Д-р Неделя Щонова е дипломиран лекар, специалист невролог. Има защитен

...
Д-р Неделя Щонова е дипломиран лекар, специалист невролог. Има защитен
Коментари Харесай

Популярната водеща и лекар д-р Неделя Щонова издава дебютната си книга

Д-р Неделя Щонова е квалифициран доктор, експерт невролог. Има предпазен дисертационен труд в МУ София. Темата на нейната дисертация е отдадена на извънредно новаторска, авангардна и настояща област от актуалната неврология – страсти, стрес и атеросклероза.
Дебютната книга на известната телевизионна водеща и създател на единственото в телевизионния ефир здравно предаване, „ Духът на здравето “ (част от „ Преди обед “), което постанова стандарти в актуалната здравна публицистика, основани на научни обстоятелства, е с поетичното заглавие „ Хвърчило към парадайса “. Изданието излиза с логото на „ Книгомания “ и ще се популяризира по книжарниците от 17 май. На идващия ден от 18,30 ч. в клуб „ Kino Cabana “ пък ще се състои премиерата на книгата – със специфичното присъединяване на джаз легендата Васил Петров. Водещ на събитието ще бъде журналистът Костадин Филипов, а измежду приятелите на сцената, които ще поздравят Неделя Щонова, са проф. Златимир Коларов, д.м.н., акад. проф. Лъчезар Трайков, д.м.н., журналистът Георги Тошев и други.
За феновете и приятелите на Неделя Щонова заглавието „ Хвърчило към парадайса “ не е изненада, макар че търсенето му е комплициран и забавен развой. Не е изненада, тъй като стилистиката на предаването „ Духът на здравето “, логистиката в процеса на неговото основаване, както и всички професионални трептения към Неделя Щонова носят непонятен мирис на поетичност, магии и доброта. Почти като в света на магическия натурализъм, където повествователната тактика, героите и техните невероятни на пръв взор завършения приласкават читателя и го водят през тайнствени пътеки и лабиринти, по този начин и тук – крайната цел на тази книга е да се замислим дали нашата позиция към болката, страданието и драмите е единствената допустима. Сътресенията в живота на героите от книгата на лекар Щонова са едно огромно огледало, в което наднича вътрешният свят на всеки един от тях. А този свят носи митичното име Мингу. Мингу е положителното вълшебно духче, обладано от мощна религия и недокоснат оптимизъм, което живее във всеки един от нас, с цялостната осъзнатост и почит пред чудото, което е този живота. И с цел да откриете същинската му еднаквост, би трябвало да се гмурнете без избавителен пояс в тези 456 страници.
Във всяка една от своите истории, които постоянно са с непредвиден край, доктор Щонова съчетава действителност, необикновено мощни характери, ориси, облици и вълшебен детайли, пропити с доста мъдрост.
Още в началните страници от дебюта книга на лекар Щонова ще откриете един другоземен адрес –ул. „ Аугустино Нето “ № 7.Мапуту, Мозамбик. Това ще бъде първият ви ориентир върху картата от невероятни завършения с „ Хвърчило към парадайса “. Това „ хвърчило “ води към океани от обич и омагьосващи кръгове от разтърсващи човешки нещастия, сълзи, пристрастеност и религия, издигнати от авторката майсторски, с невидима лекост. Героите и историите, разказани върху страниците на това магично четиво, са персонажи, които действително съществуват в този от време на време ужасяващо застрашителен, а различен път в действителност баснословен живот. Те влизат в непрекъсната интеракция със системата от невероятна сетивност на авторката, а тя дружно с тях се вълнува същински, като внимателно и нежно рисува галактическата карта на живота ни – подобен, какъвто не го познаваме, макар че живеем в него. А необятно отворените, цялостни със синева, пристрастеност и жизнелюбие очи на Неделя се взират топло и с емпатия във всеки един от героите.
„ Събирах и търсих тези 75 истории в продължение на 10 години, върху 4 континента. Прелитах над какво ли не, единствено и единствено с цел да ги открия… и да ви ги подаря за ентусиазъм. И всяка една от тях ми сподели, че да, Животът в действителност от време на време ни връхлита с цялата си непредсказуемост, като че ли невидима лъвска лапа идва и с един размах унищожава всичко.
Героите в тази книгата са основани тъкмо от това – от всичко това, което те са изгубили. В началото, в точка „ А ” всеки един от тях е изправен пред сериозна житейска драма – стряскаща диагноза, невъзможна обич, рак, трансплантация, ампутация на ръка, проблематично зачеване, загуба на най-свидното, на дете, гибел на обичан човек, само че в края, в точка „ Б ”, той, сходно на плам птица, сходно на Феникс възкръсва от огъня и пепелта, а от въглените на тъгата си прави един нов път към изумително логичен и пълностоен живот.
Това са 75 чудни житейски ориси, като всяка една от тях е разновидност на тематиката „ Междузвездни войни “: Силата е в нас и тя постоянно е била вътре в нас. Още през цялото време. С нея се раждаме. И в никакъв случай не трябва да забравяме за това. А от героите в моята книга научих, че когато драмата заблъска по дверите на мозъка и сърцето ти, когато животът или ориста пристигна, връхлети и без благосклонност те хвърли в пъкъла, просто би трябвало да се умиротвориш, да повярваш и да си спомниш, че там някъде надълбоко вътре в теб се намира всичката мощност на света, с която можеш да дишаш без огорчения, а в душата ти да е красиво, чисто и ярко “, разкрива енигмата на книгата си лекар Неделя Щонова.
И героите, и историите в тази книга са минали филтъра на суровата действителност.
Но оцеляват, тъй като всеки един от тях пази и се вслушва в своето Мингу. Митичен персонаж, пай обетована земя от разранените глъбини на душите ни, кристално чист магически извор и дух, който носи есенцията в тази книга. Мингу намира изумителни способи да се оправя с всевъзможни натрупвания от боязън, недостатъци и разгромяващи мотиви за страдалчество, като овладява прочувствената турбулентност, през която всеки един от нас минава с добрина, посветеност, вяра, усърдие, светлина и мощ. „ Да заставаш всяка заран пред планината от компликации и проблеми и да ги гледаш право в лицето тия проблеми, освен това храбро. С признателност и религия, че Тя, успеха, е там, на върха на твоето копие! Защото Ти носиш шлема на твоята религия! И гледаш даже на най-трудните дни през една философска увеличителна лупа, която знае по какъв начин се открива най-светлия смисъл в този от време на време напълно не добър свят…Да обичаш… това е благополучие. Да обичаш теглилките и тъгата на този живота не е перверзия… не е и мазохизъм… то също е благополучие. И също е част от парадайса “, разяснява лекар Щонова.
В книгата на лекар Щонова има куп въпросителни и размисли върху преходността на всичко в този свят, тленността ни, болката от загубите, любовта, смисъла на живота и неговата непредсказуемост. Но героите в нея гледат на тестванията, като на едно „ първокласно бинго “ и през лабиринтите на своя катарзис откриват в себе си парадайса на умиротворението. Още първите страници основават и припомнят бляна от стиховете на Емили Дикинсън:
За да направиш прерия
са нужни пчела и детелина.
Пчела и детелина
и една фантазия огромна
Дори фантазията единствено стига,
в случай че пчела и детелина няма!
 
Липсата на смисъл е мрачна пропаст, в която мнозина са сглупили да погледнат. Но в случай че прекомерно дълго се взираш в бездната, както споделя Ницше, бездната ще се взре в теб. За благополучие, имаме тази книгана доктор Неделя Щонова, която ни предизвиква да откриваме смисъла.
И даже ни учи по какъв начин посредством това откривателство да лекуваме душата и тялото си. Мотивира ни да практикуваме галактическо дебелоочие пред драмите на битието и посредством твърдоглавие на духа да държим високо блестящото хвърчило към парадайса.
Георги Милков,
публицист, интернационален кореспондент,
боен сътрудник, ефирен водещ
Д-р Неделя Щонова е доктор, експерт невролог.
Специализирала е във WeillCornellMedical College, Ню Йорк и HôpitalEuropéenGeorges-Pompidou, Париж. Има просветителна и научна степен „ лекар “ по научна компетентност „ Неврология “. Автор и водещ на „ Духът на здравето “ по bTV. Вече 20 години постанова в актуалната здравна публицистика стандарти, основани на научни обстоятелства.
Носител е на голям брой журналистически награди както по света, по този начин и у нас. През 2010 година в Стокхолм, в конкуренция с 22 страни и с присъединяване на водещи международни медии, нейното предаване печели огромната премия Media Prize – златна статуетка, и се трансформира в № 1 за здравно предаване в света на тематика „ Захарен диабет “ за 2010 година Д-р Щонова е издирван и високорезултатен мотивационен преподавател, постоянен участник в редица корпоративни и вътрешнофирмени образования, интервюирала е някои от най-хубавите мотивационни лектори в света.
Тя е съветник за българското издание на книгата „ Краят на заболяванията “, написана от персоналния доктор на Стив Джобс – проф. Дейвид Ейгъс, и на книгата „ Надбъбречна отмалялост и стресовият синдром на XXI век “ – бестселър от доктор Джеймс Л. Уилсън.
Съавтор е в книгата „ Факти, несъгласия, диспути в диагностиката и лекуването на сърдечните и съдовите болести, 2016 “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР