Д-р Мариян Добрев е сред най-проспериращите млади български лекари в

...
Д-р Мариян Добрев е сред най-проспериращите млади български лекари в
Коментари Харесай

Д-р Мариян Добрев пред ТОПСПОРТ за футбол по време на пандемия

Д-р Мариян Добрев е измежду най-проспериращите млади български лекари в спортната медицина. През предишния сезон бе част от Левски. В момента е в щаба на селекционера на България до 19 години Ангел Стойков. Минал е още през ЦСКА 1948. Д-р Добрев асистира при интервенцията на бранителя на " сините " Холмар Ейолфсон, както и други футболисти, в клиниката на доктор Рамон Кугат в Барселона, след което получи предложение от фамозния хирург за едномесечна специализация.

ТОПСПОРТ се свърза с доктор Добрев, който разяснява всички наболели тематики с пандемията от ковид.

Д-р Добрев, по какъв начин ще се отрази прекъсването на шампионата на клубовете, футболистите?

- За никой това спиране на футболните мероприятия няма да е прелестно. На почитателите, също. Но, както знаем, е наложителна мярка при битката с новопоявилия се ковид. На футболистите и на спортистите, като цяло, това ще се отрази в спад във физическото им положение. Но това е нищо, спрямо риска за тяхното здраве, в случай че се продължат футболните срещи. Все отново приказваме за контактен спорт. Самите клубове също ще претърпят загуби, само че това го знаят най-добре техните ръководители.

В идващите дни тимовете ще възобновят тренировки. До какъв брой ще бъдат пълноценни тези занимания?

- Да ви кажа - в такава обстановка футболът не е попадал! Според мен би трябвало да проявим самообладание и да изчакаме един-два дни, с цел да забележим какво ще е решението на основните институции ФИФА и УЕФА във връзка изобщо провеждането на спортни събития. Какво ще се спусне като условия на футболните клубове. И когато Изпълкомът и здравната комисия към БФС, с която съм в непрестанен контакт, се произнесат по кое време да се чака възобновяване на спортния цикъл, тогава можем да разясняваме започването и провеждането на подготвителния развой. Медицинската комисия, която загатнах, ще се съобрази с новите условия на УЕФА и, най-вероятно, ще излезе с предложение към БФС за превантивни ограничения по време на подготвителни и спортни занимания.
 Снимка 471767
Източник:

Ще се наложи ли по-късно да се организира подготовка, преди шампионата да бъде възобновено?

- Това зависи от времето, в което ще е належащо да има пауза и от времето, в което спортистите няма да упражняват на цялостни обороти. Спортно-техническото управление на съответния клуб могат да си преценяват това най-добре.

Трябва ли да бъде анулирано Европейското състезание?

- Нека изчакаме решението на УЕФА! Да имаме самообладание за решението на УЕФА. Според мен ще бъде анулирано. Или за зимата, или за другата година - разновидности има. Но това е вярното решение по ред аргументи. Не би трябвало да се организира едно съревнование непременно, изключително, когато приказваме за здравето на футболистите и изобщо на цялата общественост, която работи за положителното на Цар Футбол!

Известно е, че някои тимове нямат клубни лекари! Може ли това да им се отрази по някакъв метод?

- В тази невиждана обстановка, в която се намира светът, медицинските щабове в съответните клубове са един от най-важните детайли за справяне и за обезпечаване на мира на всеки един във футболната конструкция. Без клубен лекар можем ли да приказваме за медицински щаб? Тук намесата на лекарите и медицинските лица в клуба е значима освен за футболистите, само че и за цялата тази голяма човешка машина, която циркулира към играчите, с цел да им обезпечи оптимално улеснение и следващо оптимално показване. В създалата се COVID-19 пандемия, докторът е наложително и незаменимо звено, което да следи и поддържа, благодарение на останалата част от щаба, положителното здраве, успокоение и положение на играчи, треньори, домакини, ръководители и всички - от най-ниско до най-високо равнище в клубната конструкция.
 Деца от школата на Левски приканиха: Бъдете виновни, останете вкъщи!
Деца от школата на Левски приканиха: Бъдете виновни, останете вкъщи!

Вижте видеото на малчуганите и техния треньор

Наскоро четох изявление на доктор Ева Карнейро, че футболистите са лесна плячка за ковид. Споделяте ли сходно мнение?

- И аз се срещнах с нейните опасения. Някои от навиците на футболистите в действителност ги подлагат на по-голям риск от портативни болести. Като отпиването на вода от една и съща бутилка по време на подготовка, което точно загатва и доктор Карнейро. Най-добрият метод да се избегне сходно нещо е, несъмнено, обезпечаването на самостоятелни бутилки с имената и номерата на съответните играчи, което не е мъчно постижимо - съгласно изискванията, в които работиш в дадения клуб.

Честите пътувания на дълги дистанции също за предизвикателство за имунната система на всеки състезател. Голямата група от хора струпани в тесни пространства, която се получава в един тим също е риск и прочие

Но считам, че, въпреки да има доста благоприятни условия футболистите да предават между тях избрани вируси и болести, тяхната имунна система е много по-засилена от тази на елементарен неспортуващ човек. Ето тук, още веднъж идва ролята на клубния лекар и медицинския щаб към него - да обезпечават и извършват най-хубавите възстановителни средства и действия. Да зареждат организма на изтощените след мач, тежка подготовка или дълготрайно пътешестване спортисти по съответен и индивидуализиран метод. Поради обстоятелството, че са с непрестанно физическо натоварване, поддържайки се в оптимална форма, считам, че футболистите не са толкоз елементарен таргет за коронавирусната зараза. Дори, не дай си Боже, да има подобен случай към нас, както са обстановките с Ругани от Ювентус и други футболисти, прекарването на тази зараза ще е леко.
 Снимка 382525
Източник:

Смятате ли, че футболистите елементарно биха спазвали рекомендациите на клубните лекари и управляващите?

-Мисля, че да. В момента всички следим какво се случва в останалите страни и мисля, че спортистите имат задоволително съзнание да пазят здравето си.

Вие работите и в отделението по Ортопедия и Травматология към МБАЛ " Света София ". Ще се промени ли метода Ви на работа? И по какъв начин се отразява обстановката с коронавирусната пандемия върху самата болница?

- Вече има промени, несъмнено! Оперираме сега единствено незабавните контузии! Фрактури, разкъсване на връзки, на сухожилия... За благополучие към този момент можем да преглеждаме всеки, който има потребност, като са взети нужните и изискани от държавното управление ограничения за това. Самата пандемия към този момент не се отразява на самата болница. Следи се за изключителна хигиена и стерилизация на всички звена - кабинети, отделения, операционни зали. Има доста засилен надзор над приходящите пациенти и над стерилизацията в болничното заведение.
 Снимка 471765
Източник:

Какво ще посъветвате хората в тази рискова обстановка?

- Съветвам ги, изрично, кагато могат, да си остават у дома. Да не се събират на тълпи или на посетители. Да пазят по-възрастните си родители и болните си познати. Да се съобразят с условията на епидемиологичния щаб. Останете у дома - няма да ви е толкоз мъчно! Запазете хладнокръвие, тъй като няма причина за суматоха!
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР