Д-р Венелин Тодоров е носителят на голямата награда "Джон Атанасов"

...
Д-р Венелин Тодоров е носителят на голямата награда "Джон Атанасов"
Коментари Харесай

Носителят на наградата "Джон Атанасов" с вълнуващ разказ за научните пробиви

Д-р Венелин Тодоров е носителят на огромната премия "Джон Атанасов " за 2021 година. Основните достижения на Венелин Тодоров са свързани със основаването на високоефективни подходи за оптимизация на логаритми и моделиране на комплицирани системи.

"Обичам България. Така се стекоха събитията, че тук открих добра среда. Решил съм да остана, тъй като изискванията са положителни. Другите отпътуват за чужбина, тъй като заплащането е по-високо и хората организират изследвания на по-високо равнище. Тази премия демонстрира, че и в България могат да се реализиран резултати, които да бъдат оценени ", уточни доктор Венелин Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Носителят на премията изясни, че той е вторият човек, който е приключил и работи в България, и я е получил. И добави, че я приема като оценка на труда му.

"В България може да се прави просвета, която да бъде оценена, да бъде конкурентоспособна на международната. Това е поощрение за целия колектив. Работя в една група за стохастични способи ", посочи доктор Тодоров.

"Има общоприети статистически подходи, това са стохастични способи. Има начини за оптимизация на тези способи, с цел да се реализиран по-добри резултати. Изчисляваме относителна неточност, по-висока акуратност. Те се основават на генериращи редици, а ние ги заменяме с по-добри ", посочи събеседникът.

Д-р Тодоров описа, че групата му е направила международен връх за компютърно моделиране на огромен атмосферен модел.

"Направихме пробив - заменихме редиците с по-добри, а точността се усъвършенства с 4 порядъка. Това е значително усъвършенстване, което ще докара до по-голяма надеждност на резултатите и надлежно правенето на по-точни прогнози за въздействието на нездравословните излъчвания върху човешкото здраве ", акцентира той.

При квантовите компютри пък са решили проблем със специфичен адаптивен логаритъм. Могат да се изследват наноструктури, които да бъдат евентуални претенденти за изчислителни структури в квантовите компютри, разясни гостът в студиото.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР