Д-р Мила Арнаудова – дм, е ендокринолог в ДКЦ ВИТА

...
Д-р Мила Арнаудова – дм, е ендокринолог в ДКЦ ВИТА
Коментари Харесай

Как наднорменото тегло унищожава здравето ни? Отговорите от експерт

Д-р Мила Арнаудова – дм , е ендокринолог в ДКЦ ВИТА с над 13 години професионален стаж. Нейните ползи са в региона на захарния диабет, предиабета, затлъстяването, щитовидните болести, хиповитаминозите и остеопорозата. Има предпазена дисертация на тематика " Захарен диабет и щитовидна жлеза ”. Тя е създател и съавтор на над 130 изявления в научни списания и има над 65 участия в български и интернационалните научни конгреси.

Д-р Арнаудова, какво в действителност съставляват наднорменото тегло и затлъстяването и каква е разликата сред тях?

Повишеното телесно тегло и затлъстяването са хронични положения, свързани с струпване на изключително количество мастна тъкан в разнообразни елементи на тялото - подкожно, в коремната празнина, към вътрешните органи. Това струпване има сериозен негативен резултат върху здравето на хората и е обвързвано освен с разнообразни здравословни проблеми, само че и с понижена дълготрайност и качество на живота. Смята се, че то усилва риска от артериална хипертония, сърдечно-съдови болести, предиабет, захарен диабет, нарушавания в мастната обмяна, някои типове рак, обструктивна сънна апнея, ставни болести, деменция и други.

Наднорменото тегло се дефинира като завишаване на Индекса на телесна маса над 25 единици и постанова изясняване на аргументите за възникването му. Ако Индексът на телесна маса е над 30 обаче, към този момент приказваме за затлъстяване. В международен мащаб над 40% от популацията над 18 години са с наднормено телесно тегло, като тази периодичност непрестанно нараства. Проблемът е налице и измежду децата, и подрастващите.

Тази наклонност за увеличение на наднорменото тегло и затлъстяването като % вижда ли се и в България?

През последните години се открива трайна наклонност за повишаване на честотата на случаите с нараснало телесно тегло и затлъстяване. По данни на СЗО:
честотата на затлъстяването се е утроила в международен мащаб от 1975г. досега;повече от 1.9 милиарда възрастни са с нараснало телесно тегло;от тях над 650 млн. са със затлъстяване;39 млн. деца под 5 години са с нараснало телесно тегло;над 340 млн. деца и подрастващи на възраст 5-19 години са с нараснало телесно тегло или затлъстяване.
В България периодичност на затлъстяването в детска възраст следва международните трендове. Децата с диагноза затлъстяване, макар че се разграничават до известна степен по пол и възраст, са към 5%, а общо децата, които по определение са със нараснало телесно тегло и затлъстяване, са към 20%, като в някои възрастови групи доближават и над 25%. Това значи, че едно на всеки пет деца е с нараснало телесно тегло или затлъстяване.

Как затлъстяването утежнява здравето и заплашва живота на хората?

Повишеното телесно тегло води до значими медицински последици, засягащи всички органи и системи. Уврежда се дихателната система - нараснала е честотата на бронхиалната астма, обструктивната сънна апнея. При затлъстелите хора е налице неврологична симптоматика, в това число има нараснал риск от развиване на мозъчен инсулт. Наблюдават се бъбречни увреждания - загуба на протеин с урината, склерозиране на бъбреците. Срещат се увреждания на храносмилателния тракт, развива се стеатохепатит, жлъчни камъни, покачва се рискът от рак на дебелото черво. При наднормено тегло настъпват мускуло-скелетни увреждания, покачват се ставните болести. Не са за подценяване и голям брой ендокринни последствия, най-важни от които са влечение към захарен диабет вид 2, настъпване на несвоевременен пубертет и други съществени увреждания.

А при децата?

Наднорменото тегло/затлъстяването в детска възраст е обвързвано с по-ранно развиване на гърдите, пубархе и менархе при девойки и напреднало развиване на скелета при момчетата, което ще докара до повишен напредък. Една подгрупа момчета със затлъстяване демонстрират закъснение при развиване на тестисите.

Какво съставлява в действителност метаболитният синдром?

Метаболитният синдром се дефинира като констелацията от взаимосвързани физиологични, биохимични, клинични и метаболитни фактори, които непосредствено усилват риска от атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване, захарен диабет вид 2 и всички аргументи за смъртност. Разпространението на матаболитния синдром в международен мащаб варира от 10% до 84% според от района, градската или селската среда, състава на популацията (пол, възраст, раса и етническа принадлежност) на изследваната популация и употребяваното определение за метаболитен синдром.

Смята се, че в основата на развиването на метаболитния синдром е неоптималното деяние на личния инсулин, така наречен инсулинова устойчивост. Завишаването на обиколката на талията над 94 см при мъжете и над 80 см при дамите крие риск от равитие на хронични затруднения, свързани с нарасналото телесно тегло, заради високата периодичност на развиване на инсулинова резистентост. Фамилната обремененост във връзка с затлъстяване и захарен диабет също имат значимо значение и постановат навременно изясняване на предразполагащите фактори.

Как може да спасим себе си и децата си от затлъстяване и увреждания?

Промяната в метода на живот остава първичната намеса на избор при тези промени. Съвременната терапия включва смяна на метода на живот и съчетава характерни рекомендации за диета и извършения с поведенчески тактики. Трябва да се обмисли навреме фармакологично лекуване, което да бъде в точния момент добавено към останалите ограничения за профилактика на вероятните затруднения.

Ранното проучване на метаболитните нарушавания и откриването на аргументите за повишение на телесното тегло е належащо за попречване на развиването на уврежданията. Налага се да се оцени цялостният метаболитен статус на организма и да се стартира навременно лекуване на отклоненията. Трябва да се направи цялостна оценка на въглехидратната, липидна и белтъчна обмяна, изключване на хормонален дисбаланс, проучване на равнищата на витамини и някои микроелементи в кръвта. Всичко това е наложително да се направи благодарение на експерт ендокринолог, който да регистрира всички специфики на организма и на актуалното му положение. Ако преценявате, че имате потребност от помощ, може да си запазите час за обзор през телефоните на Регистратура на ВИТА или през superdoc.bg.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР