Д-р Кристина Хаджиева е новият съдебен лекар в МБАЛ Д-р

...
Д-р Кристина Хаджиева е новият съдебен лекар в МБАЛ Д-р
Коментари Харесай

Какво накара 32-годишна лекарка от Пловдив да избере непривлекателна специалност, от която дори и мъжете бягат?

Д-р Кристина Хаджиева е новият правосъден доктор в МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров “ и изпълняващ длъжността шеф на поделение „ Съдебна медицина “, оповестиха то здравното заведение.

32-годишната доктор Хаджиева от 2019 година е в редиците на правосъдните медици в Пловдив, помощник е в Медицинския университет в родния си град, а в Смолян стартира работа през юли предходната година, след неочакваната гибел на доктор Тодор Добрев. От няколко месеца към този момент е пръв асистент на проверяващите в регионалния град и на хората, потърсили освидетелстване за нанесени телесни повреди.

Младата пловдивчанка е приключила медицина през 2015 година в Медицински университет – Пловдив. След дипломирането си е специализирала четири години „ Съдебна медицина “. На въпрос за какво тъкмо тази непривлекателна за дамите специалност, от която даже и мъжете бягат, тя споделя:

„ Това е най-интересната специалност. В нея се събира всичко от медицината и би трябвало да имаш доста познания – във всички области, с цел да можеш да я работиш качествено и да дадеш най-хубавото от себе си. Още повече, че в нашата работа се сблъскваме с закононарушения и изходът на следствието значително зависи от нас “, добавя тя.

Когато е кандидатствала медицина доктор Кристина Хаджиева не е мислила, че ще работи като правосъден доктор.

„ В пети курс, когато провеждахме упражненията, ми стана доста забавно и взех решение да специализирам “, споделя тя и добавя:

„ За да работиш като правосъден доктор, би трябвало да имаш здрава душeвност от една страна, а от друга да не се отказваш и да търсиш аргументите до дъно – и най-неясното да излезе нескрито “.

Убийството, което стана на 28 януари 2023 година в село Чокманово, й е първият тежък случай, по който е работила в нашия край. Тези няколко месеца в МБАЛ – Смолян, тя е освидетелствала хора и е издавала съдебно-медицински удостоверения.

„ До момента съм издавала документи единствено за леки телесни повреди, само че и те не са доста. Смолян е доста спокоен регион “, показва доктор Хаджиева.

„ Проблемът със правосъдните медици е всеобщ за цялата страна. Голяма част от областите са единствено с по един правосъден доктор и множеството от тях са в предпенсионна възраст. Но за благополучие аз не съм единственият млад доктор в тази сфера в Пловдив. В момента има три специализантки и с изключение на мен в МУ работят още две колежки, които взеха тази компетентност. Май дамите имат по-голям интерес към правосъдната медицина в сравнение с мъжете “, споделя оптимистично младата лекарка.

Д-р Кристина Хаджиева е фамилна, има наследник на две години.

„ Съпругът ми е криминалист в полицията в Пловдив. Животът ни събра на една аутопсия – на едно ликвидиране “, прибавя още тя.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР