Д-р Тодор Капитанов e юрист и Национален секретар на КНСБ.

...
Д-р Тодор Капитанов e юрист и Национален секретар на КНСБ.
Коментари Харесай

Може ли да ви уволнят, ако се разболеете от коронавирус?

Д-р Тодор Капитанов e правист и Национален секретар на КНСБ. Той е съветник и експерт по обществени лекции в региона на трудовите и обществени въпроси, връзките и обществения бранш. В графа на в. " Труд " дава отговор на читателски въпроси по отношение на трудовоправни връзки. 

Въпрос:  Може ли да бъде уволнен служащ, в случай че се разболее с коронавирус? Дори и виновността да е негова, че не е спазвал противоепидемични ограничения?

От З. Йорданова, гр. Бургас

Отговор на доктор Капитанов: Работодателят не може да връчи заповед за уволняване към миг, в който служащ или чиновник е почнал използването на позволения му болничен поради възможна болест с COVID-19. Закрилата на служащия или служителя обаче не е използвана в случаите, когато, даже и да е бил в позволен отпуск по болничен съгласно издадения му болничен лист, работещият се е явил на работното си място, не е показал издадения болничен лист и не е уведомил работодателя, че се намира в съответно позволен отпуск заради болест.

Има случаи, в които работодателят не може да насочи предупреждение до служащия или служителя - по време на използването на отпуск, без значение от типа на отпуска (платен годишен, неплатен, заради краткотрайна нетрудоспособност и т. н.) или в други случаи, според от статута на служащия или служителя (майка на дете до 3-годишна възраст, трудоустроен и др.), без да е обещано авансово позволение на инспекцията по труда. В тези случаи се ползва закрилата при уволняване по член 333 КТ.

Условията и реда за обжалване на актовете на здравна експертиза (в това число и болничните листове) са планувани в чл.112 от Закона за здравето (ЗЗ). Съгласно ал.1 на посочената наредба обжалванията и възраженията от страна на заинтригуваните лица и органи (освидетелстваните, осигурителите, Национален осигурителен институт, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията за хората с увреждания и органите на здравната експертиза на работоспособността) се вършат:

1. против решенията на лекуващия доктор - в 14-дневен период от приемането им пред лекарската консултативна комисия; 

2. против решенията на ЛКК и центровете за незабавна здравна помощ - в 14-дневен период от приемането им пред ТЕЛК; 

3. против решенията на ТЕЛК - в 14-дневен период от приемането им пред НЕЛК; 

4. против решенията на НЕЛК - пред административния съд, в чийто регион се намира непрекъснатият или актуалният адрес на жалбоподателя по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР