Д-р Сибила Маринова е координатор по донорство и началник на

...
Д-р Сибила Маринова е координатор по донорство и началник на
Коментари Харесай

Д-р Сибила Маринова: Не носете органите си в Рая, Бог знае, че ни трябват тук

Д-р Сибила Маринова е координатор по донорство и шеф на Отделението по анестезиология и интензивно лекуване в Областната болница във Велико Търново " Д-р Стефан Черкезов ". Завършила е Езикова гимназия, а по-късно Медицинския университет във Варна. През 2017 година великотърновската болница е първа в страната по осъществени донорски обстановки.

- Д-р Маринова, през последните седмици казусът с трансплантациите и донорството излезе още веднъж преди всичко. Стана и ясно, че за 2018 година в България има единствено 11 донорски обстановки. Защо българите отхвърлят да подаряват органи?

- Не считам, че българите отхвърлят да подаряват органи. Смятам, че има други аргументи да няма донорски обстановки в България. На първо място считам, че доста ни " куца " самото разкриване на донори. Защото по този начин, както до неотдавна хората нямаха информация, само че към този момент имат с помощта на нашите осведомителни акции, по този начин мисля, че има сътрудници, които не са задоволително добре готови за откриването на евентуални донори. Без да желая да обидя никого.

В същото време считам, че осведомителната акция за донорство би трябвало да бъде национална и то в доста огромен мащаб. И това би трябвало да се прави не проформа, а от хора със сърце и хора, които имат вяра в това, което вършат.

 Братът на Адриан: Трябва да се трансформират изискванията за донорство Виж още Братът на Адриан: Трябва да се трансформират изискванията за донорство
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР