Д-р Цветанка Цолова, която бе сред тримата задържани български лекари

...
Д-р Цветанка Цолова, която бе сред тримата задържани български лекари
Коментари Харесай

Българите в Босилеград се нуждаят от медицинска помощ, твърди един от арестуваните там български лекари

Д-р Цветанка Цолова, която бе измежду тримата арестувани български лекари по време на филантропична акция в Босилеград, съобщи, че българите в сръбския град имат потребност от здравна помощ. 

По думите на експерта в града има единствено медицински център, в който практикуват джипита. Това обаче не е задоволително, счита тя. 

" Искам да кажа, че България би трябвало да вземе този проблем в ръцете си, да обезпечи здравна помощ на българското малцинство. Най-близкият български град е Кюстендил, сънародниците ни вървят там, само че те се водят сръбски жители ", сподели тя пред " Нова " телевизия.

" Искам да подчертавам, че тези хора имат потребност от грижи. При мен пристигна пациент, който се оплака, че няма глас. Имаше и бронхопневмония, а управляващите в Босилеград осуетиха опита да му помогнем ", добави лекарят.

Д-р Цолова описа, че по време на прегледите в българския културно-информационен център в Босилеград са пристигнали наши сънародници от далечни села, с цел да се прегледат при български лекари.

" Полицията показно обиколи културния дом в Босилеград. Бяхме на хумантирна акция, безплатна акция, в символ на съпричастност към малцинството в Босилеград ", описа тя, " чакаха ни към 50 души, хората с огромно предпочитание чакаха да бъдат прегледани, съумях да прегледам 4 души преди да пристигна полицията ".

" Близо 20 чиновници на реда ни натовариха в полицейска кола без да обяснят нищо, без пояснения ни държаха, взеха персоналните ни документи ", продължи докторът.

В помощ на лекарите се притича българският дипломат в Ниш, който по телефона е разговарял с полицейския шеф и след над 5 часа престой в районното ръководство сънародниците ни са пуснати. Когато се връщат в българския център, част от хората към момента чакат за обзор, спомня си доктор Цолова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР