Д-р Калина Йорданова, клиничен психолог и изследовател и Борислава Мечева,

...
Д-р Калина Йорданова, клиничен психолог и изследовател и Борислава Мечева,
Коментари Харесай

„И детето е човек“ : Въпросът за развода за деца и родители

Д-р Калина Йорданова, клиничен психолог и откривател и Борислава Мечева, семеен психотерапевт, разкриха какъв е верният метод към децата при бракоразвод на родителите в поредицата “И детето е човек ” в ефира на “Кой приказва ”. “Въпросът за развода. За деца и родители ” - втората брошура от поредицата “Въпросът за… ”

Йорданова показа, че директната работа с пациенти е въодушевила книжката, а в последните години от ден на ден хора разискват все по-трудни въпроси. Според Мечева родителите, които се пробват да приказват с децата си по сложни тематики, се усилват. Естествено всичко зависи и от съответното семейство и самостоятелният път.

Според нея би трябвало да има ясна конструкция на връзките в фамилията. “Децата имат фантазията, че в случай че създадат нещо ще съберат родителите си ”, споделя Йорданова.

Трябва версията на родителите за развода да бъде обща и техните проблеми да не се придвижват върху детето. “Постоянното увещание на детето, че не е отговорно за раздялата, е доста значимо ”.

Тя означи, че децата виждат, когато има проблеми сред родителите и не постоянно имат вяра на думите, които се изричат.

“Трябва да гледаме на другите форми на семейство като естествени ”, показа Мечева.

Според нея е значимо родителите да не се вършат, че всичко е наред. “Да приказваме с децата си намерено с подобаващ за възрастта им език ” разяснява тя. “Това оказва помощ на децата да се усещат свободни да задават въпроси ”.

Тя показа, че няма единствено един метод за говорене с детето, тъй като при разводът в никакъв случай няма универсално решение. “Идеята ни е, че като покажем един метод, това подтиква родителите да намерят своя подобаващ жанр на описване ” показа Мечева. Тя прибавя, че даже изневярата може да бъде разисквана с детето, в случай че описа е достоверен, координиран и смъква виновността от детето.

Според двете, прекарването на детето на развода е друго и зависи и от възрастта на детето. Ако е по-голямо може да избяга от у дома или да прибегне до използването на разнообразни субстанции. Йорданова показа, че раздялата е нормативно събитие. “Всяка рецесия има начало и край, значимо е да приказваме ”, разяснява Йорданова.

Мечева приключи, че е значим методът, по който гледаме на рецесиите.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР