Д-р Макензи Листруп стана първата жена директор на Центъра за

...
Д-р Макензи Листруп стана първата жена директор на Центъра за
Коментари Харесай

Нов директор на НАСА положи клетва върху „Бледа синя точица“, а не върху Библията

Д-р Макензи Листруп стана първата жена шеф на Центъра за галактически полети Годард (GSFC) на НАСА тази седмица, само че нейната гала по полагането на клетва беше тази, която й спечелипохвали. Тя положиклетва върху „ Бледа синя точица “ на Карл Сейгън.

„ Малко е мъчно да се види, само че в случай че го увеличите, това не е Библия. Това е копие наPale Blue Dotна Карл Сейгън “, написа атеист-активистът Хемант Мехта.

Листруп, която има докторска степен по астрофизика, е изцяло подобаваща да оглави GSFC за 4 милиарда $, което е изследователската лаборатория, която създава безпилотни галактически кораби, в това число галактическия телескоп Джеймс Уеб и Хъбъл.

Мехта написа: „ Това заглавие е отпратка къмнезаличимото изображение,направено от галактическата сондаВояджър 1през 1990 година, за което Сейгън толкоз запаметяващо се приказва в този откъс:

„ Погледнете още веднъж тази точка.Това е тук.Това е вкъщи.Това сме ние.На него е всеки, който обичаш, всеки, който познаваш, всеки, за който си чувал, всяко човешко създание, което в миналото е било, изживя живота си.Съвкупността от нашата наслада и страдалчество, хиляди уверени религии, идеологии и стопански доктрини,всеки воин и страхливец, всеки основател и унищожител на цивилизация, всеки крал и селяндур, всяка влюбена млада двойка, всяка майка и всеки татко, обнадеждено дете, откривател и откривател, всеки преподавател по морал, всеки подкупен политик, всяка „ суперзвезда “, всеки висш лидер, всеки светец и виновник в историята на нашия тип са живели там — върху прашинка, окачена в безоблачен лъч. ”

Мехта добави: „ Това в действителност е антитезата на Библията, тъй като допуска, че ниенесме центърът на вселената.Всичко е обвързвано с това по какъв начин има толкоз доста неща, които не знаем, толкоз доста за проучване и за какво не би трябвало да одобряваме за даденост какви щастливци смеда имаме опцията да отговорим на въпроси, които са обърквали нашите предшественици.Това е мотивация за цялата работа, свършена в GSFC. ”
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР