Д-р Стоил Томов е роден на 8 март 1991 г.

...
Д-р Стоил Томов е роден на 8 март 1991 г.
Коментари Харесай

Д-р Стоил Томов: Искам да съм пример за моите колеги

Д-р Стоил Томов е роден на 8 март 1991 година в град Пловдив. Възпитаник е на френската езикова гимназия „ Антоан дьо Сент Екзюпери “. Завършва МУ-Пловдив през 2016г. Същата година постъпва в Клиниката по урология на УМБАЛ “ Свети Георги “ в Пловдив и е причислен като лекар-специализант по урология, а от идната година е и докторант към катедра „ Урология и Обща медицина “ на Медицинския факултет на МУ-Пловдив. Владее чудесно британски и френски език. От студентските си години демонстрира нараснал интерес към урологията и региона й андрология. Едва на 30 години придобива просветителната и научната степен “Доктор “, откакто пази сполучливо своята дисертация, по-късно взима и компетентност „ Урология “. Доц. доктор Петя Цветкова го дефинира като млад, деятелен, добре квалифициран и изобретателен предстоящ член на академичната общественост.
От 1 ноември е назначен за шеф на Урологично поделение на МБАЛ-Пазарджик.

- Голямо предизвикателство за вас ли е да поемете поста на шеф на „ Урологично поделение “ на МБАЛ-Пазарджик?
С. Томов: Да стана шеф на Урологично поделение е огромна отговорност. Разбира се, че е и предизвикателство, тъй като това е нещо ново за мен. Всяко ново начало е мъчно, само че аз съм признателен, че управлението на МБАЛ-Пазарджик ми дава този късмет да се потвърдя. Трябва да се поемат опасности, без значение на каква възраст си. Имах един сътрудник, който споделяше, че от страха изгода няма, тъй като в случай че се страхуваш, в никакъв случай няма да станеш по-добър. Мислех доста дали да приема предлагането, само че от време на време е добре да излезе човек от удобната си зона, с цел да може по някакъв метод да усъвършенства себе си.
- На какво разчитате във вашата работа, с цел да съумеете?
С. Томов: Не ме е боязън от работа. Избрал съм тази специалност, тъй като я одобрявам. Ако нещо не ми подхожда, просто не го върша. Ако има работа за извършване ще я свърша по допустимо най-хубавия метод.
- Какви цели си поставяте като шеф на Урологично поделение?
С. Томов: Целите, които си слагам са доста, стартират от малко и приключват към нещо доста огромно. Надявам се с времето това да се случи. Като за начало желая да се усили броят на медицинските експерти, които работят в отделението, тъй като имаме потребност от още лекари и медицински сестри. Много ми се желае да са повече и леглата за пациентите в самото поделение. Имаме предпочитание да отворим и профилиран кабинет, с цел да може да привличаме още пациенти. Искам отделението да се оборудва с още съвременна инсталация, с цел да може да вършим по-голям размер от интервенции.
- Идвате от по-големия град в по-малкия. Обикновено хората вършат назад. Вие по какъв начин предприехте такава стъпка?
С. Томов: Аз не съм спрял да работя и в УМБАЛ “Свети Георги “ в Пловдив, защото там имам пациенти. Да съм в Урологичното поделение в Пазарджик за мен е още една опция да оказвам помощ на хора от различен район. Тук имаше потребност от някой, който да застане отпред на отделението и да го развива, което за мен е огромен тласък.
- Колко упорит човек сте?
С. Томов: Не се считам за прекомерно упорит. Амбициозен съм до толкоз, доколкото да съм потребен на болните, които имат потребност от моята лекарска помощ. Това е и повода, заради която съм станал доктор. Дори и някой да не ми благодари по тази причина, че съм му оказал помощ, самият факт, че той ще се почувства по-добре, излекувал съм го или съм го съветвал, това ми е задоволително и ме тласка напред.
- Съвсем скоро взимате компетентност “Урология “. Какво ви насочи тъкмо към нея?
С. Томов: Към Урологията ме насочиха доста фактори, най-много това, че доста обичам да работя с ръцете си. Имаше един интервал в студентските ми години, в които не желаех да се занимавам с Хирургия, само че в един миг беше неизбежно. Когато видиш какво се случва в едно Хирургично поделение разбираш, че искаш да правиш нещо сходно. Хирургичната работа доста ми подхожда и доста ми харесва, а Урологията е ангажирана с доста типове оперативни намеси. Ендоскопската хирургия доста ме притегля, както и лапароскопската. Много е застъпена този тип хирургия в Урологията, което мен повече ми подхожда, в сравнение с общата хирургия и огромните интервенции.
- Подготвяте се за докторантура и за специализация почти едновременно. Как съчетавахте работата и ученето?
С. Томов: За докторантурата направих изследване с близо 120 пациенти, което ми лиши повече от 4 години. Моята упоритост беше да преподавам. Моята майка е учител по биология в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ и може би около нея преподаването ме притегля. Повлияла ми е без да е взела участие директно в моя избор. Не мога да кажа, че едното е пречело на другото. Като направиш изследването по-късно е по-лесно да напишеш дисертацията.
- Рецензиите на журито, което ви прави оценка са отлични и много ласкави за положения от вас труд. Повече забавно или повече мъчно ви беше?
С. Томов: По-скоро мъчно ми беше, само че доста ми оказа помощ моя теоретичен началник проф. доктор Иван Дечев, който ме взе на работа и е необикновен в това, което прави. От него съм научил доста. Той е извънредно грамотен човек. Много ми оказа помощ при подготовката и владеенето на два непознати езика. Българската научна литература е доста потребна, само че би трябвало да можеш да ползваш минимум най-малко и британските научни издания. Почти цялата информация е от непознати създатели, а това ти усилва многократно кръгозора.
- Определят ви като „ търсещ дух “. Какво още желаете да откриете в живота и специалността?
С. Томов: Искам да се развъртвам като доктор, само че към този момент не съм решил да запиша втора компетентност. В Урологията има ужасно доста неща, които може да се научат и занапред ще имам опция да се изучавам.
- Ще продължите ли да вършиме научни изследвания?
С. Томов: Имам предпочитание да организирам такива изследвания, когато имам повече време, бих почнал нещо ново в тази тенденция. Имам много изявления в български научни списания, в списанието на МУ-Пловдив имам публикация, както и в много задгранични издания.
- Кои трендове в актуалната урология смятате да приложите в Урологично поделение на МБАЛ-Пазарджик?
С. Томов: Надявам се да стартираме да оборудваме операционната на Урологично поделение с повече нова инсталация. На първо място трансуретралната хирургия, отворените интервенции по-скоро се бяга от тях, само че имам опит с такива интервенции. Надявам се в бъдеще да се мисли най-много за минимално инвазивна хирургия, лапароскопска, в случай че има опция. Това са моите упоритости. С модернизирането на Урологията мисля, че ще притеглим и нови фрагменти. Трябва да надграждаме.
- Кои са лекарите, от които вие се учите и са вашите учители в специалността?
С. Томов: Израснал съм в специалността в екип, в който има страхотни лекари. Свикнал съм с размера на работа в Клиниката по урология на УМБАЛ “Свети Георги “. Благодарен съм преди всичко на проф. Дечев, който ме взе на работа, както и на настоящия шеф доцент доктор Маджид Кадим, който ме е научил на извънредно доста неща дружно с доктор Жан Читалов, доктор Стефан Здравчев, доцент доктор Петър Антонов. Това са невероятни хора, които доста оказват помощ и изясняват на младите лекари като мен. Д-р Керим Апти и доктор Атанас Иванов са страхотни уролози, от които също съм се учил. Мисля, че съм научил от всеки разнообразни неща. Д-р Апти ми беше споделил още първата седмица като започнах при тях да следя и да взимам от всеки това, което ще ми бъде най-вече от изгода. Всеки доктор има личен метод на работа и аз се пробвам да изградя своя, учейки се от най-хубавите.
- Има ли необикновен случай, за който единствено сте чел и на който ви се желае да попаднете и интервенция, която желаете да извършите?
Д-р С. Томов: Пластичните интервенции в урологията са доста забавни. Те са голям размер от интервенции. Наскоро участвах като помощник в една интервенция по метода на Боари, само че рядко има такива пациенти, на които да се приложи. Аз съм виждал един път и несъмнено бих желал да извърша такава намеса. Лапароскопските интервенции също са ми доста забавни. Те са много пипкави, което мен ме притегля.
- Спомняте ли си първият ви пациент и първата интервенция, която направихте?
С. Томов: За мен моята първа интервенция беше относително обикновена. Трябваше да взема биопсия от пикочен мехур, което считам, че не е кой знае какво.
- Редовните профилактични прегледи при мъжете какъв брой са значими за предотвратяването на репродуктивните им проблеми и тежки болести?
С. Томов: За мен профилактичните прегледи са извънредно значими и това е доста огромен проблем в здравната просвета на българина. Много от пациентите не са наясно какво би трябвало да се следи. За мен всеки мъж би трябвало да си следи личното здраве и да върви на профилактични прегледи. След 50-годишна възраст мъжете би трябвало всяка година да си пускат проучване за туморен маркер на простатата. При младежите най-малко на 2-3 години да се вършат проучвания. Хората, които вършат бъбречни рецесии са склонни да образуват бързо камъни в бъбреците. Те са предразположени към образуването на конкременти и също би трябвало да се наблюдават.
- Трябва ли съгласно вас да има наложителен скрийнинг за момчетата, каквато система е въведена примерно във Франция?
С. Томов: Голяма част от европейските страни, както и Съединени американски щати имат доста мощна политика по отношение на профилактиката. Във Франция мъже с огромни простати не се оперират съвсем, тъй като когато човек си прави прегледи, се хваща болестта още в начална фаза. А към този момент, когато простата, е доста огромна, нямаш доста избор и няма по какъв начин да я правиш трансуретралната интервенция. Затова поддържам наложителния скрийнинг за момчетата и мъжете.
- Като възпитаник учите във френска езикова гимназия, пеете и в детски хор, само че следвате медицина. Кога избрахте да станете доктор?
С. Томов: Може би бях възпитаник в 8 или 9 клас, когато взех решение, че ще изучавам медицина. Харесва ми да оказвам помощ на хората, това ми доставя наслаждение и по тази причина избрах лекарската специалност. Пял съм в детски хор 10 години, което ме научи на огромна дисциплинираност, само че не съм желал да ставам артист, а да знам езици ми оказва помощ и в този момент в специалността.
- Какво желаете да постигнете в лекарската специалност?
С. Томов: Аз съм човек, който си слага цели и ги извършва. Искам да продължа да уча Урологията и да се развъртвам в тази област, колкото може повече. Но не обичам да споделям нещата авансово.
- Как виждате бъдещето на урологията?
С. Томов: Доста се осъвремени в последните няколко години, специалността „ Урология “ се развива извънредно бързо. Смея да настоявам, че в България сме на положително равнище и може да се конкурираме с европейските експерти.
- Влече ли ви столицата и развиване там?
С. Томов: Засега не мисля за софийски лечебни заведения, доста обичам Пловдив. Оставам да пребивавам в родния си град и да работя в него, а към този момент и в Пазарджик, само че желая да се образовам и да вземам участие в конгреси в страната и чужбина.
- Какъв е доктор Томов отвън лекарския кабинет?
С. Томов: Имам своите занимания, които са ми забавни. Обичам да коригирам развалени електроуреди и да изпипвам разнообразни неща от дърво. Баща ми беше занаятчия ковач, само че мен ме притегли дърводелството. Разпускам с фитнес и национални танци, само че не намирам доста време за тях. Не считам, че повеждам някакъв бляскав живот. Избрал съм си занимания, които са и потребни за моето здраве.
- Искате ли да работите в чужбина?
С. Томов: Обичам си родината, не че не съм се замислял, само че за непрекъснато да отида да работя в друга страна не възнамерявам.
- Какво ще си пожелаете?
С. Томов: Вече съм част от екипа на Урологично поделение на МБАЛ-Пазарджик. Имам по-големи отговорности и желая да не съм единствено шеф, а и да церя хората. Искам да съм образец за моите сътрудници. Искам да основа екип, който да си прави добре работата. За мен това е извънредно значимо. За себе си поисквам здраве, не съм идеалист.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР