Д-р Нина Шехова е завършила медицина във ВМИ – Пловдив

...
Д-р Нина Шехова е завършила медицина във ВМИ – Пловдив
Коментари Харесай

Кардиолог: Отговорността за здравето ни е на първо място лична

Д-р Нина Шехова е приключила медицина във ВМИ – Пловдив през 1983 година Специализирала е вътрешни заболявания и кардиология. По стратегия на университета в Мичиган – Съединени американски щати, е минала е образование по незабавна кардиология,в УМБАЛ „ Св. Екатерина “ - по незабавна кардиология и ехокардиография. Била е участъков доктор в Смолян, ординатор в ОАРИЛ, ординатор в Трето вътрешно поделение, началник-сектор „ Интензивно лекуване “ в ІІІ вътрешно поделение.От 2001 насам е шеф на Кардиологичното поделение на МБАЛ „ Д-р БратанШукеров” АД - Смолян. От февруари до декември месец 2014г. е изпълнителен шеф на МБАЛ-Смолян.
Д-р Шехова, от два месеца в регионалната болница на Смолян има инвазивна кардиология, по какъв начин тя способства за по-доброто опазване на здравето в района?
Сбъдна се фантазия, която е на повече от 10 години, с цел да понижаваме леталитета - смъртността на популацията от нашата област при сърдечно-съдовите болести. Това е най-важното, че към този момент даваме добър, идентичен късмет на хората от нашата област и на гостите от вътрешността на страната, които са пристигнали в курорта Пампорово или в региона. Те получават кардиологична помощ по този начин, както всички жители в България.
Сигурно се гордеете с този триумф в медицината в периферен регион като Смолянския?
Голяма горделивост е това за нас. И бих желала да благодаря на страната, която оказа помощ да бъде закупен ангиографът, на шефа на болничното заведение, който със средства на лечебното заведение направи ремонта на това поделение. И тази горделивост ни кара още повече да работим, с още по-голямо предпочитание, макар проблемите, които всички знаем в медицината. Целият екип работим със сърце.
През какви тествания мина основаването на това звено?
О, през доста огромни. Казах, че повече от 10 години мечтаем. То бяха трудове до Министерския съвет, до Народно заседание, до регионална администрация. Хубаво е, че хората ни разбираха. Народните представители от нашия район ни разбираха и те всички направиха доста, с цел да се стигне до този резултат. Особено огромен принос има ръководителят на здравната комисия в Народното събрание доктор Даниела Дариткова.
Как осигурихте екип във време, когато непрестанно приказваме за дефицит на медицински фрагменти, а и всички мислеха, че ще се закупи скъпа техника, на която никой няма да работи?
С единия от сътрудниците - инвазивният кардиолог доктор Николай Илиев, се познаваме, защото той е родом от Смолян. С него от към 7 години вършим проекти кое по какъв начин ще се случи. За него знаех, че твърдо ще пристигна да работи и бях спокойна. Освен него още един кардиолог се причислява към екипа ни. Другият сътрудник го открихме посредством интензивно търсене. Това е доктор ОканАлиман от Медицинска академия - Пловдив. Той е основен помощник в университета и работи в болница " Св. Каридат " сега. Напуска Пловдив и идва в Смолян. Ще остане единствено като учител в Пловдив, само че напуща болничното заведение, с цел да работи при нас.
Как го привлякохте?
Той харесва доста хората от нашия край, хареса екипа. Аз доста пъти съм казвала, че нашият екип е извънредно добър в професионално отношение. Ние работим по този начин, както се работи в най-големите клиники в София и Пловдив. Екипната работа е доста добре основана, няма самоизтъквания в личния състав - и във висшия, и в междинния.
Вашето поделение ли е най-натоварено в цялата болница?
Едно от най-натоварените, тъй като оперативните - хирургия и ортопедия, също са доста натоварени. Със сигурност имаме най-голяма заработка като сума от клинични пътеки. Ако в медицината може да се приказва за финанси, отделението ни е най-печелившо. Всеизвестно е, че сърдечно-съдовите и мозъчните болести са обществено значими - те са в най-висока степен причина за смъртност. Повече от 40% от смъртността се дължи на тези болести.
Какво би трябвало да вършим и да не вършим, с цел да не ставаме ваши пациенти?
Трябва да се съблюдават известни правила. Ние всички ги знаем. Ако човек има високо кръвно налягане, навреме да се лекува. Да се води здравословен метод на живот - безпаричен на мазнини, с интензивно придвижване, да не се води застоял живот, да се лекува повишената кръвна захар. И най-малко един път в годината профилактични прегледи на всички с фамилна обремененост. Тютюнопушенето е различен рисков фактор, който предизвиква сърдечно-съдови болести. Ако се съблюдават тези правила и се търси навреме кардиологична помощ при най-малките недоволства, рисковете доста спадат.
Напоследък се заприказва за персоналната ни отговорност като пациенти. Каква е степента на персоналната по отношение на вашата, лекарската, отговорност?
На първо място би трябвало да бъде персоналната отговорност. Не постоянно пациентите стигат до нас. Много огромна част от хората имат недоволства, само че ги омаловажават. Ние нашата я носим и като лекари, и като поделение, и като болница. Ние вършим това, което би трябвало да се направи. Личната предварителна защита и персоналната отговорност би трябвало да бъде преди всичко.
А куца ли ни тя, би трябвало ли страната в по-голяма степен да се ангажира с профилактиката или всеки от нас би трябвало да има грижата за себе си?
И двете. Доста към този момент се приказва за предварителна защита, доста неща се направиха, изключително в нашата област, само че има още доста да се работи по този въпрос. Пак споделям, не може без персоналната отговорност на всеки от нас. Искам да прикани хората от Смолянска област да се обръщат навреме за помощ и да ни имат вяра, тъй като екипът, който е основан, е доста добър. И да бъдат спокойни, че ние бдим за тяхното здраве.
Интервю на Анита Чолакова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР