Д-р Вълков, множество проучвания показват, че е висок процентът на

...
Д-р Вълков, множество проучвания показват, че е висок процентът на
Коментари Харесай

Не пренебрегвайте симптомите на дехидратация при Covid-19 при домашно лечение

Д-р Вълков, голям брой изследвания демонстрират, че е висок процентът на болните от коронавирусна зараза, които са с нарушен електролитен баланс. Подобни разстройства са значим знак за лекуване. Защо?

Първо бих желал да подчертая, че освен при ковид, само че и при други респираторни инфекции, да вземем за пример грипа, постоянно се следят признаци или недоволства във връзка с гастроинтестиналния трак, т.е. протичат с горно и долно диспептични недоволства. Самият COVID-19 e зоонозен вирус, публикуван главно измежду животните и при тях главният таргет на инфекцията остава гастроинтестиналният тракт. При обстойното събаряне на анамнезата на постъпилите при нас пациенти, научаваме, че една втора от тях са имали диспептични недоволства или диарийни проблеми с друга дълготрайност - от ден - два до седмица. Това е значителен проблем, защото води до дехидратация, нарушаване на електролитния баланс в организма, което е причина за обостряне на някои от формите, които по-късно следим при тази зараза, а точно проблемите със сърдечносъдовата и дихателната системи.

Д-р Вълков, кое предизвика нарушаването на електролитния баланс в организма?

Когато приказваме за ковид, хората би трябвало да знаят, че епителните кафези на ентероцитите, които трапицират чревната лигавица, са едни от таргетите на инфекцията, тъй че нарушаването на интегритета на чревната лигавица в резултат на репликацията на вируса в тях е главната причина за разстройствата, които се следят при тази зараза.

Каква е ролята на водния баланс в организма върху развиването на инфекциозните заболявания?

Водният баланс има извънредно огромно значение, тъй като при всяка зараза има общи признаци, които ние описваме под егидата на токсиинфекциозен синдром. Това води до преразпределение както на водните, по този начин и на електролитните депа в организма. В този смисъл поддържането на един естествен, водноелектролитен баланс е измежду главните предпоставки за съответна терапия, без значение от типа на причинителя на инфекцията. Важно е да се запомни, че без значение от тежестта на болестта, воденето на съответна рехидратация оказва положителен резултат върху възстановителния развой. Има изследвания и е потвърдено, че това съкратява в пъти болничния престой.

А по какъв начин хората да поддържат водния си баланс, когато са с висока температура в резултат на вирусно заболяване?

За благополучие сега на пазара има задоволително препарати, които са утвърдени и са подобаващи за водене на съответна рехидратираща терапия през устата за случаите на първа и втора степен на дехидратация, а по-голямата част на пациентите са точно в тази група. За благополучие са малко тези, които стигат до трета степен. Всички познаваме тези препарати, които са на пазара, лекуването с тях е семпло и обикновено и всеки у дома може да подготви нещо сходно.

Как и за какво хората да поддържат водния си баланс, когато са здрави и за какво е нужно да го вършат?

Поддържането на водния баланс е извънредно значимо за естественото физиологично действие на множеството органи и на скелетно-мускулната, сърдечносъдовата и нервната системи. И това е годно за хората, които нямат дейна форма на зараза и в изключително огромна степен за тези със съпътстващи болести.

Дехидратацията на организма е присъща за част от пациентите, инфектирани с вируса SARS-CoV-2. Как се овладява това положение в болничното заведение?

Овладяването е според от степента на дехидратация. Има таблици и показания, с които се съобразяваме. При първа и втора степен рекомендациите са да се организира орална рехидратираща терапия, до момента в който за хората, които са във втора към трета и трета степен на дехидратация, е наложително слагането на венозни пътища и провеждането на парентерална рехидратация.

А допустимо ли е това положение да бъде овладяно в домашни условия?

Разбира се. Коронавирусът не е от групата вируси, които главно протичат с диспептични недоволства. Наблюдаваните при него сходни недоволства, които водят до някаква степен на дехидратация, не са с толкоз тежко проявяване, както да речем при ротавируса. При COVID-19 степента на дехидратация е първа и най-много втора, а това разрешава провеждането на съответна рехидратираща терапия у дома.

Какво съставляват електролитните (ORS) артикули и за какво СЗО предложи да бъдат включени в борбата с COVID-19?

Това са препарати, които съдържат съвсем целия набор от електролити и соли, които човешкият организъм губи по време на боледуването в резултат на горно и долно диспептичен синдром и на високата температура, а температурата е един от главните белези на всяка зараза. При висока температура човек губи огромни количества течност. Продуктите дават опция на организма да се оправи по-лесно при провеждането на съответна рехидратация, а въпреки това не дава опция да се проявят или най-малко не с такава тежест спомагателните недоволства при пациенти със сърдечносъдови болести, артериална хипертония, пулмопатии и други от този вид, които се изострят по време на Коронавирус инфекцията.

Какво въздействие оказват ORS продуктите върху възобновяване на човешкия организъм след вирусно заболяване?

Изключително положително. Това, което е причина да ги предлагаме и е техен признак, е доста бързият механизъм на деяние. Буквално в рамките от няколко минути до няколко часа следим усъвършенстване в положението на пациентите. Причината е, че те съдържат всички електролити, които човек губи по време на заболяването. Тези препарати дават опция за доста къс интервал от време изгубеното да се възвърне, т.е. да сублимират загубите във връзка с водещи електролити, каквито се явяват калият, натрият, хлорът, бикарбонатите, глюкозата. Освен електролитите, ORS продуктите възвръщат бързо и водните загуби на организма или като цяло водноелектролитния баланс.

За създателя: Д-р Трифон Вълков е инфекционист в Специализираната болница по инфекциозни и паразитни заболявания " Проф. Иван Киров ". Заедно с сътрудниците си той е в борбата с COVID-19 от началото на пандемията. Оптимист е и има вяра, че до края на годината ще се върнем към естествения метод на живот. Никой не може да води самичък борбата с COVID-19, безапелационен е доктор Вълков. Единствено, в случай че тя се трансформира в общо дело, има действителен късмет за триумф.

* наличие на EU Pharnacia
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР