Д-р Николета Кирчева, д-р Росита Кокотанекова и д-р Росица Паунова

...
Д-р Николета Кирчева, д-р Росита Кокотанекова и д-р Росица Паунова
Коментари Харесай

Отличиха три жени учени за смелите им проекти за нова антибиотична терапия, AI-базирана диагностика на шизофрения и изучаване на комети

Д-р Николета Кирчева, доктор Росита Кокотанекова и доктор Росица Паунова са тазгодишните носителки на националното отличиe „ За дамите в науката “ за България. Престижната премия им бе присъдена за техните реформаторски научни хрумвания на публична гала в Софийски университет „ Свети Климент Охридски “ със специфичното присъединяване на госпожа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България. Събитието бе почетено още от Васил Терзиев, кмет на Столична община, проф. Генка Петрова, зам.-министър на образованието и науката, Елена Шекерлетова, зам.-министър на външните работи и ръководител на Националната комисия за ЮНЕСКО – България, и бе гледано онлайн от голям брой публични посетители, представители на научната общественост и публицисти.

„ За дамите в науката “ на L'Oréal и ЮНЕСКО са измежду най-реномираните и предстоящи годишни оценки в научната общественост в България, предоставящи финансова поддръжка на млади дами учени. Отличията имат за цел да поддържат техните научноизследователски кариери и да ги вдъхновят да разкрият целия си теоретичен капацитет. Трите изключителни победителки за тaзи година бяха наградени с по 5000 евро всяка за своите амбициозни научни планове в областите физика, химия и медицина. Всеки един от тези планове е впечатляващ със своя висок капацитет за световна употреба и обществена значителност.

Проектът, с който доктор Николета Кирчева впечатли журито на „ За дамите в науката “ за 2023 година, е фокусиран върху създаването на различна антибиотична терапия с фокус върху потреблението на метали с антибактериално деяние като сребро и галий. Основната задача е да се изследва детайлно по какъв начин тези детайли, които не са естествена част от организма, демонстрират лековит резултат. Изследванията на Николета ще дават основа за разработка на нови метал-базирани медикаменти с ориентирано деяние. Успехът й евентуално би оказал помощ за разрешаване и на зачестилия проблем със злоупотребата с антибиотици и все по-масовата устойчивост към тях, което води до компликации в лекуването на разнообразни съществени болести. Това прави плана на Николета освен забавен, само че и извънредно настоящ и с огромно световно значение. В момента тя е основен помощник в Института по оптически материали и технологии „ Акад. Йордан Малиновски “ – Българска академия на науките.

 Жените в науката Жените в науката

Д-р Росита Кокотанекова е името на втората победителка по програмата „ За дамите в науката “ тази година. Тя е надарен астроном с просторен опит в  проучването на дребни небесни тела, което съставлява рядко изследвана област в България . Нейният принос към изследването на метеорити е отличен от Международния астрономически съюз, който кръщава един от тях с нейното име. Проектът на Росита се концентрира върху проучването на еволюцията на кометите, където се съдържа основна информация за началото на Слънчевата система и факторите, които са съдействали за развиването на живота на Земята. Изследванията й включват обработка на данни от Кентаври и присъединяване в задачата на Европейската галактическа организация – Comet Interceptor. Познанията, които ще се придобият при сполучливо осъществяване на плана, освен ще разширят общото схващане за кометите, само че и ще дават благоприятни условия за предстоящ рандеман на потребни запаси в космоса. В момента Росита е основен помощник в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към Българска академия на науките.

 Жените в науката Жените в науката

Третата победителка за 2023 година доктор Росица Паунова, която има изявен интерес да развива невронауката у нас и в Европа, е помощник и постоянен докторант в Катедра по психиатрия и здравна логика на психиката към Медицински университет – Пловдив. Нейният план изследва отрицателните форми на шизофрения посредством функционален ядрено-магнитен резонанс и способи, основани на изкуствен интелект. Целта му е да способства за по-добро схващане и ръководство на менталните болести за възстановяване на качеството на живот на засегнатите лица. Проектът на Росица е с голяма обществена значителност, поради националната статистика – броят на лекуваните пациенти с шизофрения в България за 2022 година е над 16 000, от които най-малко 2000 със обилни отрицателни признаци, които водят до това те да са трайно неработоспособни и в тежест за себе си и за близките.

 Жените в науката Жените в науката

Oще информация за победителките можете да откриете в специфичната цифрова листовка за тях

Тази година националната стратегия „ За дамите в науката “ се организира в България за 13-и следващ път в партньорство сред L'Oréal България, СУ „ Св. Климент Охридски “ и Националната комисия за ЮНЕСКО – България. Това е седма поредна година, в която госпожа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, поддържа с наличието си идеята на L'Oréal и ЮНЕСКО за повече дами в науката. Събитието бе почетено още от редица публични лица и висши представители на научната общественост, измежду които акад. Юлиан Ревалски, ръководител на Българска академия на науките, акад. проф. Николай Витанов, зам.-ректор на СУ „ Св. Климент Охридски “ и ръководител на Журито на „ За дамите в науката “ 2023, и други.

„ През последните 25 години, Фондация L'Oréal и ЮНЕСКО работят интензивно за построяването на едно по-равноправно бъдеще в науката, в което дамите учени имат равни благоприятни условия и справедливо самопризнание за приноса си в решаването на световните провокации. Успяхме да подкрепим повече от 4100 дами от  разнообразни научни области по целия свят. А 7 от всички наградени дами в света в границите на интернационалната стратегия към този момент са спечелили Нобелова премия за просвета! Изключително горда съм, че към този момент 13 години организираме тази стратегия в България и сме наградили 36 невероятни локални млади дами учени. Високите достижения на тяхната изследователска работа са доказателство за нашето мото, че светът има потребност от просвета, а науката – от дами! “– сподели Ваня Панайотова, общоприет управител на L'Oréal за България и района Адриатика-Балкани и Румъния, по време на церемонията по награждаването на тазгодишните носителки на оценката „ За дамите в науката “.

 Жените в науката Жените в науката

През 2023 година програмата в България получи и мощна медийна поддръжка от страна на: Българска телеграфна агенция, Стандарт, Мениджър, Телеграф, БНР, Информационна организация „ Фокус “, Dir.bg, Cosmopolitan, GRAZIA, Glamour, сп. Жената Днес, Novinite.bg, Jenite.bg, Mika Magazine, сп. Наука, View Sofia, Momichetata.com, Bela.bg, Code Health TV.

Новото четиринадесето издание на „ За дамите в науката “ следва да стартира с отваряне на приема на кандидатури на 1 януари 2024 година в търсене на най-талантливите българки учени. Подробна информация за „ За дамите в науката “ е налична на формалния уеб страница на програмата: www.zajenitevnaukata.bg.

Националната стратегия „ За дамите в науката “

Националната стратегия е част от световната стратегия на L'Oréal–ЮНЕСКО „ За дамите в науката “, основана, с цел да отличава и поддържа дамите, чиито достижения способстват за развиването на науката, както и с цел да обезпечи тласък и поддръжка на обещаващи млади дами учени със значими проучвателен планове.

Националните оценки „ За дамите в науката “ на L'Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за планове, които се осъществят в съответната страна. Те съществуват допълнително от 110 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

Глобалната стратегия „ За дамите в науката “

Глобалната стратегия „ За дамите в науката “ е основана през 1998 година, когато L'Oréal и ЮНЕСКО сплотяват напъните си в поддръжка на дами учени в региона на естествените науки и за разпространение на научния им труд, като основават Наградите „ За дамите в науката “. Днес самодейността се е разраснала доста в интернационален проект, включвайки още национални и районни оценки. С годините програмата „ За дамите в науката “ се е утвърдила като световна самодейност, която към този момент я подкрепила над 4100 дами от над 110 страни.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР