Д-р Лъчезар Милушев е експерт по сигурност и управление при

...
Д-р Лъчезар Милушев е експерт по сигурност и управление при
Коментари Харесай

Д-р Лъчезар Милушев: Превенцията и подготовката за реагиране - ключови за противодействие на тероризма и екстремизма

Д-р Лъчезар Милушев е специалист по сигурност и ръководство при рецесии, действен асистент на основния секретар на Министерство на вътрешните работи. Натрупал е познания и опит във въоръжените сили, Министерството на вътрешните работи и като началник на сигурността в Националния замък на културата в София. Преподава във Военна Академия " Г. С. Раковски "  и СУ " Св. Климент Охридски ". Разговаряме доктор Милушев на 25 март, по-малко от 72 часа след терористичната офанзива в " Крокус Сити Хол " Москва.

Казвам добър ден на заместник-ръководителя на Центъра за проучване на екстремизма и тероризма доктор Лъчезар Милушев, който е и създател на книгата " Сигурност и отбрана на обекти с всеобщо престояване на хора ". По-малко прочут факт за необятната общност е, че доктор Милушев е също действен асистент на основния секретар на Министерство на вътрешните работи.   

Добър ден на вас и на вашите слушатели. Колкото и да е противен мотивът, по който се чуваме, да ви поздравя първо с хубавия християнски празник Благовещение. Да пожелаем на нашите слушатели успокоение и светлина и да изкажем съболезнования и да се помолим за упокой на починалите при терористичния акт край Москва хора, за жалост. 

Дай боже и излекуване на ранените, множеството от тях са в, меко казано, тежко положение. Над 130 души са разстреляни, мъртви в комерсиалния център край Москва, нещастието се разигра преди началото на концерт. Не обичам да приказвам за брой мъртви хора, само че обстоятелствата са такива. Вие персонално сигурно може да напишете пет дисертации по тази тематика и много научни писания. От Кремъл настояват, че не са получавали предизвестие от Съединени американски щати за идната терористична офанзива. Цитирам говорителя Дмитрий Песков, който споделя, че разследващите данни в никакъв случай не се дават на Кремъл непосредствено, а те се дават по каналите на специфични служби, от спецслужби на спецслужби. Става дума за сензитивна информация, която несъмнено, не се разкрива. И това желая да разясняваме – такава ли е в действителност процедурата? И друго - виждаме, че без значение, че се случва в Русия и по време на войната и нахлуването в Украйна, общото зло тероризмът се яви обединител, а международна общественост изпрати съболезнования на страната за почтените жертви на терора.  

Информацията е, че на 8 март е получено предизвестие от специфичните служби на Англия, Съединени американски щати за съществуване на опасност и риск от реализиране на терористична активност на територията на Русия – най-малко такива са данните. С тази спогодба ще си разреша мнения дотолкоз, доколкото информацията, която върви сега, е много нищожна, на моменти спорна, само че въпреки всичко такава информация за опасност най-вероятно е имало. При това състояние би следвало тя да се вземе поради дотолкоз, доколкото и вие казахте доскоро, че напълно оперативни данни няма процедура да се дават, защото се разкриват източници на информация. Но въпреки всичко, в случай че това е по този начин, опасността е била налична, т.е. била е оповестена, тъй че всичките дейности би следвало да се съобразят с нея. Практиката на всички развити страни е, че такава заплака не се подценява, дотолкоз, доколкото терористичната активност в своята същина съдържа извънредно доста риск от посягане против мирни жители. Знаем, че в околните 10-15 години се промени корено тактиката за реализиране на терористична активност. В нейната същина е всяване на боязън и смут в обществото и с цел да се реализира тази цел, се търсят както знакови такива събития, необятно медийно отразяване. Естествено, с цел да стане това, се целят голям брой човешки жертви и опустошения. Така че и наклонността, която се следи, е, че от ден на ден и все по-често се протяга ръка на мирни жители. За сметка на това и по отношение на това, като цел се дефинират точно здания и места с всеобщо престояване на хора, които са по своята същина слабозащитени и несъмнено се цели най-много брой жертви. 

Слабо предпазени – имате поради, че неслучайно е определен тъкмо този търговски, увеселителен център? Защото пък локални хора свидетелстват, че в самия център на Москва, а това е отвън столицата, ограниченията били доста по-добри от това място. Или не може по този начин да се разделя? Вие самият имате труд по тематиката – " Сигурност и отбрана на обекти с всеобщо престояване на хора ".  

Да. Има данни, че по отношение на войната в Украйна, на територията на Москва в търговски центрове, метрополитена се ползват съществени ограничения за сигурност – разбирайте металдетекторни рамки, по-сериозно наблюдаване на хората, които обитават в тези обекти. Това, което виждаме в тази зала като организация, и това, което имаме, отново споделям, като информация все още, е, че такива ограничения – необичайно за какво – не са приложени. Дали това е заради някакъв пропуск на уредниците – не може да разясняваме сега, до момента в който не приключат самото следствие, с цел да се изяснят всички обстоятелства и условия. Но въпреки всичко би трябвало да се има поради, че това е една съществено планувана терористична интервенция, и всеки един подобен акт, за разлика да речем от такива екстремистки изяви на принуждение, каквито следим в Съединени американски щати, е доста добре плануван и цели огромни опустошения. Това е типична обстановка на всеобщ стрелец или всеобщ палач, която в полза на истината, е една от най-сложните за реагиране и за противопоставяне, когато се реализира.  

Но тук не виждаме самотния стрелец, не виждаме самотния вълк. Неотдавна с Вас коментирахме най-масовата пукотевица напоследък в САЩ. Тук към този момент приказваме за напълно различен случай. Има го медийният детайл, всичко да бъде снимано. Показаха и фрагментите, които самите стрелци са създали.  

Да. Отговорност поеха крилото на " Ислямска страна – Хоросан ", които са главно бойци чеченци, таджики, които са създатели или причинители и на двата огромни терористични акта също в Русия – този на постановката " Норд-Ост "  край метростанцията  " Дубровка "  в Москва 2002 година и терористичния акт в Беслан 2004 година Тук спецификата е, че това е точно динамичността на задачите и тактиките на осъществяване на терористична активност. Знаете, че тогава и при двете обстановки имаше взимане на заложници, което също е една извънредно комплицирана за осъществяване интервенция, даже бих споделил, че това е най-сложната интервенция дотолкоз, доколкото обществото има упованията въпреки всичко да бъдат избавени най-много брой хора, които са взети като заложници. Не по-малко комплицирано е и това, което се случи при сегашния терористичен акт, а точно – всеобщо ликвидиране с безразборна пукотевица. Като тук е доста особено това, че е планувано и основаването на предпоставки и запалването на пожар, което извънредно доста усложнява обстановката в една такава конюнктура във връзка с службите за реагиране. Така че не бих толерирал и не бих споделял по този начин повърхностни оценки за това кой по какъв начин е реагирали и кой по какъв начин е работил при такава обстановка, тъй като обстановка до обстановка постоянно е друга. Не може да имаме матрица или модел на държание и да сме сигурни, че като сме го усвоили, нещата ще се развият по метода, по който ние си представяме нещата. Но все пак, имаме информация, че изходите са били заключени. По принцип спешните изходи имат някаква отбрана, само че в случай че са били заключени по метод, който не разрешава използването им при евакуацията, това е доста значителен и непростителен пропуск. 

Престъпление. 

Да, може да се каже и закононарушение във връзка с сигурността на жителите, тъй като съм съвсем уверен, че при тази зала, която е към 6000 индивида, евакуацията е извънредно значимо нещо и най-вероятно, откакто свършат процеса по следствие на това извънредно закононарушение, бих споделил, ще се окажат много починали от задушаване и премачкване по време на евакуацията. Знаете, че аз съм бил и 5 години началник на сигурността на НДК и доста добре си представям… 

И по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, когато бяха най-затегнати ограниченията...

… какво значи това – евакуация примерно на 3000 или 5000 индивида от една зала. Така че има доста провокации, които несъмнено, отиват в плоскостта на подготовката за реагиране при такива обстановки освен на органите по сигурност, а и на притежателите и ползвателите на такива обекти, така наречен обекти с всеобщо престояване на хора, при които на практика е безпричинно да се ползват ограничения за сигурност като на летище или някакъв подобен обект, който е стратегически и доста рисков, само че пък би трябвало да се търси салдото сред опциите. 

Балансът… Къде е салдото – това беше въпросът ми? Как да направиш оценката на риска тъкмо по кое време и къде може да се случи? Иначе с Вас и преди сме говорили какъв брой значимо е в едно учебно заведение, един в университет, спешният излаз да не е заключен, залостен, затлачен, в случай че щеш, да вземем за пример с една вендинг машина. Охраната там може и да не осъзнава значимостта, само че тук хората схващат. И са в положение на война, има предизвестие – като пропуск ли го отчитате, като небрежност? Страх ме е да кажа даже думата " съучастничество " по някакъв метод на вътрешни чиновници.

Не, бих стигнал до такива теории, бих споделил, че има съучастничество от чиновници, което не е невероятно, несъмнено. Но въпреки всичко доста е значима подготовката както на личния състав, по този начин и на органите по сигурност, с цел да могат да осъществят взаимно съответните ограничения. Целта е да се осъществят марките по предварителна защита, т.е. ограниченията, които се ползват, да разколебаят, по този начин да го назовем, един причинител да направи нещо в подобен обект. Сега нали си представяте, че да се изправите внезапно против четирима индивида, които стрелят по вас с автоматизирано оръжие, и то тежко армейското автоматизирано оръжие, е обстановка, в която не всеки може да се оправи. Но въпреки всичко като ограничения, които би следвало да не позволен осъществяването на това нещо, да обезпечат някаква съответна реакция по този начин, че да могат да бъдат избавени най-много брой хора, би следвало да е резултат на оценка на риска, на обмисляне, подготовка – нещо, което знаете доста добре, че и ние ви учим и в нашата магистърска стратегия и в активността си се опитваме това нещо да го вършим. Но въпрос на схващане. И отново споделям, лимитираното пояснение на такива обстановки и слагане на центъра тежестта върху едната или върху другата страна е малко съгласно мен нерационално дотолкоз, доколкото това е комплекс или в случай че желаете развой от ограничения и дейности, които касаят както службите на Министерството на вътрешните работи в тази ситуация, службите за сигурност най-общо казано и притежателите, ползватели на такива обекти, защото при всяко състояние има един интервал от време, при който притежателят на обекта… 

Как е поделена отговорността, по този начин да го кажем, сред управляващите, сред службите, сред Министерство на вътрешните работи, притежателите?  

Отговорността е в ограниченията по предварителна защита, несъмнено. Реагирането при такава обстановка – знаете, има два момента. Едното е предварителна защита или попречване на терористична активност, а другото е дейности при сбъднат към този момент терористичен акт. Естествено, че в дейностите по предварителната защита са еднообразно виновни, несъмнено, съответните благоприятни условия, пълномощия както на притежателите и ползвателите на обекти, по този начин и на службите за сигурност. Но главно дейностите при попречване на последици от терористичен акт е в компетенциите, опциите и ресурсите на службите за сигурност. Но въпросът е да не се доближава до там, това е истината. 

Най-простичкият въпрос ви задавам – и за читателите на Агенция " Фокус ", и за слушателите на Радио " Фокус ": слушат ли притежателите, шефовете на сходни обекти с всеобщо престояване на хора, какво би трябвало да се прави? Аз знам, че се вършат регулярно инспекции, инструктаж има. Разбрах, че и предходната седмица имахте подобен измежду шефове на учебни заведения. Слушат ли, вслушват ли се във Вас?

Бих споделил в срещите си, особено в околните една година, година и половина с шефовете на учебни заведения в редица области в страната – Бургас, Пловдив, София, Ямбол, хората са ангажирани, осъзнават рисковете, склонни са и одобряват това, което се приказва по повод, знаете, на закани за потребление на спонтанни взривни устройства. Коментираме и тематиките във връзка с всеобщ палач или всеобщ стрелец в такива учебни заведения. Те са ангажирани с това нещо. Въпросът е, че този развой би следвало да бъде непрекъснат и подготовката да се поддържа на нужното равнище. За страдание нещата се случват, знаете, и в Европа, напълно покрай нас. Наскоро имаше, предходната година пукотевица в учебно заведение от 14-годишен възпитаник. 

В Сърбия, който беше нарочил жертвите си авансово.    

В Сърбия, да. По лист. Изстрели в главата, търсил ги е, което е доста притеснително и по повод процесите на радикализация. Защото каквито и трактовки да има, всичките причинители на такива актове на принуждение, ужасяващи актове на принуждение по един и по различен метод са се радикализирали. Сега тази радикализация дали е на някаква личностна основа, дали е идеологическа, дали е на религиозна основа, в общи линии тя води до едно и също – до актове на принуждение, които ужасяват обществото. И в действителност е нещо, което е сериозна опасност през днешния ден. 

Тук обаче, в тази ситуация с нещастието в Москва към този момент излязоха и суми, които са обещавани на четиримата, които ги видяхме през днешния ден какъв брой да кажем " типично " наподобяват в съда. Като информация от последния час ще изтъквам едно изявление на Дмитрий Медведев, който споделя, че на такова принуждение може да се отговори единствено с сходно.  

Да, той желае смъртни присъди на причинителите. 

Смърт желае, непосредствено. Как да разясняваме това, даже да не задълбочаваме чисто политически, в случай че Вие не желаете? 

Не, не бих желал да влизаме в политически нюанси на една такава покруса.

Защото също така, че се тиражират прекомерно доста тези 5000 $, които е взел единият от причинителите, някак си апропо минава фактът, че той е бил радикализиран през една от обществените мрежи и там е бил свикан да реализира този терористичен акт, което значи, че този човек е имал някаква база преди този момент да се случи. Тъй като съгласете се дали нас двамата някой може да ни радикализира по която и да е обществена мрежа. Но това са хора, които са от страни, в които е реализирано принуждение може би против тях, против техни фамилии, и те са извънредно податливи на такива радикални хрумвания. В последна сметка аз ги следих деликатно – доста е евентуално те да са работили под въздействието на някакви психотропни субстанции евентуално.

И аз си го помислих. Просто чак толкоз да се радикализираш… Т.е. вие знаете в пъти по-добре, ето, и последните часове сте опитвали да изследвате и тяхното държание, корена, от кое място идва радикализацията, техния генезис. Може ли човек в обикновено положение въобще да тръгне с това огромно оръжие да стреля по хора? 

Аз персонално не мога да си показа, само че съм уверен, че е допустимо, дотолкоз, доколкото средата, в която съществуват тези хора, търсейки някакъв излаз от средата си, са склони да одобряват такива хрумвания. Знаете, че ислямската радикализация дава доста добра база за такива дейности и за такава логика на психиката, в случай че желаете. И това всичко, съчетано и с финансови средства, съчетано с задоволително добре проведени канали за радикализация – знаете, че сме си го говорили доста пъти, че точно обществени мрежи и интернет стават едни от най-достъпните източници за радикализация. Виждате, че даже след разпадането или ограничението на дейностите на терористични организации като " Ал Кайда ", като " Ислямска страна ", въпреки всичко базисните им идеологии, подготовка и така наречен протоислямски, прототерористични организации не престават да работят, в това число и с резултата на самотния вълк, на извънредно радикализирал се човек. Имахме такива задоволително образци в Европа. Но тук, когато приказваме за това крило " Хорасан ", виждаме, че са много по-крайни. Тези терористични актове виждате, че си наподобяват с техния мащаб. 

Кажете на читателите ни повече за това крило.  

Наскоро в Кабул имаше подобен случай, 2022 година, отново против Руското посолство. Двама чиновници починаха, само че там беше осъществено с камикадзе, със самоубиец, което също е особено. В случая и при Беслан, и при " Норд-Ост "  доста си наподобяват като мащаб и като… Това си е всъщност една близка до военна интервенция на деяние. Ами, знаете, че това крило " Хорасан "  в общи линии бойците са от Пакистан, Иран, Азербайджан, Таджикистан, Узбекистан, които апропо – ние сме го говорили с вас, когато сме коментирали за " Ал Кайда "  – едни от най-високопоставените командири са били точно чеченци. Така че има база това нещо да се случва. Знаете, че те оповестиха Съединени американски щати и Русия като държави-врагове, против които би трябвало да се реализират терористични актове. Сега няма да влизаме в дълбочина на тази тематика, тъй като несъмнено нямаме и толкоз време да си приказваме, само че всъщност Русия си е цел за тях, както несъмнено и развитите европейски страни, както несъмнено и други страни, които по някакъв метод те са ги оповестили за врагове. 

Франция през днешния ден вкара най-висока степен на терористична опасност след офанзивата в " Крокус Сити хол ". " Поради обстоятелството, че " Ислямска страна " пое отговорност за офанзивата и поради заканите, пред които е изправена нашата страна, ние взехме решение да повишим равнището на проекта за битка с тероризма до най-висока незабавна опасност от офанзива “, написа в обществените мрежи министър председателят Атал. Достатъчно затегнати ли са ограниченията и в Европа? Колко съгласно вас какъв брой още се е нараснала вероятността от терористични офанзиви и това предизвестие за нещо последващо в Европа ли е? 

Не. Според мен такива оценки какъв брой се е нараснала терористичната опасност са невъзможни. Но няма страна, в това число и ние повишихме терористичната си… 

Сега ще излязат анализатори и тъкмо това ще разясняват.  

Увеличихме силите и средствата за противопоставяне на тероризма. Няма развита страна и демократична страна, която да си разреши да пренебрегне една такава опасност, колкото и да не е директно близо до нас. Знаете, че такива реакции сме имали при терористичните актове в Париж, и това е обикновено, това е естествена реакция на едни служби за сигурност, които извършват функционалностите си. Така че и Франция, поради това, което следва там, не би могла да пропусне една такава опасност. 

Трябва ли елементарният екскурзиант, българинът, който обича да хваща самолети за уикенда към европейски столици, би трябвало ли да е по-бдителен, да отсрочи пътуванията си, или да не плашим хората?   

В момента няма нещо, което да има директна опасност все още по страната ни, най-малко няма такива данни, тъй че ограниченията, които се подхващат, са си превантивни. Така че не виждам нужда да се основава някакво напрежение, което е ненужно, несъмнено, сега. За страдание това е тероризмът – опасност, която стои, която я има. Пак наблягам, че тероризмът и екстремизмът са си така наречен " асиметрични закани ", които съществуват и които би трябвало да се следят, като основното при тези дейности е точно предварителната защита, да е безшумно и да не се позволяват. 

Вие самият сте един от главните създатели на Закона за противопоставяне на тероризма и Стратегията за противопоставяне на радикализацията и тероризма. Там съзирате ли някаква потребност от редакция или всичко е оптимално изчерпателно и настоящо?  

Не. Вие знаете, че февруари месец организирахме едно антитерористично обучение на територията на страната, в което тествахме функционалността и на органите за ръководство на законовите разпореждания в Закона за противопоставяне на тероризма, Националния проект за противопоставяне на тероризма. И това, което би трябвало и може да е направено от структурите в страната във връзка с тази опасност организационно, тактически и на управническо равнище, е задоволително положително. Така че… 

Такова огромно обучение не беше правено доста от дълго време.

От 2016 година не беше правено такова обучение. Разбира се това е комплицирано, играе се върху обстановка, която е оптимално доближена до това, което може да се чака. Така че във връзка с законодателството, във връзка с подготовката персонално моето мнение е, че равнището е положително. Пак споделям, тази опасност е асиметрична, никой не знае къде ще стане, по какъв начин ще стане, по какъв начин ще се случи, само че все пак имаме подготвеност, работят службите за сигурност, следят се процесите, тъй че дай боже да не се случва. 

Има ли нещо, с което изпълнителната и законодателна власт да може да са ви и още в помощ? Давам образец, " Гранична полиция " посредством Министерство на вътрешните работи изиска от властта 1264 гранични служители на реда, за което знаем, че на процедура ще трябват три-четири години образование. Нещо сходно, което в незабавен порядък може да помогне на Министерство на вътрешните работи, да помогне на вас като специалисти? 

Вижте, противодействието на тази асиметрична опасност, каквато са тероризмът и екстремизмът, изисква непрекъснато надграждане, непрекъснато насърчаване и на връзки, и връзка с партньорски служби, подготовка, образование на специфични сили. Това нещо се развива непрекъснато. И отново споделям, в страната се развиван тези неща. Започваме идващите стъпки по Стратегията, да се актуализира Стратегията за противопоставяне на радикализацията и тероризма, тъй че там отново ще има проект, ще се развиват ограничения. Работи се по нещата и мисля, че се работи в вярната посока. 

Пари трябват ли още? За това приказвам, в случай че би трябвало да го кажем в прав текст.  

Пари, запаси, постоянно трябват. Знаете доста добре, че в спешния мениджмънт или при такива обстановки в никакъв случай не ви стигат ресурсите. Всеки би желал да има на всеки метър служители на реда или добре квалифициран антитерорист, само че въпреки всичко ресурсите постоянно са лимитирани при такива обстановки. Пак споделям, такива ограничения би трябвало да бъдат доста уравновесени в това, което обществото може да одобри, и това, което е рационално да се ползва, тъй като постоянно съм казвал, че в противоположен случай ние влизаме в руслото и в… хайде в кавички да го кажем, в " играта " на терористите и екстремистите. Така че виждате, и в Съединени американски щати, и в редица европейски страни тези ограничения постоянно са уравновесени. 

Давам образец, имаше спор в Столичен общински съвет дали служители на реда, дали антитерористи би трябвало да вървят с дълги оръжия в центъра на София, тъй като хората се тормозили. След това имаше промени. Случи се след тези сериозни няколко часа, в които стотици български жители се надигнаха на кротичък митинг с апел " Вън мигрантите от България " след няколкото случая, които пък бяха оповестени от Министерство на вътрешните работи като престъпни случаи по-скоро.

Не, тук имаше едно съгласно мен напълно голословно и бих споделил манипулативно потребление на два в действителност дори не престъпни, бих ги нарекъл битови произшествия, преекспониране на тематиката... Хората, които го направиха, би трябвало да са напълно наясно, че това е игра с огъня. Тук се насаждат едни настроения, които могат да взривят мирното битие на всички и спокойствието в обществото. Доколко да се ползват ограничения – това въпреки всичко го вземат решение способените структури, според от разбора на риска. Сега и двамата знаем, че в случай че такива ограничения не са подхванати, ще има след това назад говорене – за какво пък не са подхванати. Има си способени органи, които вземат решение какви ограничения тъкмо да се приложат, в какви степени на подготвеност да преминем, когато знаем каква е опасността. Има си и способени структури, които са разследващи и контраразузнавателни, които правят оценка опасността непрекъснато, тъй че това не се прави и самоцелно и просто голословно. 

Знаем що е Дъблинско съглашение, изяснява се непрекъснато и през медиите. Знаем що е репатрация, разяснява се. И въпреки всичко, макар че директорката на Държавната организация за бежанците подсигурява, че мигрантският напън е понижен, че всичко е под надзор, аз имах опцията да я попитам: само че въпреки всичко краят на март идва, затопля се времето. Азбучна истина, че надлежно ще стартира и мигрантският напън да става все по-голям. Какви са вашите упования за идващата пролет, по този начин да го кажем? Голяма част от българите се тормозят от незаконните мигранти. Всичко е обвързвано и с Шенген, несъмнено.

Вие знаете, че сега хората, които се позволяват, незаконната миграция е лимитирана до най-ниските равнища от 2015 година насам. Така че тук са взаимни ограничения, които ги ползва " Гранична полиция ", структурите на Министерство на вътрешните работи по територията, несъмнено, в извънредно положително партньорство с турската страна. Така че – да, натискът го има, да, не може да кажем, че не се чака да се усили, само че въпреки всичко ограниченията, които се предприемат… Ето, и тук, когато говорите за запаси – в този момент, сега стартира доизграждане на уреди, както механически, по този начин и преградни по границата. Заделят се доста средства, с помощта, несъмнено, и на сътрудниците от " Фронтекс ".

И още чиновници на FRONTEX са тук от предходната седмица. Започва утрояването на защитата по границата.  

Така че ограничения се подхващат. Пак споделям, това са закани, които стоят, които са в случай че желаете даже и да ги кажем геостратегически. Това е една доста дълга тематика, само че за жалост дебалансираното развиване на обособени райони в света няма метод да не генерира такива миграционни потоци. От една страна – демографски проблеми в развитите страни, въпреки това – взрив на популацията в извънредно небогати страни. Вие знаете сега какъв брой индивида гладуват в Африка, страните от Сахел, знаете какво се случва в Хаити, знаете какво се случва в Нигерия. Това са все едни опасности и това са генератори на миграционни потоци. 

Заради фрапантните неравенства - обществените, икономическите - скоро и климатични мигранти ще има. 

Разбира се, несъмнено. Ограничаването на ресурсите на Земята – това са все опасности, които генерират такива процеси. Колкото до организацията, която има в България сега във връзка с противодействието, мисля, че сме на доста положителни равнища. Т.е. не че мисля, а съм сигурен, и обстоятелствата го удостоверяват. 

Работите ли умерено като експерти в Министерството на вътрешните работи? Как да го кажа, то към този момент се изчерпаха термините – макар турбулентната политическа конюнктура? Колко е значима стабилността, това да има държавно управление, да има изпълнителна власт? Защото виждаме в какво живеем от седмица и повече – тука има, тука няма, ще има, няма да има държавно управление. В епицентъра на неразбирателството се оказа и тъкмо и тематиката " Министерство на вътрешните работи ". Пречи ли това на Вашата работа и тази на сътрудниците Ви? 

Вижте какво, каквото и да се случва в политически проект, по този начин го назовем, спокойствието и сигурността на жителите си е една непрекъсната константа, която би трябвало да се поддържа от структурите на Министерство на вътрешните работи. Така че – да, не е добре да има неустойчивост и това го разбираме всички, само че въпреки всичко ограниченията, които се ползват, би следвало да си останат такива. И те са такива. Така че в това отношение чиновниците на Министерството си извършват функционалностите. 

И различен въпрос, извънредно значим. Коментирали сме го в това студио и преди, само че въпреки всичко започнахме от заключените порти в залата край Москва на тази покруса с над 100 жертви. Пак да преговорим. Цяла книга имате по тематиката имате– " Сигурност и отбрана на обекти с всеобщо престояване на хора ". Кои са трите, четирите сякаш обикновени, само че в действителност животспасяващи неща, с които може да се защитим? Говорили сме, че даже за резето на вратата, според накъде се отваря тя при евентулно нахлуване може да избави човешки живот. И какво вършим при пукотевица? Колко е неверно в този случай да се скриеш под бюрото, под чина, като са ни учили? 

Не, под бюрото и под чина са ви учили да се скривате, когато има земетресение. Тук приказваме за случай на… 

Едва ли помнят в елементи всички деца кое при какъв случай, а е значимо. Нека кажем. 

Тук приказваме за случай на всеобщ палач. Дали това ще е някакъв душевен неустойчив човек, дали ще е човек под влияние на алкохол и опиати, дали ще е екстремист, който влиза. Имахме неотдавна, спомняте си, в едно учебно заведение влезе родител с секира. Той в какво положение е бил не мога да кажа, само че въпреки всичко би трябвало да си в някакви крайни положения, с цел да си позволиш да влезеш в учебно заведение с секира. Но най-важното е това, което би трябвало и личният състав да знае – да се барикадират, да си изключат телефоните децата и на личният състав и да запазим и тишина, т.е. да не фрустрираме по някакъв метод причинителя. Това са обикновени неща. Това, което го споделям – че едно обикновено резе може да ни помогне извънредно доста да се барикадираме за доста бързо време. Но това въпросът, че човек би трябвало да го знае, би трябвало да го е правил, с цел да може да бъде оптимално ефикасен в една такава обстановка. Същото се отнася и за заканите от потребление на спонтанни взривни устройства. Най-важно е да се разпознае опасността, да се види къде се намира този пакет, раница, някакъв предмет, на който не може да се откри притежателят сега. Не е належащо да се пипа, никога не би трябвало да се пипа, не би трябвало да се поглежда наоколо. Прави се една зона за сигурност и стартира извеждането на личния състав и на посетителите или децата, или студентите, няма значение. Въпросът е, че това към този момент на петата-шестата минута става към този момент и във взаимоотношение и със съдействието на структурите на Министерството на вътрешните работи. Така че тия първите пет, шест, седем, 10 минути дано да го назовем личният състав би следвало да може да се оправи с тези обикновени неща, които избавят човешки животи. Същото нещо се отнася за поддържането в доста положително положение на спешните изходи, които би трябвало да могат да бъдат отворени по най-бързия метод, с цел да не се допусне смачкване на хора. Пак ви споделям, евакуацията на една зала от 1000-2000 индивида въобще не е за подценяване. Никога не можеш да си позволиш или е незаконно да си позволиш да държиш такива изходи заключени по този начин. 

Други неточности видяхте ли? Имаше спекулации в медиите, че са заключени от терористите.

Пак споделям, при информацията, която имаме сега, най-вероятно е  подценена опасността при пропускането на хората, допускането на влизането на причинителите. И другото нещо, което евентуално е асъдействало за жертвите, това са заключените спешни изходи и несъмнено, бих казал… диря точната дума, само че в действителност ужасния план след цялата тази пукотевица да предизвикаш и пожар. Тук към този момент има доста въпроси във връзка с пожароустойчивост на материали, съблюдаване на пожаротехнически правила. Но това всичко е въпрос на следствие. Аз не обичам да приказвам и не си разрешавам да приказвам за неща, които не са доказани, и да спекулираме със обстановката. Така че всичко най-вероятно ще стане ясно, само че това са неща, които постоянно би следвало да ни подсказват, да ни навеждат на концепцията и на мислите да бъдем деликатни, да бъдем виновни към това, което вършим, както притежателите на обекти и ползватели, по този начин и структурите по сигурност. Разбира се и органите на локалната власт, кметове – това е доста необятен набор от дейности и действия, към които всички би трябвало да бъдат съпричастни и да ги разбираме. 

Има ли го сега този синхрон сред локалната власт, изпълнителна и законодателна сред вас? Работите ли добре и в синхрон? Няма да споделям онази дума " синергия ". 

Моето виждане е, че се работи добре. Хората схващат проблемите. 

Виждаме разделяне на всички места. Пак опираме до политиката, всичко е политика. Хората пред телевизиора, пуснали си новините, си споделят: Е, тези, единствено се карат. Кой ни обезпечава тук сигурността? 

Вижте какво, не е въпрос на политика и не всичко е политика дотолкоз, доколкото отново споделих, проблемите на хората са всекидневие. Не можем да кажем: в този момент ще чакаме да забележим какво ще стане и ще решаваме. Решават се нещата. Пак споделих, органите на локалната власт са съпричастни. Ето, сега вървят или се организират срещи с всички кметове на общини, със структурите на полицията, разискват се ограниченията. Това се прави по предписание на министъра на вътрешните работи, на основния секретар. 

Той направи една самобитна обиколка на страната.  

Да, имаше и се организират срещи и задачата в последна сметка на тия срещи е точно да се обезпечи сигурността и сигурността на хората, взаимно с органите на локалната власт, взаимно в случай че вредите и с териториалните структури на други министерства и ведомства. Така че това е един непрекъснат развой, който върви. 

Без да притъпяваме възприятието за отговорност и зоркост на самите хора, без да всяваме боязън, само че умерено могат ли сега да отидат на концерт, или до мола в София? Ясно  ми е, че няма по какъв начин да си сложите главата и да кажете " Да, 100% ". И моментът с суматохата. Как да се изясни в подобен ужасяващ миг като в Москва в този момент, да не изпадат в суматоха в сходна обстановка?   

В никакъв случай не би трябвало да се всява. Разберете, всяването сега и всеки път на боязън и суматоха е да вършим работата на терористите. Няма, няма никакви аргументи и предпоставки хората да бъдат обезпокоени от нещо или да бъдат напрегнати. И не е належащо това нещо. 

Притесняват се, гледат новините. Такива са новините, много постоянно все по-лоши и черни вести. Това имам поради.  

Това е ролята на медиите, на информацията. Но въпреки всичко, от позиция на сигурност сега няма никакви терзания във връзка с сигурността на жителите и тяхната сигурност.  

Ето това е значимо да го кажем. Как да приключим, доктор Милушев, този диалог? 

Както и да го приключим диалога, би следвало да кажем, че нещата са спокойни във връзка с сигурността в страната ни, да бъдем оптимисти и въпреки всичко да чакаме със светлина и вяра идните светли християнски празници.

И в действителност хората да са спокойни – не го споделям единствено тъй като сега Вие сте наш събеседник, а поради това, че специалисти работят във ведомствата, и в Министерство на вътрешните работи съответно, които си знаят работата.

Да, хората би следвало да бъдат спокойни и се надявам да бъдат спокойни.

Благодаря ви, доктор Милушев. Надявам се идващият ни диалог да не е обвързвана с такава трагична тематика.

Нека да бъде по някоя по-хубава и по-светла тематика, да. Благодаря и аз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР