Д-р Недка Кънева-Абделбаки е уважаван лекар във Варна. Омъжена е

...
Д-р Недка Кънева-Абделбаки е уважаван лекар във Варна. Омъжена е
Коментари Харесай

Не без дъщерите ми - една българка в битка за децата си

Д-р Недка Кънева-Абделбаки е почитан доктор във Варна. Омъжена е за собствен сътрудник и има две прелестни дъщери.

Преди две години животът на българката се прекатурва. Тя се разделя със брачна половинка си, а той принудително лишава децата ѝ. Д-р Абделбаки не е виждала девойките - близначките Алия и Амира, от месец октомври, предходната година.

Бащата на дъщерите на Недка и неин брачен партньор е доктор Камал Абделбаки - български и йордански жител, татко му е палестинец с йордански паспорт, а майка му - българка.

През февруари 2016 година Недка, Камал и близначките отпътуват за Аман, Йордания по покана на родителите на Камал. Поводът е женитба.

Малко преди заминаването за Йордания Камал се държи необичайно и отсъства от вкъщи от време на време и с дни. Д-р Кънева обаче не усетила нищо съмнително.

Когато идват в Аман, Недка схваща, че женитба няма, а тя остава заключена в апартамент дружно със свекърва си, без пари и документи.

"Камал ми сподели, че желае бракоразвод и че децата остават в Йордания

и аз по никакъв метод не мога да ги върна в България ", споделя доктор Кънева в предаването "Събуди се " по NOVA.

Тя съумява да се свърже със свои близки и да се прибере вкъщи, дъщерите ѝ обаче остават там.

Децата са български жители и отпътуват за Йордания с български паспорти, само че до момента в който Недка стои заключена в Аман, брачният партньор ѝ получава йордански документи за близначките. Според закона в арабската страна бащата еднолично взема решение дали децата да изоставен Кралството.

Недка се бори за децата по всевъзможни способи.

Пише писма до Държавната организация за протекция на детето, до Министерство на правораздаването, до Прокуратурата, до омбудсмана на страната, до премиера и до президента - без резултат.

Съдебната борба се води на няколко фронта - у нас и в Йордания.

"Получих помощ единствено и само от йорданския консул и откакто българските управляващи и институции по никакъв метод не ми спомагаха, аз си събрах куфара и отпътувах за Йордания. Там открих всички мои права, които не съумях да открия в родината си ", споделя Недка.

В ислямската страна доктор Кънева печели дело в шериатски съд за неотложно настойничество и право да си вземе децата. Това по този начин и не се случва.

"В Йордания има доста сходни случаи с други майки и деца. Аз виждам едно отвращение страната да реши този проблем, тъй като в случай че го реши по удобен метод за майката - доктор Кънева, то ще следва всички други сходни проблеми да бъдат решени по този метод ", разяснява юрист Йорданка Бекирска, която оказва помощ на Недка в борбата за децата ѝ.

По думите ѝ всички правосъдни и законови благоприятни условия към този момент са изчерпани, единственият късмет са договаряния и тиха дипломация от страна на президента и йорданския крал.

А Недка е решена да се бори до дъно и да върне децата си вкъщи.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР