Д-р Сонам Дордже е роден през 1972 г. в Северна

...
Д-р Сонам Дордже е роден през 1972 г. в Северна
Коментари Харесай

Д-р Сонам Дордже: Астрологията влияе върху тибетската медицина

Д-р Сонам Дордже е роден през 1972 година в Северна Индия. Завършил е Тибетския медицински институт „ Чагпори “ в щата Даржелинг. През първите пет години учи доктрина на тибетската медицина. Две години специализира фармакология – правене на тибетски лекове, както и пулсова диагностика при огромния тибетски доктор и будистки преподавател Трогауа Ринпоче. След довеждане докрай на образованието става учител в Медицинския институт. Усъвършенства знанията си в клиниката на доктор Долкар в Делхи, един от персоналните лекари на Н.Св. Далай Лама.

В момента Д-р Сонам Дордже е терапевт в Традиционен Тибетски център „ Мончара “

Кажете ни нещо за традициите в тибетската медицина и каква е главната разлика, спрямо другите различни способи за лекуване?
Традиционната тибетска медицина, още позната като Соуа Ригпа (Науката за лечение), има повече от 2500 годишна история и процедура. Тази система включва пулсова и урино-диагностика, подобаваща диета и метод на живот, билкови таблетки и разнообразни външни процедури като тибетския Ку Ние масаж за лекуване на разнообразни заболявания. Тибетската медицина е извънредно цялостна система, която интегрира редица способи – от храната и билколечението до масажите, йога и медитация.

Основната разлика спрямо другите различни способи за лекуване, е че тя е основана на Любовта и Състраданието, разговора и грижата за пациента, отделяйки му допустимо повече време. Тибетската медицина дава директиви по какъв начин да създадем крепко тяло..
Какво значи холистична медицина и можем ли да кажем, че тибетската медицина е такава? Холистичната медицина е форма на лекуване, която преглежда човешкото тяло като цялост от физика, разум, дух и страсти. На прочувствено равнище имаме 2 фактора – външни и вътрешни. Външните не можем да направляваме (когато се случи нещо ненадейно, без предупреждение), само че вътрешният прочувствен мир е значим и по тази причина би трябвало да упражняваме мозъка си, да сме отпуснати, спокойни и да не ставаме прекомерно прочувствени, когато търсим решение на някакъв проблем.

В момента, в който реализираме вътрешен, нравствен мир, тялото и мозъкът ни ще страдат рядко от заболявания. В този смисъл можем да кажем, че тибетската медицина има холистичен метод, защото работи в двете направления – основаване и поддържане на крепко тяло и разум.  
Защо избрахте да изучавате тибетска медицина? Когато бях дребен, постоянно желаех да оказвам помощ на хората. Предполагам, че съм имал повече Любов и Състрадание в сърцето си. Когато пораснах, разговаряйки с моя по-голям брат, взехме решение, че е най-добре да изучавам Тибетска Медицина, защото по този метод мога да оказвам помощ на хората, които страдат физически и душевен. Всъщност фамилията ми са бежанци от Тибет в Индия и за нас е доста значимо да пазим нашите тибетски обичаи. Изучаването на тибетска медицина е значима част от тези обичаи.



Кажете ни повече за образованието по Тибетска медицина. Какво учите, какъв брой дълго е образованието? Имате ли допир до стандартната медицина? Смятате ли, че е значимо за един Тибетски лекар да бъде доктор по стандартна медицина, с цел да бъде добър? Тибетската медицина е доста, доста надълбоко знание и не може да бъде разбрана елементарно. Тя се преподава повече от 2500 години. В процеса на образование се учат четири тантри (Основните учебници), в които е разказана в детайли пулсовата диагностика, диагностиката по урина, метода на живот, храненето, билколечението, нозологията както и външните процедури. Тибетската медицина е надълбоко обвързвана с будистката философия и логика на психиката, тъй че ние учим и практикуваме будистките правила. Обучението ни трае 5 години, като познанията са главно теоретични, след което следват 2 години процедура. Освен това имаме и курсове по стандартна медицина, които ни дават опция да станем още по-добри в това, което вършим.  

Казвате, че връзката сред астрологията и медицината е ексцентрична. Бихте ли ни споделили повече за това? Да, астрологията има въздействие върху тибетската медицина. Тя може доста да помогне за откриване на логиката на психиката на индивида и да помогне при душевен проблеми. Медицината по-често борави с 5-те детайла, които дефинират конституцията на човек, както и връзките сред детайлите и органите (елементите в тибетската медицина са етер, въздух, огън, вода и земя). Чрез астрологията също можем да проверим преобладаващите за индивида детайли и да му помогнем да реализира баланс, посредством астрологически изчисления (елементите в астрологията са дърво, огън, вода, земя, метал).

Например в случай че ревизирам пулса на някой човек и открия, че пулсът на черния дроб е слаб или неподходящ, тогава могат да се създадат астрологически калкулации и да се види детайлът „ дърво “, защото в тази система черният дроб е детайл дърво, до момента в който в медицината този орган е обвързван с огъня. По този метод има доста взаимовръзки сред медицината и астрологията. Според обичайните будистки вярвания има и една цяла група заболявания (над 100), които се предизвикват от духове. Тук астрологията има значима роля да дефинира какъв дух е предизвикал заболяването, защото признаците и лекуването при тях варират.


Какъв е процесът на подготвяне на тибетските билки? Има ли значение по кое време са събрани те и кой ги събира? Първо бих желал да поясня, че има разнообразни форми, под които могат да се изготвят тибетските билки, а точно:
Отвара (тиб. Thang)ПрахТаблеткиМедицинска паста Медицинско маслоМедицински прахКонцентриран разтвор (тиб. Khan-dra) Медицинско вино Скъпоценни таблетки
Най-добрият сезон за събирането на билките е юли-август. Билките най-често се събират от студенти, дружно с техния преподавател и в това време студентите се учат да дефинират билките. По-късно, когато билките са подготвени, се канят монаси, които извършват няколко дни мантри, за да заредят билките с по-здравословна сила.

Предписвате ли разнообразни билки на разнообразни хора, които страдат от едно и също заболяване?
Да, както към този момент подчертахме, в Тибетската медицина всеки човек се преглежда самостоятелно и предписването на избрани билки зависи от аргументите, които са провокирали несъответствието в тялото и мозъка.

Тибетската медицина е главно превантивна. Ние считаме, че един доктор е добър, в случай че има доста пациенти. Но наподобява в Тибет е друго – колкото по-малко пациенти има един лекар, това значи, че той е могъл да защищити повече хора от заболявания – по този начин ли е?
Тибетската медицина обикновено възстановява салдото в тялото ни. Бихме могли да кажем, че в случай че имаш доста пациенти, значи, че не помагаш доста. Но въпреки това в днешно време животът е доста по-стресиращ и е значимо да предотвратим така наречен „ burnout “. Така че е хубаво когато повече хора се пробват да се оправят със напрежението в всекидневието си навреме.


Защо дойдохте в България? Има ли доста разлики във връзка с философията и метода на живот сред тибетците и българите? През 2001 Доктор Долкар, която оглавява център за Тибетска медицина в Делхи, търсеше тибетски лекар, който да пристигна в България и по този начин пристигнах тук за първи път. Също по този начин евентуално кармично съм обвързван с тази страна. Много мои сътрудници са идвали тук, само че единствено аз останах за непрекъснато.
Относно разликите – мисля че, хората са идентични в целия свят и всички ние желаеме едни и същи неща от живота. Но ние към момента учим будистката философия в дома и учебно заведение и от напълно ранна възраст сме учени на самообладание, съчувствие, успокоение и приемане на това, което ни се случва в живота. Това, което виждам тук е, че хората имат проблем с търпението в разнообразни обстановки и компликация с приемането на отрицателните събития, които ги съпътстват.

Защо избрахте да живеете тук?Като цяло българите са положителни и другарски настроени. Имам доста другари тук. Свикнал съм с времето, храната и климата. Също по този начин знам по какъв начин да пътувам с градския превоз. Хахаха… в този момент съм локален човек… И най-важното е, че съм женен за българка. Всичко това ме кара да се усещам добре тук.

Смятате ли, че българите ще имат изгода от билки, които порастват в друга географска територия? Разбира се, аз към този момент съм го видял тук. В обичайна тибетска медицина ние не използваме един единствен съставен елемент в обособените билкови таблетки, а те са композиция от добре уравновесена билкова формула, съдържаща най-малко 3 билки. В така наречен „ скъпоценни формули “ се съдържат над 100 разнообразни билки. Някои от тези билки порастват и се употребяват всеобщо, и тук в България.
Например черният пипер – ние го считаме за доста гореща, остра и груба фалшификация и в случай че го консумирате в по-големи количества, той ще повлияе върху храносмилателната система и тракт също. Всичко това е разказано в една от тантрите, по които се учи Тибетска медицина.

Кажете ни какво значи здравословен метод на живот?
Да бъдем щастливи там където сме, да можем да приемем всичко, което ни се случва в живота и да му се любуваме. Здрави сме, когато можем да поддържаме баланс в тялото и мозъка си.  Както Далай Лама ни учи, сложните хора и обстановки са най-хубавите учители, посредством които развиваме съчувствие и обич към себе си и другите. Когато излекувате мозъка си, ще излекувате и живота си.

И последно, само че не на последно място – вярвате ли в методите на тибетската медицина и какво персонално вие прилагате в всекидневието си? Какво бихте споделили на хората, които са скептични? Разбира се, че имам вяра в Тибетската медицина, церя и себе си и фамилията си по този метод. В всекидневието си се пробвам да бъда съчувствен и да си сътворявам някакви дребни щастливи моменти. Предпочитам готвената храна и заобикалям храненето късно вечер. Пия запарка от джинджифил съвсем всеки ден.

Всеки един човек би трябвало да откри неговия метод да поддържа тялото си в баланс. Също по този начин може да бъде и песимистичен към избран тип лекуване. За да си помогне човек, той би трябвало да работи с мозъка си, а също по този начин и да се познава, да оцени какво е това, което му оказва помощ и какво не. Няма универсално лекуване,

в последна сметка е значимо, човек да се усеща добре и да е здрав. Хубаво е хората да знаят повече за лекуването, което си избират, тъй като познанието ги стимулира да подхващат дейности и интензивно да вземат участие в лекуването, а единствено по този начин се получава добър резултат. Таши Делек на всички. Пожелавам положително здраве и дано всички живи същества да се освободят от страдалчество.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР