Д-р Кремена Желева твърди, че документацията е изчезнала по време

...
Д-р Кремена Желева твърди, че документацията е изчезнала по време
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява личен лекар от Бургас по сигнал за фиктивни прегледи

Д-р Кремена Желева твърди, че документите е изчезнала по време на ремонт в поликлиниката

Прокуратурата ревизира персонален доктор от Бургас след сигнал за източване на здравната каса. Той е подаден от пациент, който с изненада схваща, че е с две болести, които той няма. Заради тях е преглеждан неведнъж - на документи, а касата е платила по тази причина, оповестява бТВ

Бургазлията Костадин Караманлиев проверява електронното си здравно досие и по този начин схваща, че има две болести, поради които, лекарят е правил така наречен „ диспансерен обзор “ неведнъж. Проверката на касата към този момент завърши и откри нарушавания, поради които глоби лекаря.В края на предходната година на дъщерята на Костадин трябвало да се сложи наложителна ваксина. Личната лекарка обаче по този начин и не ги извикала. През юли те я сменят с друго джипи. Новият доктор желае да сложи имунизацията, само че след инспекция в системата вижда, че „ на документи “ това към този момент е направено.

„ Оказа се, че тази ваксина, която би трябвало да се сложи, към този момент е сложена и в системата на здравната каса е маркирано, че е сложена, въпреки, че ние не сме я сложили “, изясни Костадин Караманлиев.

Костадин подава сигнал в РЗИ. Пред тях някогашната персонална лекарка на фамилията изяснява, че е позволила техническа неточност. Данните в системата са поправени и детето е имунизирано. Бащата взема решение да ревизира личното си здравно досие. С изненада схваща, че същата лекарка, в продължение на две години, го е преглеждала по две диагнози - хипертонично сърце и последствия от неуточнени мозъчносъдови заболявания.
 Лекарят е доктор Кремена Желева
„ Шокирах се, естествено, по какъв начин по този начин - аз не съм ходил на нито едно проучване за сърце, не ми е мерила кръвното, а тя внезапно ме е лекувала от странни заболявания, които за първи път слушам “, изяснява Костадин Караманлиев.Здравната каса е платила за 10 прегледа по двете диагнози - или общо 175 лв.. Но след инспекцията открива, че в кабинета на лекарката липсва документи, която да потвърждава, че прегледи действително е имало.
„ Няма публикуван образец от амбулаторния лист с автограф от лицето и то да бъде известено за тази диспансеризация “, изяснява Нели Апостолова, зам.-директор на РЗОК- Бургас.

Лекарят е доктор Кремена Желева. 

„ Имало е прегледи, имало е всичко, право на пациента е да споделя каквото желае. Не, нямам (документи за тези прегледи – б.р.). Просто са се изгубили, тъй като имаше ремонт в поликлиниката “, изяснява персоналната лекарка.

„ Аз не съм бил викан, не съм лекуван, само за две години съм бил болен от COVID-19 и от грип - само тогава съм ходил в кабинета ѝ “, твърди обаче Костадин.

Касата глобила доктор Желева с 800 лв.. И си желае парите, платени за прегледите, назад. А Районната прокуратура в Бургас открива данни за осъществено закононарушение от общ темперамент.

„ В хода на инспекцията са осъществени голям брой дейности, снети са сведения от  лицата, също така е приложена и здравна документи “, изяснява Зорница Щърбева, прокурор и представител на Районна прокуратура – Бургас.

Случаят е изпратен по подготвеност на Окръжната прокуратура. От там са разпоредили спомагателни инспекции, които да покажат дали има и други пациенти на лекарката в тази обстановка и какви са действителните вреди за бюджета.

Казусът не е изключение. bTV изиска данни от здравната каса за откритите случаи на заплатена активност, която действително не е осъществена.

От 2021 година доникъде на 2023 година в лечебните заведения тези случаи са 63, като са източени малко над 140 000 лв.. За част от тях има издадени писмени предложения за връщане на пари, за друга - се чака решение на съда. Има и 11 заповеди за отчасти преустановяване на контракта с касата, множеството са обжалвани и също се чака решение на съда.

В извънболничната помощ случаите са 252 за малко над 5700 лв.. Съдебните каузи за част от тях към този момент са завършили – има прекъснати контракти с лекари и връщане на пари.Всеки може да ревизира здравното си досие и да види дали няма корист с данните му. Проверката се прави с код или електронен автограф в системата на касата или в Националната здравноинформационна система.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР