валериана, с цел да мога да го понесат.

Температура над 39 градуса не е ли животозастрашаващо положение?

Зависи на каква възраст е и отново споделям, че холистичната медицина е самостоятелна медицина.

Какво се случва по време на тази висока температура: даваме късмет на организма да се пребори самичък ли?

Точно. При тази висока температура се създава интерферон и имунни тела, лимфоцити, които отиват в багра. Аз споделям, когато майките ме питат, какво е имунната система: " Представете си полицията, пожарната, жандармерията и гранични войски – те пазят популацията от неприятните. Когато дадете температуропонижаващо, спирате производството на имунни кафези, целият левкоцитен ред и костният мозък е подтиснат. Вие отваряте вратата необятно и казвате на крадците: елате, каквото намерите вкъщи- компютри, преносими компютри, хладилници, вземете го, ваше е. “ Не може да отслабваш организма и да очакваш, че той може да се бие.

Чувала съм, че по време на банкет на хомеопатични медикаменти, не би трябвало да ядем черен шоколад, да употребяваме паста за зъби, която съдържа мента, да държим медикаментите наоколо до тв приемник, ледник и други електроуреди.  Това легенди ли са?

В някои от нещата има смисъл, тъй като етеричните масла, дали е мента, дали е евкалипт, всички мощни аромати потискат действието, както кофеина и никотина. Шоколадът отново поради неговото възбуждащо деяние.

Тъй като имаме стационарно положение на болния, ние сме взели поради всички признаци на болния. Как понася температурата? Може човек с 37,2 да няма сили да стане от леглото и дете с 39 да скача и да тича в стаята. И когато дадем верния тласък, организмът надлежно реагира. Ако му дам ментол, аз му върша безчувствена лигавицата – ментолът охлажда.

Т.е. лекуването би трябвало да е съобразено и с храненето? 

Да, и с храненето. Половин час в устата на индивида, който приема хомеопатично лекарство, е добре да няма нито храна, нито вода.

Може ли хомеопатията да лекува всички болести? Имам поради болести от вида диабет, бъбречна непълнота, сърдечно-съдови болести.

Не. Това би било доста самоуверено и неуместно. На първо място човек би трябвало да живее здравословно. Когато се зароди проблем, той да бъде решен в точния момент преди да ескалира и да стигне до тежки последствия. 

Росица АНГЕЛОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР