Д-р Костадинов, председател на Възраждане и кандидат за народен представител

...
Д-р Костадинов, председател на Възраждане и кандидат за народен представител
Коментари Харесай

Еврото – икономическият убиец на България

Д-р Костадинов, ръководител на Възраждане и претендент за депутат от 3 МИР Варненски и 25 МИР София, показа пред жители главните претекстове на икономическия екип на Възраждане за опазване на българския лев, с които обоснова съпротивата на политическата партия против влизането на страната ни в еврозоната. На 7-ми юли Възраждане провежда митинг пред Министерството на финансите с искане за оставката на министъра. Поводът е подписания от него  проект за въвеждане на еврото в България. От политическата партия канят всички жители да се причислят на събитието, с цел да защитим българския лев и суверенитет.

Много хора свързват влизането на България в еврозоната единствено с смяна на валутата, само че проблемите са доста по-дълбоки. Премахването на българския лев, един от знаците на българската държавност, е единствено „ върха на айсберга “.

Екип от специалисти на политическа партия Възраждане проучва икономическите опасности при вероятно влизане на България в еврозоната още през 2018 година, след което беше проведена подписка за осъществяване на референдум против приемането на еврото в страната ни. Тя беше подкрепена от над 220 000 хиляди българи.

Някои от главните доводи на Възраждане са:

Загуба на народен суверенитет - с влизането в еврозоната, България трансферира цялата си парична и фискална политика от Българска народна банка към Европейската централна банка (ЕЦБ). Различни параметри на паричната ни политика ще се вземат решение отвън България и са идентични за всички държави-членки на еврозоната. Но какво ще се случи, когато едно решение на ЕЦБ е положително за Германия и неприятно за България?! С кого ще се съобрази ЕЦБ? Отговорът е явен и България ще е огромния губещ при всяка спорна обстановка.

Инфлация при стоките от първа нужда - съвсем всеки човек има персонален опит или информация от „ първа ръка “ за големите разтърсвания при цените на стоките от първа нужда в първите години след приемане на еврото в други страни. Официалните данни сочат сред 10% и 30% растеж на цените на храните в първите 2 години, който се изяснява със спекулации от страна на търговците и закръгляне на цените нагоре. Всеки четвърти българин или 1.6 милиона души живеят под прага на бедността и е немислимо да оцелеят при сходен финансов удар.

Валутният ръб е апетитна хапка за мафията в България - курсът на лв. към еврото сега е закрепен на 1.95583 и се подсигурява от запас от към 45 милиарда лв.. Влизането в еврозоната значи унищожаване на валутния ръб, прекачване на част от този запас към ЕЦБ, а другата част от него ще остане разполагаем на държавното управление, което и да е то. Докато България не се е справила с високите равнища на корупция, то има действителен риск да бъдат източени десетки милиарди лв. при влизането ни в еврозоната и закриването на валутния ръб. В допълнение, премахването на борда ще позволи на държавното управление (което и да е то), да стартира да тегли заеми.

Ще плащаме задълженията на други страни . Влизането в еврозоната значи и влизане в Европейския механизъм за непоклатимост, който бе основан след икономическата рецесия в Гърция. Неговата цел е да субсидира задлъжнели страни, като за задачата всяка държава-членка заплаща годишна вноска към общ фонд за непоклатимост. По калкулации на икономическия институт към Българска академия на науките, България ще заплаща на година над 1 милиарда лв. вноска. С максимален дълг и надлежно със дотация към този миг са Гърция, Италия, Испания и Португалия. България няма да получава средства, тъй като държавният ни дълг е под 30% от Брутният вътрешен продукт и е надалеч под междинните равнища за еврозоната (над 80% от БВП). Има и уговорка, която ни задължава при финансова рецесия да отделим за интервала на рецесията до 15% от Брутният вътрешен продукт, което в нашият случай са към 15 милиарда лева Това е на практика невероятно при централен бюджет от 30 милиарда лева Тази уговорка значи заробване на България и безспорна взаимозависимост от ЕЦБ.

“Ще влезем в клуба на богатите, но различен път! ” - Един от главните причини е, че еврозоната води до стопански разцвет, само че това изказване не се поддържа от никаква публична статистика. Няма страна, която да е повишила скоростта на развиване на стопанската система си след влизане в еврозоната. Всички резервират растеж на Брутният вътрешен продукт от към 1-3%.

Ще имаме непоклатимост на банковата система, но различен път ! - Вторият прочут мотив, който ни се натрапва е, че ще има непоклатимост на банковата система и банкрутите на банки ще станат на практика невъзможни. Тук е изцяло задоволително да отбележим, че ЕЦБ по никакъв метод не съумя да предотврати банкрута на банки и икономическата рецесия в Гърция, като ги остави да задлъжнеят и сега държавния им дълг е над 200% по отношение на Брутният вътрешен продукт. В Италия се случи нещо сходно - техния дълг все още е 150% по отношение на Брутният вътрешен продукт. Това са страни с на практика банкрутирала банкова система и стопанска система.

Задължени сме да приемем еврото посредством Маастрихтския контракт . Факт е, че България с влизането си в Европейски Съюз се задължава да одобри еврото, само че това, което не ни споделят е, че всяка страна има правото да избере по кое време да одобри еврото. На процедура, България може да не влезе в еврозоната още хиляда години и няма да наруши договорните си връзки. Изборът е единствено наш!

Няма връщане обратно! Не е очакван механизъм за излизане от еврозоната, което значи, че в случай че решим да си върнем валутата и паричната самостоятелност в даден предстоящ миг, то ще би трябвало да създадем казус и евентуално ще отнеме най-малко 5 години.

Това са някои от главните причини, за какво България не би трябвало да приема еврото и да се отхвърля от българския лев. Не става въпрос просто за патриотично възприятие, а за действителен прагматизъм. На процедура изгоди съвсем няма, а рисковете са съществени, огромни и необратими.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР