Д-р Лъчезар Милушев е експерт по сигурност и управление при

...
Д-р Лъчезар Милушев е експерт по сигурност и управление при
Коментари Харесай

Лъчезар Милушев: Средата за сигурност се усложнява, ние готови ли сме

Д-р Лъчезар Милушев е специалист по сигурност и ръководство при рецесии, натрупал познания и опит във въоръжените сили, Министерството на вътрешните работи и като началник на сигурността в Националния замък на културата в София. Преподавател във ВА " Г. С. Раковски " и СУ " Св. Климент Охридски ". Милушев стартира кариерата си като офицер от системата за противовъздушна защита. Дълги години работи в системата на Министерство на вътрешните работи, като поредно минава през разнообразни длъжности, в това число консултант на министъра на вътрешните работи и действен асистент на основния секретар. Като шеф на Дирекция " Анализи и политики " на Министерство на вътрешните работи е един от основнните създатели на Закона за противопоставяне на тероризма и Стратегията за противопоставяне на радикализацията и тероризма. Д-р Милушев е съавтор на магистърска стратегия " Сигурност и противопоставяне на радикализацията и тероризма " във Военна академия " Г. С. Раковски " и има забележителен принос за нейното развиване.

Разговаряхме с доктор Милушев на 27 октомври. 



Казвам добър ден на доктор Лъчезар Милушев – един от видните специалисти по сигурността в България, защото ги разделям на такива, които са всеки ден по телевизионните екрани по всевъзможен повод и други, които истински експерти по тематиката и преподават. Д-р Милушев е зам.-ръководител на Центъра за проучване на екстремизма и тероризма, който цели да увеличи равнището на сигурност на българите, но той е и автор и на профилирана литература и книгата " Сигурност и отбрана на обекти с всеобщо престояване на хора ". Д-р Милушев, тематиката е безусловно прясна и коментирана в международен мащаб. Вече над 24 часа в американския щат Мейн има цели градове, които са в по този начин наречения " локдаун “ – на хората им е подредено да се заключат след следващата и 565-та всеобща пукотевица в Съединени американски щати за годината, като тази е с най-вече жертви – досега доказани 18. За наша наслада, ще си кажат българите, поне у нас сходни офанзиви не са навлезли като нещо, добавено от Запада. Дъбър ден!


Добър ден. Радвам се, че съм при вас.

Аз също.

И коментарът, несъмнено, сега е въз основата на обстоятелства, които виждаме от медиите, които четем по осведомителните организации. Но не е нещо извънредно бих споделил, не е нещо суперново особено за Съединени американски щати, където знаете оръжията са по-широко налични. Характерното е тука, че още веднъж виждаме един високо квалифициран човек, както го назова през вчерашния ден и шерифът в едно изявление, че това е лице, което съставлява интерес,  не е потвърдено сега, че той до момента в който не бъде открит, обезвреден, в последна сметка да бъде този човек под надзор на управляващите, тъкмо поради това те са разпоредили ограничения хората да не излизат от домовете си. Той е инструктор по пукотевица. Интересното е, че е някогашен боен, т.е. човек, който при всяко състояние има профилирана подготовка, ловджия, добре познаващ района. Интересно е също да се означи, че този акт, нещо, което е особено за такива, че те не са толкоз импулсивни, колкото са авансово готови. Нека да си напомним, че и сходно нещо се случи предходната година, дори мисля че тази година беше, в Сърбия, когато 13-годишен възпитаник, седмокласник, умъртви 9 свои съученици. При него, знаете, имаше лист, съответно хора са търсени – негови съученици, които той ги е прострелвал напълно невъзмутимо. Там казусът е много забавен и присъщ, тъй като това е дете от фамилията на високо образовани родители, с положително публично състояние. 

Това щях да кажа, че коментарът  е " Той е положително момче "... Както сътрудници на стрелеца в САЩ казват, че е " добро момче ", по този начин и детето в Сърбия го описваха като " положително момче ".  

Да, то в действителност е положително момче, бил първенец, само че просто обществото не е могло да хване момента на радикализирането му, т.е. когато той стартира към този момент да излиза отвън рамките на публично допустимото. И както тука този човек, той две седмици е бил в психиатрична клиника, все пак продължава да има оръжие. Сега при него може би някакъв, което е особено при някогашните военни и служители на реда, това е един посттравматичен стрес, който може да се отключи доста години по-късно, и несъмнено под въздействието на негова си персонална среда, на социална среда. И тука отново виждаме този детайл на планирането. Т.е. тия двете, ресторантът и боулинг залата са били на разстояние към 6.5 км. Т.е. той си го е възнамерявал, че би трябвало да влезе в едното, да стреля, оттова да се придвижи до другото, също да стреля, и по-късно да се укрие. 

За Вас тези места не са инцидентно определени. Точно в този час това е коментарът и от американските управляващи.  

Според мен, без да имам фактология, както най-вероятно и полицията в Съединени американски щати няма сега, само че това е авансово планувано нещо. Спомняте си случая в Крейкчърч, също. Това са авансово планувани неща, в това число в Крейкчърч е имало и медиен детайл – да се покаже тъкмо е сниман този акт. И това са типични детайли на радикализация. 

Как обаче се прихващат, по какъв начин да разбере фамилията, че такова нещо се случва и то конкретно при подрастващите? Ако младежът живее в добра среда? Това към този момент е друга тематика, която желая да разясняваме по-късно за т.н.  " семеен тероризъм ", който най-вероятно сега е един от факторите за конфликта Израел - Газа и разрастването му и това че службите не съумяха да заловен в точния момент началото на офанзивите на Газа.  

Това с офанзивите на Газа е един много по-дълбок разбор, който ще се развие във времето. Но тука има детайли на радикализация на доста огромни общности. Знаете, че  " Хамас "  функционира като една обществена система в линията Газа. Те оферират обучение, оферират реализация, труд, в случай че щете здравно обслужване на съответни групи от хора, които ги поддържат. Знаете, че там има и деца, дами, цели фамилии са ангажирани с тази терористична активност. Също по този начин стана ясно още от първите дни, че това е една извънредно добре планувана и готова интервенция с всичките детайли по земя, въздух, вода, в това число с офанзиви по информационни възли, с което е почнало всичко, с цел да могат да пресечен връзката сред израелските въоръжени сили. 

С дребни дронове е осъществено спирането на комуникациите, както изясни пред  " Фокус "  и доктор Ели Кармон, който Вие познавате добре.  

Да, точно, да. Искам да кажа, че там има и този осведомителния детайл – снимани са жертвите с телефоните им и по-късно са препращани на всички техни близки, тези, които са в телефона, без значение, на всички хора, които те са комуникирали с тях. Включително е имало и хакерска атака върху държавни уеб сайтове, които са свързани с обявяване и алармиране за съществуване на заплаха. А всичко това нещо е направено в дълбока интрига без потребление на механически средства, което най-вероятно изиграва неприятната смешка на разследващите служби, тъй като те сега са доста високо софтуерни. Но когато подходиш, както се споделя, асиметрично към една такава подготовка и избегнеш връзките: всичко се прави подземен, в тунели, в дълбока нелегалност, без потребление на модерни способи за връзка – това сигурно затруднява и е затруднило най-вероятно. Но това са разбори, които сега можем единствено да допускаме по какъв начин са се случили нещата. Но това е. За страдание, процесите по радикализация в международен мащаб вървят по разнообразни аргументи, които са доста. Това е един дълбока разбор, само че обществено неравноправие, връзките, които издигат аз-а на индивида на все по-високо равнище, затваряме се в себе си, младото потомство най-много, което е доста притеснително, и трансформира, несъмнено трансформира средата за сигурност. Без да приказваме за спорове, за военни дейности и открити неща, просто обществото ни, актуалните общества трансформират структурата си. 

Тази седмица се случи нещо немислимо: обединяване на доста американски щати и то в какво – упрекнаха Meta и обществените медии, че въздействат зле на психологичното здраве на младежите – нещо, за което и Вие подсказахте - за това, че се вглъбяват в себе си и към този момент не знаеш накъде ще избие. Така ли да го разбираме?  

Ами да, ние виждаме накъде избива, тъй като отново споделям, човек слага личния си аз в центъра на общественото си другарство, т.е. не е значимо другите какво мислят и по какъв начин се усещат, значимото е аз по какъв начин ги схващам тях и моите цели, и моите визии, и моите потребности по какъв метод се екстраполират върху тях. Аз мога да настоявам, че това нещо въздейства по същия метод и върху пътния травматизъм. Не знам дали сте си правили опит да карате с автомобилна подпора на компютър, и виждате по какъв начин след 4-5 такива опита към този момент се къса връзката сред това, което вие усещате като заплаха, и реакцията ви на тая заплаха. Защото може да натискате " еscape “, да излезете и да се върнете назад. Но това не е същото, в случай че караш с 220 км по автомагистралата и спукаш гума, или нещо се случи на пътя, и или се убиваш, или може да убиеш и други хора. 

Губим действителната преценка за нещата.  

Именно да, къса се връзката сред действителното разбиране на дадена заплаха и реакциите, приказваме за компютърни игри в тази ситуация. Знаете, че това също може да повлияе и върху тъкмо такива актове, когато някой вади нож, наръгва някой, употребява оръжие, тъй като той не осъзнава следствията от това нещо. 

А те са от най-популярните игри. Има доста такива, свързани с принуждение, в които има някаква алена точка за възраст на кутията, само че в действителност и там регулацията не е оптимална – продават се свободно и всяко и по-малко дете, може да си ги пусне.

Да, да, несъмнено. Но това се детайли, които тези спорове и напрежения в обществото, те неизбежно рефлектират в това, което и ние в нашата магистърска стратегия го приказваме от 10 години, че екстремизмът стартира да взима връх в публичните връзки. Хората се настройват едни против различен, публични групи се настройват една против друга,  хората в общи линии търсят, знаете процеса на радикализация по какъв начин върви… 

Да си част от общественост най-малкото, да намериш някъде място и твоите хора, изключително, ако по някаква причина си бил маргинализиран. В този смисъл го споделям. Ако тийнейджър се усеща, че не е утвърден в учебно заведение, че не е от известните, отива във футболна агитка, давам пример…

Да, човек търси в тази джунгла от информация, джунгла от полезности, в които се намира,  той търси нещо, което му е чисто, което да му дава ясна позиция. Това дали ще бъде божествена в действителност когато радикализацията става въз основата на идеология или на вяра, или пък ясно несъмнено зложелател: този е негър, този е преселник, този е от другата футболна агитка – към този момент имаш явен зложелател, имаш ясно държание, и някак си нещата си почистват в съзнанието. Това са едни дълбоки процеси, които е обикновено да се следят и би следвало да се следят, тъй като ние живеем в това общество, срещаме се с тия хора, щем има не щем. Те не могат да бъдат следени. Знаете,  примерно един човек, който е избран като екстремист или за опасност, има някакъв профил на съпричастност към терористична активност, би трябвало най-малко от трима чиновници на  службите за сигурност този човек да бъде следен. Коя страна може да си разреши подобен запас? Както видяхме, във Франция не могат да си го разрешат. Случаят с учебното заведение, който беше напълно скоро подобен терорист, който в тази ситуация той се самоопредели като подобен, само че същото нещо се отнася за всеки един екстремист, който неудовлетворен от нещо, от учебно заведение, от общество, може да посегне върху живота на другите, които той е определил като хора, които са му повлияли. Така че тези неща занапред ни чакат. 

Как да се пазим? Вие сте стеснен експерт по тематиката. Тук би трябвало да кажа, че сте отговаряли, поправете ме, в случай че не съм екзакна в длъжността, за сигурността в НДК по време на Европейското председателство на България. Знам и за огромните учения, които сте провеждали вътре. Имаше миг, в който целият център на София, беше отцепен за едно огромно учение в Националния замък на културата. Ако тук, в този миг, в нашата постройка или в учебно заведение, да вземем за пример, влезе натрапен клиент, какво би трябвало да създадат хората, без значение дали е " вълк единак ", радикализиран човек, всеобщ стрелец, да не дава Господ?  

Да, или човек, който е под въздейства на опиати или душевен неустойчив и така нататък

Да, забравих тази голяма група.  

Много са опциите. Да, бил съм чиновник по сигурността на НДК по време на председателството. Това е едно голямо предизвикателство, аз се пробвах този опит да го разпространявам посредством една книга, която излезе, вие знаете, август месец. В нея се приказва на първо място за сигурността и сигурността на обектите с всеобщо престояване на хора. Но тука би трябвало да се мисли в няколко аспекта, и освен да си мисли, а дейностите да се възнамеряват и да се усвояват тия дейности – кой какво прави при тази обстановка. Значи, първо би трябвало да разберем какво се случва. Можем ли да разберем какво се случва, примерно в дадена постройка с всеобщо престояване на хора, както вие давате образец, влиза човек, който има някакви планове, разнообразни от това да ви посети, да ви види или сте го поканили. Този човек да речем вади нож, мачете, револвер автомат, няма значение какво – по какъв начин ще се схванат останалите вътре, че има такава заплаха, първо? Има системи за гласово обявяване в учебните заведения, които може да се каже… 

Влиза в учебно заведение, попада на защитата, най-вероятно прострелва индивида, продължава напред... И подобни инструктажи сте правили.  

Да, примерно приказваме за учебно заведение или за някаква социална постройка, би трябвало да се оповести на всичките, че има такава заплаха. На последващо място е: кой реагира, кои са хората, които са най-близко до гости, обучаеми и така нататък, които би трябвало да подхващат неща по повод от тяхното барикадиране? В учебното заведение във Франция, апропо когато е влезнал с ножа, се реагирали вярно в ученическите стаи – хората са се барикадирали вътре. Но това барикадиране не е доста елементарна работа като се замислите. 

Обяснете, да.  

Ако вратата затваря във вътрешността е добре, само че в случай че си отваря навънка? Значи би трябвало да има някакъв механизъм за деяние, може да постави резе, може да е напълно простичко, обикновено резе, на това избавя човешки животи. И тия неща би трябвало хората да бъдат готови за това нещо. Второ, би трябвало да застанете на място, което е безвредно от изстрели, примерно, в случай че вътре се стреля. Трябва да застанете не под чина, би трябвало да застанете в подобен ъгъл на постройката, тъй че да не може да бъдете уязвими от изстрел. Второ, би трябвало да си изключите мобилните телефони, защото… 

Това звучи елементарно.  

То не е и доста комплицирано, дано да бъдем почтени. Това са три неща, които би трябвало да се създадат, само че те би трябвало да се знаят. 

За мобилните телефони е значимо.

За мобилните телефони, тъй като тия хора са фрустрирани.  И той влизайки вътре, тръгвайки и да убива, значи той е в някакво извънредно психическо положение, и всеки един тон, изключително пък в случай че вие сте се барикадирали от вътрешната страна и стартира да се чува звънене на телефони, нали се сещате, че за него е ясно, че там има хора, които се пробват да му противостоят по някакъв метод. Защото е доста непрофесионално и нездравословно да натиснете един звънец и всички хора да тръгнат да се изнасят като при пожар. Това е тъкмо противоположното на това, което би трябвало да се прави при такива обстановки, а точно барикадиране, опазване на тишина. Това са 3-4 елементарни неща, които би следвало всички хора в такива здания и места с всеобщо престояване на хора, изключително личният състав да бъде квалифициран. И знаете доста добре, че това е една моя дългогодишна борба бих споделил да го разпространявам, да оказваме помощ, да го споделяме като опит. Плюс това съгласно мене въобще не е неприятно действието при такива ексклузивен обстановки да се учат и от избрани групи студенти, които се приготвят на следващия ден да работят в такава среда. Защото човек когато има разбиране за нещо е много по-добре, в сравнение с занапред да го научава, тъй като е късно да го научаваш в действителна обстановка. 

Вие като учител казвате неща, които могат да се изкажат и обществено – какъв брой значимо е входът на един факултет, вторият вход/изход да не затлачен с отпадъци, да не е заключен с катанец, с непотребен шкаф пред него, с вендинг машина. Колко значими на процедура са тези сякаш дребни привидно неща при един терористичен акт?  

Да, да не приказваме за терористичен акт. Дайте да приказваме за примерно извеждане при някаква изключителна обстановка, даже в случай че щете и при пожар. Ако е навръх пътя на евакуация това нещо, ти би трябвало да имаш втори излаз няма метод по какъв начин да бъде. И това за мен е незаконно безгрижие от управление и личен състав на едни такива здания. Защото ти да нямаш опция да излезеш от различен изход  дори, в случай че щете при редица случаи можем да кажем, в този момент не желая да ги разясня. 

За да подсказваме, разбрах.  

Да подсказваме на избрани хора, да. Но мисълта ми е, че това е извънредно значимо. Колегите от Пожарна сигурност тези неща ги управляват, и то доста строго са написани в закони. Но въпреки всичко има ръководители на такива здания или ползватели на такива здания, които си го разрешават това нещо. Просто употребявайки вашата естрада ги приканвам да не си го разрешават, тъй като тези неща, вие знаете, че съм го казвал постоянно, те стават един път и не можем да ги спрем. Това не е като да разсипем една чаша вода и да я напълним отново, и да кажем, да направихме си извода, че не би трябвало да я слагаме на ръба на масата, добиваме опит. Но тук опита се добива въз основата на човешки животи и не е обикновено да си го разрешаваме неща, които в действителност са като международна процедура, това е насъбрано с опита, известно е по какъв начин се прави, не е належащо да даваме човешки жертви, не дай си Боже, както се споделя, с цел да ги усвояваме тези неща, да имаме обикновено обмисляне какво би трябвало да се направи при една или при друга обстановка. 

Колко повече трябва да се тормозим в Европа от радикализация на ислямското население? Както казвате, то един път става, само че може да се случи и в България. Питам и по отношение на спора, към този момент ясно - война по оста Израел - Газа, за която никой не е оптимист, че скоро ще завърши, а в противен случай, че към този момент с изключение на Хамас, може да се намесят Хизбула, Иран и да се задълбочи. Трябва ли да се опасяваме и да сме внимателни повече, с какъв брой това подвига % на заплаха, какъв брой по-малко сигурни трябва да се усещаме?  

Пак споделям, сигурността е нереално разбиране, в смисъл подобен, никой не може да подсигурява 100% сигурност. Да, тези процеси се задълбочават, виждате апели на редица ръководители на Хамас и на джихадистки организации, които насочат т.нар. лидери към всички почитатели на тази идеология или тези, които споделят тази идеология да бъдат нападателни, да бъдат безкомпромисни. Знаете и тук апела за " Потопа от " Ал Акса ", който беше в целия свят, незабавно след терористичния акт на Хамас в Израел. Но това да, това е развой, който върви. Единствената ни опция е да бъдем готови. Знаете доста добре, че Министерството на вътрешните работи още на 7 вечерта приложи ограничения за сигурност на територията на цялата страна, т.е. неотложно, откакто това нещо се случи. Но това е, по този начин вървят нещата, нямаме гаранция 100-процентна, че такива неща няма да се случат. Просто би трябвало да бъдем готови, с цел да минимизираме по някакъв метод вероятно вреди и да ограничим по опция и рисковете от такива неща. Защото знаете доста добре, че тактиката на актуалния терорист и така наречен уединен вълк е да нападна тъкмо меки цели, не предпазени обекти и то не е от в този момент, не е от през вчерашния ден, то е от десетина години, откогато се развива. Така че единственият ни късмет е да бъдем готови. 

Трябва ли българските жители да се усещат относително спокойни? Казахте, че такова нещо като гаранция няма, ние осъзнаваме сигурността, чак откакто я загубим. И институционално знаем, че може да говорите, в тази си роля към момента и като представител на Министерство на вътрешните работи. Днес на брифинг на министерството на вътрешните работи министърът и главният секретар увериха, че сме готови за изборите - като стартираме от изборни нарушавания до сигурността. Напомням, че имаше и следващи политически драми с машините в последните часове. Казвам го от гледна точка на това, че изборите са добър тайминг нещо да се случи или най-малко да отклони вниманието от друго?  

Не, очевидно е, че това, което се прави по изборите в границите на своята подготвеност Министерството на вътрешните работи е с пъти по-добри резултати, в сравнение с аналогични избори, което е правилно да бъдат сравнявани локалните избори 2019 година Три пъти повече сигнали от жители, което акцентира доверието в министерството, всеки един подобен сигнал се ревизира, в което е включен целия запас на министерството да се ревизира. Три пъти повече досъдебни производства има, което значи, че се работи интензивно. Изключително доста полицейски сили, близо 15 500 ще бъдат по изборните секции, тъй че това не може да ни тормози. Но истината е, че нещата като среда за сигурност се усложняват и това ще продължи, всички процеси, които се развиват в Африка континента, и в Близкия изток знаете, и в Кавказкия район, в случай че щете и на Балканския полуостров, това са спорове, които по един или различен метод, войната в Украйна, несъмнено. Това са неща, които по един или различен метод дефинират средата за сигурност, въздействат на избрани групи хора, които част от тях са извънредно маргинализирани, затворени в себе си.  Те са измежду нас, само че не можем да подценяваме такива опасности. 

" Синът на Хамас ", както назовават сина на създател на Хамас, който е доста известен в Щатите, даде редица изявленията в последните дни за американски медии. Той предизвестява, че Хамас няма да се спре и че главната цел е огромна световна ислямска страна. Д-р Милушев, допустимо ли е, в случай че до момента говорихме за двуполюсен свят, както анализатори определяха битката за превъзходство по оста САЩ - Русия, в този момент да се обърне в такава, чак ме е боязън да го кажа, между християни  и радикализирани имам поради?  

Е, не, този спор знаете, че не върви от през вчерашния ден с изявлението на сина на създателя на Хамас. Знаете още Ал Кайда издига тази идея или идеология а халифата. И тя въз основата на тяхната идеология, на тяхната организация, въз основата на тяхното, в случай че щете финансиране т избрани страни. Да, центровете на тежест, както се споделя професионално, в сигурността в международен мащаб се трансформират и то се трансформират динамично, в това число вследствие на такива центрови придвижвания са и тези спорове, които следим. 

Катализатори на процесите, това имах поради сега.  

Да, катализатори са, несъмнено, няма метод. Имайте поради, че вървят процеси, които са свързани с глобализацията. Светът вече е друг, хората в света имат достъп до информация, с изключение, примерно на едни такива щастливци като жителите на Бутан, като туземците в Австралия, които нямат телефони, те не знаят какво се случва и си живеят прелестно.  Но в по-голямата си част това са хора, които имат информация какво се случва в Европа, нищо, че живее в Нигерия или в страните от Сахел. Но тези хора нямат вероятност пред себе си, а там знаете, раждаемостта е сериозна. Голяма част от работната мощ 2050 година ще бъде съсредоточена там. Говорим за хора сред 18 и 35-40 години.

А на Европа за положително или за зло й би трябвало.  

Няма метод, тъй като знаете, че коефициентът, с цел да се балансира демографията на раждаемост е 2,1-2,2 това е по данни на Организация на обединените нации, а за Европа е 1,6-1,7, т.е. няма метод по какъв начин да има работна мощ, каквато към момента е нужна за действие на стопанските системи. Така че този мигрантски напън ще продължи, за жалост, наше особено. Няма нищо оптимистично в развиването в международен мащаб. Ограничава се съществуването на запаси на Земята, което също, не желая да съм неприятен прогностик, само че това  ще докара до също доста съществени спорове, приказваме за питейна вода, приказваме за нещо, което доста малко се приказва за него, само че примерно влагоносния пласт на Земята се изчерпва, което води до липса на благоприятни условия за селскостопанска продукция, изхранване и така нататък И нещата, за жалост не наподобяват оптимистично. 

В умозаключение, какво да кажем, или предпочитате по този начин да завършим поне към този момент?

Не, в умозаключение можем да кажем, че съществуването ни на тази планета зависи от всеки един от нас. Каквито и спорове да има, каквито и провокации да има, и закани, всеки един от нас би трябвало да бъде виновен към себе си, към близките, към околната среда, с цел да можем въпреки всичко да съумяваме да живеем в някакъв баланс. Дисбалансите пораждат тъкмо това, за което си говорихме толкоз време. 

Радикализация?  

Радикализация, екстремизъм, непоносимост към избрани групи хора, които не са в подтекста на нашите разбирания и на нашите визии. Няма метод по какъв начин да продължаваме по този начин. Въпросът е до каква степен човечеството и политическите елити могат това нещо да го осъзнаят и да тръгнем към някакви по-рационални дейности и държание, тъй като всички сме в едно, дишаме еднакъв въздух, всички подвластен от продукцията на земята, какво тя ни дава, с цел да се изхранваме.  Доколко ние съумяваме да я запазим чиста, до каква степен можем да осигурим бъдеще на децата си. Това са значимите тематики, съгласно мен, несъмнено, които би следвало да стоят на вниманието на всички нас. 

Че каквато и моментна ситуация да измества акцента от най-важното и световното, би трябвало непрестанно да сме съсредоточени върху главното - как продължаваме напред?  

Ето, виждате, че примерно, ние не приказваме за това, което се е случило в този момент в  Мексико, от урагана 20 индивида са починали, но приказваме за тези 18, които, несъмнено, това са човешки животи, това не може да се допусне, само че размаха на естествените бедствия също се усилва, жертвите се усилват там. Това е отново вследствие на нашата активност, колкото и да наподобява директно, само че е реалност. Така че има върху какво да работим всички, всеки един от нас. 

Благодаря Ви, доктор Милушев. Има върху какво да работим, ще се веселя да поговорим в допълнение за това.  

С наслаждение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР