Д-р Неделчо Тотев от Сдружението на общинските болници и Андрей

...
Д-р Неделчо Тотев от Сдружението на общинските болници и Андрей
Коментари Харесай

Андрей Марков: Изразходваме два пъти повече от публично определените пари за здраве

Д-р Неделчо Тотев от Сдружението на общинските лечебни заведения и Андрей Марков от Българската болнична асоциация разясниха за слушателите на предаването„ Нещо повече “ проблема, обвързван с настояванията шефът на Националната здравно-осигурителна каса от проф. Камен Плочев да напусне поста си.
Събеседниците се сплотиха към тезата, че моделът на финансиране на здравната система се нуждае от незабавна смяна, в това число спомагателни благоприятни условия за обезпечаване.

Знаем доста добре, че парите, които ние харчим за здраве в нашата страна, са надалеч повече от обществените пари./…/ Ние изразходваме два пъти повече от обществено избраните пари. Това ни е огромният проблем, означи Марков.

Д-р Неделчо Тотев разгласи, че Сдружението на общинските лечебни заведения се приготвя за митинг, само че призна:

Ние се изправяме пред една машина, която е видно, че няма по какъв начин да променим, тъй като сме прекомерно дребни играчи в тази система. Явно и популацията в районите отвън огромните градове като че ли не съставлява интерес и за хората, отпред на страната.

Според представителя на Българската болнична асоциация методът на асортимент на шеф на НЗОК е изначално неправилен. Освен това шефът на Националната здравно-осигурителна каса съгласно него е реализатор на закона за бюджета на институцията и не може да се чака той да предприеме стъпки за решение на огромните проблеми на опазването на здравето. Андрей Марков предвижда:

Ако на следващия ден има по същия метод определен нов човек, той ще има същия край.

Основното решение на проблемите той вижда в контрола на системата не от админите, а от здравноосигурените лица.

В умозаключение доктор Тотев акцентира, че кадровото застраховане на здравната система би трябвало да е предмет на държавна политика:

Кадровият запас не се построява за година-две. И България сега изостава във връзка с бакалавърските здравни грижи от Европа с десетки години. Не знам по какъв начин би могла системата да просъществува. Виждате какво се случва с една национална кардиологична клиника, която в България е една – държавна. Щом там не може да се „ налее “, щом там не може да се спасят – какво остава за периферията?

Според Андрей Марков в сегашния миг се спекулира с тезите, че българските пациенти в други страни от Европейски Съюз могат да останат без достъп до профилирано лекуване поради неразплащане на отговорности към непознати болнични системи от НЗОК. Според него основните проблеми са свързани с неизплатените надлимитни действия и насъбрани отговорности на лечебните заведения в България и за решаването им е нужен консенсус сред всички политически сили.

Разговорът с Неделчо Тотев и Андрей Марков можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР