Д-р Ваня Александрова работи в отделението по ендокринология във водеща

...
Д-р Ваня Александрова работи в отделението по ендокринология във водеща
Коментари Харесай

Д-р Иванка Александрова сензационно пред в. "ДОКТОР": Диабетът се лекува с...

Д-р Ваня Александрова работи в отделението по ендокринология във водеща болница в Пловдив. Завършва Медицински университет в София. Специалност по ендокринология придобива в Клиниката по ендокринология в Университетска болница “Св. Георги”.

Пресата и обществените мрежи изобилстват от изявления, в които се твърди, че диабетът към този момент е изцяло лечим, че доста хора на инсулин са спрели лечението, а в Куба са съумели да разработят ваксина против диабет.

За да разберем до каква степен и до каква степен всичко това е истина, потърсихме доктор Иванка Александрова, експерт по ендокринология.

- Д-р Александрова, по какъв начин ще отговорите на въпроса: “Има ли оздравял от диабет?”
- В никакъв случай с една дума. Първо би трябвало да стартираме от това, че диабет вид 1 и вид 2 са две доста разнообразни по своята генеза и същина болести и за тях не може да се приказва по едно и също време. Тъй като вид 2 е доста по-разпространен (тип 1 са единствено към 10% от случаите), ще стартира с него. В началото при вид 2 диабет освен, че няма недостиг на инсулин, само че той даже е допълнително. Ключът е във обстоятелството, че над 90% от болните с вид 2 диабет са с наднормено тегло или затлъстяване.

Ще бъде доста опростено пояснение, само че почти се получава по този начин, че първо тежестта излиза отвън нормата и макар че панкреасът се труди както преди, той не съумява да покрие потребностите на организма. Знаейки това, сами би трябвало да се досещате какво би излекувало диабета.

Каква е ролята на бариатричната хирургия и още за диабета четете на най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР