Д-р Васил Денчев е носител на награда Джон Атанасов“ 2017

...
Д-р Васил Денчев е носител на награда Джон Атанасов“ 2017
Коментари Харесай

Носител на награда „Джон Атанасов“ 2017 е д-р Васил Денчев


Д-р Васил Денчев е притежател на премия „ Джон Атанасов “ 2017 за неговите достижения в региона на кватнотова информатика, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Наградата „ Джон Атанасов “ на президента на Република България се връчва от 2003 година насам на изявени в международен мащаб български учени в региона на компютърните науки. Сред лауреатите на високото отличие са сегашни ръководители във водещи проучвателен институти и международни компании, които развиват активност в региона на компютърните науки, в това число криптология, компютърна филология, роботика, квантовата информатика.

„ Вашият труд е от особена значителност за развиването на нашето общество, тъй като, в случай че можем да кажем, че има такава специалност на осведомителния експерт в региона на компютърните технологии, то това е специалността на бъдещето “, уточни президентът Румен Радев, който връчи оценките „ Джон Атанасов “ за 2017 година. Той акцентира тази област от човешката трудова активност ще продължи да се развива с все по-големи темпове и България е доказателство за това.

Това е най-бързо развиващият се бранш на нашата стопанска система с все по-нарастващ дял от Брутния вътрешен артикул, сподели Радев и добави, че това е секторът с най-голяма добавена стойност, секторът, който бележи максимален растеж на приходите. Президентът уточни и че когато приказваме за професионална претовареност, да не забравяме, че в този бранш към този момент имаме над 41 000 души в България, от които над 90% са под 35 години.

Награда „ Джон Атанасов “ се присъжда за изключителни достижения в региона на компютърните науки в народен и международен мащаб на български жители на възраст до 35 години, без значение къде развиват научната си и изследователска активност – в България или в чужбина.

Д-р Васил Денчев живее от 15 години към този момент в Съединени американски щати, само че призна, че в никакъв случай не е забравял България. „ Животът в чужбина, надалеч от всичко благо и познато от време на време е сложен, само че мен постоянно ме е движила упоритостта да реализирам университетски и професионални триумфи, с цел да популяризирам името на България постоянно където отида “, сподели той. Посочи, че освен той е по този начин и по света има доста надарени българи, които вършат същото като него. „ Моята фантазия един ден всички ние да се върнем в България и да работим за България, и за светлото бъдеще на всички наши сънародници “, акцентира той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР