Д-р Неделя Щонова, която обикновено дава съвети за красота и

...
Д-р Неделя Щонова, която обикновено дава съвети за красота и
Коментари Харесай

Д-р Неделя Щонова удари в земята силиконовите нацупени гърли

Д-р Неделя Щонова, която нормално дава препоръки за хубост и здраве в ефира на bTV, този път по този начин шокира феновете и почитателите си, че те доста се позамислиха дали пък не е подплатила с нещо изкуствено хубостта си.

" И без това живеем в свят, където всичко е фалш ", казва хубавата докторка, която е създател и водещ на предаването " Светът на здравето " и експерт невролог.

С лекарката, щастливо омъжена за арх. Валентин Маринов, родители на Лилия Сапфира, от ladyzone.bg я попитаха какво я прави същински щастлива и на какво мнение е за пластичните корекции. " Не съм обожател, тъй като така и така живеем в свят, където всичко е фалш. Не ми харесват не-истинките неща. Те ме смущават. Никога не съм си правила корекции.

Нямам изкуствени гърди, хиалуронови филъри, биостимулиращи кожни бустери и мезо златни конци. Не ги одобрявам и ме е боязън от тях. Пластичната хирургия по реконструктивни и медицински аргументи, след рак на гърдата, да вземем за пример, нея я одобрявам. Като цяло обичам същинските неща. Съвсем не съм съвършена и несъмнено в случай че се направя красива с пластики, ще наподобявам на същинска звезда, само че на мен това не ми би трябвало, значимо е да съм същинска, както и да съм част от същински смисъл ", напълно почтено отвърна доктор Щонова. И добави:

" Помните ли, едно време в гимназията, в класната стая имахме табло за известия, всички четяхме там, действителни текстове написани от действителни хора. Истински хора. А през днешния ден живеем в свят, който не е същински. Често обстоятелствата са единствено една доста дребна част от цялата история. И ние в допълнение да укрепваме това чувство за фалш, като пъхаме всякаква синтетика и пластмаса в телата и лицата си?!

Това, което виждаме по малкия екран и четем в интернет, истина ли е, или агитация? Да бъдеш някой, бидейки никой?! Разказ, рамкиран към някаква нереална, намонтирана или съчинена действителност. Колко неща в интернет са същински?!

Дори има една такава последна доктрина, наречена " доктрина за мъртвия интернет ". Идеята е, че там, в това пространство, дребна част от наличието идва от действителни хора и огромна част се генерира от изкуствен интелект, и ботове, които пишат и отразяват това, което ние виждаме. Днес даже ни е мъчно да създадем разлика сред подправени и същински консуматори в мрежата.

За мен истина е да се изпотя във фитнеса, на пистата, на корта. Истина е да вложа действителен труд – да си напиша дисертацията, книгата, сюжета, да докосна и нацелувам детето си, майка, обичаните същински хора, да извозвам качествено време с тях, да ме навали дъжда измежду природата, да видя мълния в небето.

За мен същински са нещата, получени и научени посредством правене. Ходенето в гората е друго от познаването на обстоятелства за гората. Или четенето за гората. Не желая да обидя никого, тъй като ние в никакъв случай не познаваме напълно претекстовете, с които даден човек подхваща една или друга стъпка в живота си. Но през днешния ден обществените мрежи гъмжат от видеоклипове с нацупени модифицирани мацки по бикини, танцуващи съвсем голи за своите почитатели и трупащи от ден на ден почитатели. Последователи, само че на какво?! На изтощение, маскирано като платено съвършенство?! На тиранията в стигмата – в случай че нямаш хирургични усъвършенствания, яки мускули, стероиден релеф и татуировки, ти не си вървежен, не си оборотен, не си як…

Защо би трябвало да манипулираме тялото и лицето си по този възмутителен и в действителност неправилен метод? Който даже може да е рисков, да разболява и преждевремнно да състарява?! Връзката сред анаболните стероиди и влошената спермогенеза отдавана е реалност! Нима това са свестните полезности през днешния ден?! Сексуалната, забележима прелест, като само начало и завършек на всичко?! Така ли?! За мен последствията от тази несъразмерната телесна операция са мъчително явни.

И в случай че този псевдо блян към съвършенство лишава лекотата, насладата и свежестта, с която си здрав и възприемаш живота, в случай че мислиш, че подобренията в тялото заместват часовете и години действителен труд, чистите житейски избори и същинското обучение, то тогава това съвършенство е подправено.

Около нас е цялостно с подправено съвършенство - риалити звезди, актриси, певици, инфлуенсъри и известни лица с изкуствени мигли, усмивки и нокти, с мини покачване на вежди, ботокс на челото, " проверка " на интервенция на носа, мастни инжекции в бузите, дермални филъри в скулите, дефиниране на нови размери в овала да лицето с хиалуронова киселина, понижаване на брадичката, липосукция на врата, пластика на ушите, втора, трета, пета интервенция на гърдите, липосукция на ханша, талията и вътрешната част на бедрата, увеличаване на дупето, с цел да изглеждало то по бразилски сочно.

И след всичко това, можеш ли да разпознаеш личното си достоверно отражение в огледалото? Търсенето на хирургично усъвършенстване продължава да нараства и заплахата е, че фалшивостта, разбирана в хирургичния смисъл, става все по-безпроблемно интегрирана в общоприетата визия за хармония, и може би даже се е трансформирала в новото " естествено ".

 Сякаш нещо непрестанно спуска димна завеса пред осъзнаването, че манията " пластична хирургия " не те вади от ямата на жертва, безсмислие, кухост и житейска обърканост. И не замества действителното количество чист, крепък, здрав, непрекъснат труд! Посветен на нещо в действителност свястно.

Но въпреки всичко, ние сме свободни хора. Всеки може да мисли и работи, както си желае. Не бива и не би трябвало да съдим избора на другите. И в случай че това, да си цялостен с набухватели и синтетика те прави благополучен - ами добре, давай! Свободен си да постъпиш, както желаеш.

Аз единствено споделям болежка и страхове пред солидно " несолидните " трендове през днешния ден. Но в последна сметка, коя съм аз?! Една майка, доктор, създател и водещ, на която й пука за бъдещето на децата ни и за ретро полезности. Тоест, нищо изключително или авангардно като позиция в един сват, който се задъхва и изтощава от трескава обсесия за светкавични, еднодневни, безсмислено кухи триумфи.

Все още имам вяра, както се пееше в една песничка от предишното, че " би трябвало да бъдеш подреден ", имам вяра, че към момента си коства да бъдеш добре облечен и не толкоз добре без дрехи, имам вяра, че към момента е съвременно да имаш обучение, класа, достолепие, жанр и финес. Да, аз може и да пусна някоя друга фотография, по какъв начин върша шпагати във фитнеса или на плажа. Но преди шпагата, имам медицина, компетентност неврология, предпазен дисертационен труд на тематика атеросклероза и предишния месец в списанието " Доклади на Българска академия на науките "  беше оповестена моя публикация.

Тоест действителният, същински труд е пиедестал, той е нещо основополагащо! А другото е блян да изграждаш себе си като многостранно развита персона. Тоест моето тяло не е първото, последното и само нещо, което ме дефинира. Че за какво другояче имаме толкоз огромни мозъци, префронтален кортекс и 86 билиона неврони в главите си?!

За да си губим времето, животите и да си павкаме по през целия ден цигарки през хиалуроново набухналите, контурирани устни?! Мерси. Добре, в действителност мисля, че свърших и споделих част от това, което мисля за фалша през днешния ден. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР