Д-р Стойчо Кацаров и журналистката Мария Чернева коментираха темата за

...
Д-р Стойчо Кацаров и журналистката Мария Чернева коментираха темата за
Коментари Харесай

Лекар и журналистка: ТЕЛК - трябва ли системата трябва да бъде премахната заради злоупотреби?

Д-р Стойчо Кацаров и журналистката Мария Чернева разясниха тематиката за ТЕЛК системата и нейното вероятно унищожаване в студиото на " Лица в лице " при Цветанка Ризова.

Единственият метод е ТЕЛК-ът да бъде закрит, с цел да няма злоупотреби. Това не значи, обаче, че някой ще вземе помощите на болните. А задачата е да вземат по-адекватна помощ, съгласно положението си. Засега тази система основава пороци, а не ги позволява, сподели гостенката.

ТЕЛК към този момент е бетониран в два закона. В настоящия закон, в случай че месечните компенсации бяха обвързани с най-малък застрахователен приход, то в този момент се обвързва с линията на беднотия, която е в пъти по-голяма. Сега хората ще имат интерес да си платят, с цел да получават повече пари. Напрежението е по-голямо, тъй като се залагат повече пари. Сега ще получават вместо 11, 50 лв. за 70% увреждания, добави тя. 

Става дума за финансова борба за към 300-400 лв. - те не могат да ти обезпечат заслужен живот, в случай че си безпаричен, нито пък има гаранция, че си безпаричен, в случай че имаш ТЕЛК. Трябва да се вършат разнообразни оценки. Плащанията за беднотия би трябвало да са по други критерии. А пред ТЕЛК всички са равни. Всички получават 400, а за никого те не стигат. Не може да ги вземеш от болните, те имат потребност да се лекуват. Тази система маже дупките на опазването на здравето с хоросан. 

Пенсията за неработоспособност е обезщетение за застрахователен риск. Ние сме длъжни да покриваме риска от трайна неработоспособност. Може да не е наложително да се внася в Национален осигурителен институт, всеки жител самичък би трябвало да реши дали се обезпечава за този риск. Един по-либерален метод е по-подходящ в тази ситуация, разяснява гостът в студиото.

Нашият модел е отпреди 1990 година. Колкото по-скоро се осмелим да реформираме системата, толкоз повече спорове ще избегнем в бъдеще. 500 000 лица получават пенсии за неработоспособност. Има над 300 000 диабетици и те имат право на пенсии за неработоспособност. Мащабите не са за стотици милиони.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР