Д-р Севдалин Куцаров е кардиохирург, водач в листата на Републиканци

...
Д-р Севдалин Куцаров е кардиохирург, водач в листата на Републиканци
Коментари Харесай

Д-р Севдалин Куцаров: Ваксинационният план беше странен и не беше спазен

Д-р Севдалин Куцаров е кардиохирург, лидер в листата на Републиканци за България в Добрич. Завършил е медицина в МУ-София. След това придобива компетентност " Хирургия " и “Кардиохирургия " Преминал е специализация в Япония и Германия. Специализира в Националния сърдечно-съдов център NCVC в Осака, Япония. Има 15-годишен опит в Клиниката по " Кардиохирургия " на Националната кардиологична болница. В МБАЛ " Токуда Болница София " е от средата на 2007 година Професионалният му интерес е в региона на клапната хирургия и в тази сфера и редица преминати курсове в Барселона, Милано, Бад Оуенхаузен, Прага и други През 2013 година придобива магистърска степен по " Здравен мениджмънт ".
Включването ми в политиката стана случайно. Беше плод на персонален диалог. Да се причисля към плана „ Републиканци за България “ ме предизвика персоналният освен професионалният ми опит и самочувствието ми на специалист в това, което работя, а и житейският ми опит. За това, че е належащо специалистите да формулират и да дадат ясна визия за това какво би трябвало да се случва в региона на опазването на здравето, съобщи доктор Куцаров.
В началото функционалността му била на специалист, отговарящ за опазването на здравето в този политически план. От друга страна стояла гаранцията, че в него ще се включат хора с опит и с имената си.
„ При добра организация една дясна партия би трябвало да бъде всеобща, освен еретически говореща, изолирана, на език, недосегаем за хората “, добавя той.
По думите на доктор Куцаров основаният от ръководещите имунизационен проект е бил чудноват във връзка с рисковите групи.
„ Приоритетно, с изключение на хората на първа линия, наложително трябваше да бъдат имунизирани хората, които са в най-рисковата група, която може да натовари най-вече системата. Именно, хората над 65-годишна възраст, които са близо милион и половина, хората с хронични болести, които са към 300 000. Но те бяха изместени в четвърта фаза. По-късно видяхме, че даже и този проект не беше спазен, както беше написан. Започна се едно редене по опашки. След това минахме през записвания при персоналните лекари, през уебсайт, след което и този уебсайт блокира. След това се спря и тази част. Мисля, че с едно изявление и едни непремерени думи се направи доста в противоположна посока, вместо да бъдат убеждавани хората. Те можеха да бъдат уверени единствено въз основата на подаване на правилна информация и взимането на осведомено решение за това да бъде имунизиран. От самото начало се прокламира, че имунизирането е непринудено. За да бъде непринудено, трябваше да има и доста информация показана от престижи “, безапелационен е доктор Куцаров.
Според него обаче информацията идва от доста спорни направления, а от централната власт не се прави нищо. „ След което бяхме очевидци, че министър ръководителят спря тази всеобща имунизация. Мисля, че това не е негова работа, по-скоро ангажимент на Изпълнителната организация по медикаментите, която е в правото си на база обработка на данни и инспекция, да взема решение тези неща “, уточни медикът.
Според него не са ефикасни въведените ограничения против пандемията от ковид. А най-голямата неточност е прекъсването на плановите интервенции и плановият банкет.
„ Още октомври месец излязохме със стъпки, в които би трябвало да бъде ръководена една рецесия. Последното, което си мисля, е, че би трябвало да се стопират плановите интервенции. От една страна това лимитира хората. Има към този момент излезли статистики за към 50% от хората с изострен коронарен синдром, които не доближиха в границите на първите часове, които са извънредно значими, до съответно лекуване. Едното е пренасочването на запас, другото е страхът, който има у хората. Но това има доста последици. Един младеж, оставен да преживее инфаркт, го инвалидизира за цялостен живот. За мен това беше изключителна неточност. Продължавам да настоявам, че това не е редно. Не може да затвориш лечебните заведения за планов банкет и планови интервенции за подобен огромен интервал от време. Това нормално е правено в границите на седмица по време на грипни ваканции. Ние обаче сме в тази обстановка от година - отваряме, затваряме. Спираме планов банкет и интервенции за доста дълги интервали “, добавя лекарят.
Според него към този момент берем „ плодовете “ от тези прекъсвания за дълго време.
„ В моята компетентност след първото затваряне се възстановихме с естествена работа в края на септември, октомври. След това още веднъж ни затвориха. Строго емпирично, като видя пациентите, които постъпват за оперирация, са доста „ запуснати “ тъкмо за това, че не е потърсена лекарска помощ. Не единствено в моята компетентност е по този начин, а при всички сътрудници, с които приказвам. Още повече едно такова заболяване има отражение освен върху белия дроб на пациента, за което приказват всички. На второ място по засягане е сърцето. Не при всички, само че при доста от тях има последици, които са съществени “, е безапелационен доктор Куцаров.
Един от целите на „ Републиканци за България “ в областта на опазването на здравето е повече средства за промоция на здравето и профилактика на заболяванията.
 Д-р Куцаров: Реденето на опашки не е проект, в някои регионални градове няма ваксини (ВИДЕО) Д-р Куцаров: Реденето на опашки не е проект, в някои регионални градове няма ваксини (ВИДЕО)
Планът с третата фаза на имунизацията отпадна и малко станаха нещата напред, който може, да стигне до имунизациите. Според нас това беше гре...
„ Но освен вложения. Профилактиката би освободила голям запас от здравната система, тъй като едно заболяване, в случай че не бъде профилактирано, доближава нуждата от болнично лекуване, което е извънредно скъпо и натоварващо системата. В Европа в последните десетина години за нея се отделят доста пари. Също по този начин е нужен ангажимент и на самия пациент, на самите обезпечени лица към здравето им. Опитаха се да вменят тази отговорност напълно на джипитата, само че това е ангажимент на всеки обезпечен, на всеки жител към личното му здраве “, счита кардиохирургът.
Според него не се изключва въвеждане на за несъблюдение.
„ В противоположен случай инвестицията отива както до момента - два пъти повече хоспитализации от всички останали в Европа. Много от болесттите могат да бъдат профилактирани и лекувани на равнище джипи и Доболнична помощ, там да бъде свършена доста работа. Те обаче се натовариха с доста непотребни функционалности, с доста администрация. Освен това те са два пъти по-малко от междинното за Европа. Така, че и тяхната работа не е лека. Но там би трябвало да бъде ориентиран задължението за огромна част от лекуването на хората - през общопрактикуващите лекари, през доболничната помощ. Затова е належащо от лечебните заведения да бъде изведено огромна част от лекуването “, сподели още доктор Куцаров.
По думите му доста от хоспитализациите могат да бъдат съкратени тъкмо през профилираната доболнична помощ.
„ Медицинските центрове не са малко като брой. Задължително в тази посока би трябвало да се движи опазването на здравето. Да, ние имаме най-големия брой - 341 лечебни заведения съгласно Национален статистически институт през 2019 година На тази територия, на това население това е голям брой. Съществуват и огромни районни диспропорции в разпределението им уточни лидерът в листата на „ Републиканци за България “ в Добрич.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР