Д-р Марина Стефанова, преподавател в Стопанския факултет на СУ Св.

...
Д-р Марина Стефанова, преподавател в Стопанския факултет на СУ Св.
Коментари Харесай

„Трябва да променим поведението си, за да постигнем въглеродна неутралност“: коментар на д-р Марина Стефанова в предаването „В развитие“

Д-р Марина Стефанова, учител в Стопанския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “, началник на и ръководител на Българска асоциация на КСО експертите, разяснява тематиката за въглеродната индиферентност в предаването „ В развиване “ на Bloomberg TV Bulgaria на 12 май.

На въпрос каква е ролята на локалната власт в прекосяването на градовете към въглеродна индиферентност, доктор Стефанова разяснява: „ Те са водачи в тази поска, тъй като след толкоз доста данни, с които ние имаме ясни показания, че по-голямата част, повече от 70% от популацията на света ще живее в градове до 2050 година, в случай че желаеме да създадем въглеродно неутрално общество, мястото за това е точно в градовете. Решаването на локалните проблеми е отговорност на представителите на локалната власт, само че те не могат да реализират климатичните си цели в случай че бизнеса не е съпричастен и жителите не спомагат “.

Според доктор Стефанова въглеродната просветеност е извънредно значима, защото „ през днешния ден живеем във време в което климатичните промени дават ясни индикатори, че нищо не е като преди “. Според нея хората би трябвало да вложат повече старания в метода по който живеят и да трансформират част от навиците си. Тя разясни, че въглеродната просветеност води началото си от метода, по който избираме да управляваме домовете си – какъв брой електричество използваме, какъв брой отпадък вършим, с какъв превоз се движим. „ Транспортът в града е изключително значим, защото колите отделят доста въглеродни излъчвания “, акцентира тя.

„ Добре е да помислим за всеки артикул дали ни е необходим и в случай че ни е необходим каква е въздействието му върху околната среда “, акцентира доктор Стефанова. Тя уточни, че изчерпването на ресурсите, сушите, гладуването и заболяванията, породени от честите пътувания в екзотични региони, се разискват всяка година в обстоен отчет от Организация на обединените нации за опазването на околната среда. Това експертно познание би трябвало да ни послужи, с цел да създадем осведомен избор и да се замислим какъв брой да използваме – хранене, превоз, почивки, покупки, изключително в градовете.

Целият коментар на доктор Марина Стефанова можете да чуете.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР