Д-р Уилям Торнтън се състезавал със смъртта в замръзналата провинция

...
Д-р Уилям Торнтън се състезавал със смъртта в замръзналата провинция
Коментари Харесай

Странният план за връщането на Джордж Вашингтон към живота

Д-р Уилям Торнтън се състезавал със гибелта в замръзналата провинция на Вирджиния сутринта на 15 декември 1799 година Ако конят му беше съумял да го води пред прага на Маунт Върнън, преди Джордж Вашингтон да почине от неочаквана вирусна зараза, лекарят без подозрение можел да избави живота на своя другар и покровител.

Когато дошъл и влезнал в гостната на Маунт Върнън обаче, Торнтън заварил фамилията и приятелите му да скърбят над натрупа на Вашингтон – заледен поради студените температури след гибелта му през нощта. Опечалените споделили на шокирания Торнтън, че е дошъл прекомерно късно, с цел да предотврати гибелта на някогашния президент.

It's the birthday of George Washington. This is Mount Vernon, as seen from the Potomac.
— Mark Werling (@MarkWerling5)
„ Не “, помислил си Торнтън. „ Не, не беше. “ След това дръзкият доктор стреснал опечалените, като съобщи, че може да върне Вашингтон към живот.

Уилям Торнтън бил приключен полимат
Едва ли самозванец или същински Франкенщайн, Торнтън бил считан за талант, споделя Джонатан Хорн, създател на „ Краят на Вашингтон: Последните години и забравената битка “. „ Той бил фигура от Просвещението, персонаж от вида на Томас Джеферсън, който вярвал, че науката и разсъдъкът могат да решат съвсем всеки проблем “, споделя той.

Роден в Британската Западна Индия през 1759 година, Торнтън посещавал здравно учебно заведение в Шотландия, преди да се реалокира в Съединените щати през 1787 година и да получи американско поданство. Въпреки че Торнтън не е имал архитектурно обучение, Вашингтон избрал дизайна на брилянтния академик за новия Капитолий на Съединени американски щати през 1793 година и на идната година го назначил за един от тримата комисари, наблюдаващи строителството във Вашингтон, окръг Колумбия.

Като част от своите проучвания на науката за съня, Торнтън записва десетки докладвани случаи на животни и хора, които са били съживени от положения на суспендирана анимация, откакто са изглеждали мъртви. Той се включил към Кралското хуманно общество, което е учредено в Лондон през 1774 година, с цел да разпространява новаторската здравна техника за реанимация уста в уста, разказана за първи път през 1744 година от хирурга Уилям Тосак, за рестартиране на дишането и сърдечния темп при забележими жертви на удавяне.

Вашингтон се страхувал да не бъде заровен жив
Във времена, когато лекарите понякога бъркали комата със гибелта, тафефобията - страхът от прибързано погребение - била толкоз публикувана, че довела до изобретяването на безвредни ковчези, като един от моделите, включвал шнур, която жителят може да издърпа, с цел да звънне на надземна камбана като сигнал, че е бил заровен жив.

The Bizarre Plan to Bring George Washington Back to Life | HISTORY
— Joe Hickman
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР