- Д-р Тачева, повечето лечебни заведения в страната отчетоха бейби

...
- Д-р Тачева, повечето лечебни заведения в страната отчетоха бейби
Коментари Харесай

Д-р Йоана Тачева, акушер-гинеколог в УМБАЛ и ДКЦ „Пълмед“: Т...

- Д-р Тачева, множеството лечебни заведения в страната регистрираха бейби взрив през 2021г. Според вас тази наклонност ще се задържи ли и през 2022г., и на пандемията ли се дължи тя? 

Въпреки появилата се в пресата информация за " бейби взрив ", за в този момент той остава единствено измамлив. През 2021г. по данни на Национален статистически институт броят живородени през 2021-ва година е с 408 по-малко от 2020г.,или тъкмо 58 678 раждания. За образец през 2018г. те са били 62 1098. Раждаемостта в България е една от най-ниските в международен мащаб с коефициент 8,5 промила. Вероятно чувството за подобен " бейби взрив " се дължи на това, че броят на ражданията в регионалните градове и огромните академични лечебни заведения се е нараснал, за сметка на ражданията в по-малките общински лечебни заведения. При нас в УМБАЛ " Пълмед " също бележим значителен растеж в броя раждания със всяка минала година. Все повече са и дамите, живеещи в прилежащи области, избиращи да родят при нас. Пациентите не са лимитирани в избора на доктор или лечебно заведение и разпределението им в страната е много неравномерно. Тенденциите са за все по-късен старт на раждане на 1-во дете, за цяла Европа и България не остава в страни от нея. 

- Продължава ли наклонността измежду по-младите родилки да избират да раждат оперативно и съгласно вас на какво се дължи това? 

България е измежду 3-те страни с най-вече оперативни раждания в Европа. В развитите европейски страни този % е почти 20-25%, а съгласно СЗО, би трябвало да се движи сред 15-20%. У нас той е от порядъка на 45-50%, като за 2021г. е 49,95%. Много са аргументите за това и през целия ден няма да ни стигне да ги обсъдим. Аз се стремя да предизвиквам пациентките си да раждат обикновено, когато има удобни условия за това и да не се опасяват най-малко да опитат. Страхът им най-често идва от неналичието на информация и незадоволителната подготовка, за това какво се чака от тях, какво съставлява и по какъв начин протича едно вагинално раждане. По мои наблюдения тази наклонност последователно затихва, редом с това, че бъдещите майки се стараят от ден на ден да се осведомят, както посредством Интернет, по този начин и посредством нас -лекарите, по отношение на идното им раждане. Ако бъдат вярно готови физически и душевен, за това, което ги чака по време на раждането дамите не изпитват подобен боязън и раждането протича доста по-спокойно и прелестно както за тях, по този начин и за медицинския екип. В последните години се залага точно на тази подготовка чрез учебни заведения за бременни, онлайн семинари и лекции. Това е нещо доста потребно за бъдещите майки, въпреки към момента да няма задоволително медицински лица, готови да оказват тази поддръжка, с цел да стане тя налична за всички бъдещи майки. 

- На какво би трябвало да се акцентира повече в актуалната акушеро-гинекологична процедура?

Твърдо мога да кажа на профилактиката и превантивната медицина. Това е нещо, което съществено куца в опазването на здравето в България в частност и в акушерството и гинекологията. Практиката в развитите страни е посочила, че всеки 1 лев повече, вложен в профилактика, икономисва хиляди левове за лекуване на предотвратими другояче затруднения и болести, да не приказваме за съхранените здраве и животи. В нашата процедура продължаваме да попадаме на тумори с размери надминаващи тези на доносена бременност, постоянно се срещаме с ракови болести в напреднал, а постоянно и към този момент нелечим етап. Това е неприемливо за века, в който живеем, съществуването на развити технологии, средства за предварителна защита, способи за профилактика и лесния и бърз достъп до висококвалифицирана здравна помощ. Прост образец за това е ракът на маточната шийка. В България той към момента е на челните места измежду неоплазмите при дамите и продължава да се среща в напреднали стадии. В страните с добре провеждана имунизационна профилактика, каквато е Австралия, това заболяване към този момент се числи към редките заболявания. У нас с изключение на, че липсва съответно имунизационно покритие, не се организира и ефикасен скрининг на популацията в риск. Голяма част от дамите, изключително тези след менопауза не посещават постоянно акушер-гинеколог, надлежно не им се взима цитонамазка, за профилактика на рак на маточната шийка. Въпреки лесния достъп до лекарска помощ в България към момента има липса на предпочитание от страна на част от пациентите за осъществяване на профилактични прегледи, нещо което е наложително за опазването на здравето в огромна част от Европейските страни. С цел нещата да се подобрят при нас в УМБАЛ " Пълмед " от време на време се привеждат акции за профилактика, засягащи разнообразни аспекти от здравето на хората, съветваме пациентите си да ги наблюдават в раздел „ Профилактика “ на нашия уебсайт и да ги посещават. 

- Пред какви провокации се изправяте в ежедневната си работа и осведомена ли е в действителност младата бъдеща майка? 

Общуването с пациентите и построяването на доверие посред ни е едно от главните провокации пред всеки млад доктор. Надявам се, че с времето поизгубеното доверие на пациентите към лекарската колегия ще се възвърне, и това ще направи работата ни по-лесна и ефикасна. Бъдещите майки се нуждаят от информация, поднесена по явен и наличен за тях метод, с цел да вземат осведомени решения по отношение на тяхното здраве и това на бъдещата им рожба. И аз и сътрудниците ми от АГО УМБАЛ " Пълмед " се стараем да им дадем нужната информация, а тяхна задача остава да поемат отговорност за здравето си откакто я получат. Затова е толкоз значимо съществуването на доверие и разговор посред ни.

Визитка:

Д-р Йоана Тачева е експерт акушер-гинеколог в УМБАЛ и ДКЦ „ Пълмед “. Завършва медицински университет Пловдив с отличие. Специализира Акушерство и гинекология в УМБАЛ " Пълмед " - Пловдив, където по-късно придобива компетентност. Част от екипа на отделението по Акушерство и гинекология в УМБАЛ " Пълмед " е от 2017-та година. 

Има спомагателни квалификации по:

-Ултразвукова диагностика в Акушерството и гинекологията. 

-Колпоскопскопия

-Лапароскопия 

Член е на Български лекарски съюз;

Има участия в голям брой национални и интернационалните конгреси и семинари, както и обучителни курсове по специалността.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР