Д-р Хасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари

...
Д-р Хасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари
Коментари Харесай

Д-р Хасан Адемов пред novini.bg: Конфронтацията между президента и премиера води до напрежение, което не помага на никого

Д-р Хасан Адемов  Хасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година приключва е ръководител на парламентарната комисия по труда, обществената и демографска политика. Той е избиран за народен представител от Движение за права и свободи в седем следващи състава на Народното събрание. Бивш министър на труда и обществената политика /2013-2014г./. Д-р Адемов е един от най-ценените и уважавани експерти и специалисти в обществената сфера. С него беседваме на напрежението на политическата сцена през последните дни и месеци, подбудени от противоборството сред президентската институция и Министерски съвет, за безработните и изхода от коронакризата. За заплахите на продължаващата болест у нас и по света.

От Движение за права и свободи от дълго време заявяваме позицията си да бъде непокътната държавността

каквито и политически земетресения да се случват. Конфронтацията сред институциите в страната президентство и Министерски съвет, в частност сред президента и премиера, ражда напрежение, което не оказва помощ на никого. Неслучайно ние от години повтаряме, че политиците у нас би трябвало да се обединим към една стратегия за ускорено икономическо развиване на България. Да определим 3 или 5 неща, към които да търсим единодушие, с цел да можем да дръпнем напред. В противоположен случай ще продължим с противоборствата, от които никой нищо не печели. На този стадий не мога да предвиждам дали ще се стигне до предварителен избор 9 месеца преди постоянните избори, макар създалото се високо напрежение последните дни и месеци. Управляващите демонстрират воля да си довършат мандата, само че никога не може да се изключат опциите за изненади. Още повече, че

сред 80 000 - 90 000 безработни бяха регистрирани след настъпилите уволнения, свързани с ковид.

Мярката 60:40, макар сериозните рецензии към нея, свърши своята работа и огромна част от хората откриха прехранване назад. Някъде към 30 000-36 000 са тези, които отново бяха наети на работа. Така общият броя на тези, които получават пари от бюрата по труда в този момент, е към 280 000 дружно с тези, които бяха регистрирани преди рецесията. Това число обаче непрестанно се трансформира. Ние постоянно сме упорствали във всеки отрасъл да има ясни секторни политики за излизане от рецесията. В нея влязохме бързо, само че се чака не толкоз бързо да излезем. На този декор едно тристранно съглашение сред обществените сътрудници и държавното управление даде опция за съглашенски метод в решаването на тези значими за хората проблеми. Желанието ми е да бъде изменен дизайна на мярката 60:40 и за наслада към този момент има такава настройка. Става въпрос за браншове като превоз и туризъм, за които мярката би трябвало е 80:20. В тези сфери хората най-вече пострадаха от коронакризата.

Лично аз се усещам добре след прекараната болест.

Благодарен съм на тези, които се грижиха за мен. Най-тревожно ми беше, заради неизвестността. Това е най-сериозното предизвикателство на заболяването - когато един човек в положително положение, внезапно пострада съществено и се окаже пред портите на една голяма неопределеност. Първата вълна на ковид завари света и нас, в България също, неподготвени откъм настройки, екипировки, финансов запас и други. Оказа се, че тази зараза засегна над 7 милиона души в целия свят.

Заразата никога не може да се дефинира като лека.

Предстои да се вършат разбори на всички резултати и недостатъци на тази рецесия - по какъв начин системите по опазване на здравето се оправиха, ограниченията на държавните управления до какво доведоха - до справяне или не с компликациите.
В България в последно време има известно увеличение на инфектираните. Това значи, че

епидемията към момента не е отминала и рисковете съществуват.

Но системата на опазване на здравето, организацията и метода за решаването на обособените случаи, към този момент са задоволително ефикасни и сериозени. На този стадий следим единствено обособени огнища, които при сериозна работа на РЗИ могат да бъдат премахнати по-лесно. Сега има огнища в някои региони в страната, в някои предприятия. Мерките, които се подхващат са ефикасни и не трябва да изпадаме в стрес. Националният действен щаб /НОЩ/ включваше в състава си специалисти и положителни уредници от системата на опазването на здравето, което е значимо, поради наложилото се незабавно преструктуриране както в лечебните заведения, по този начин и в стопанската система. Щабът от позиция на медицинските провокации, се оправи добре. Винаги може да се намерят и недостатъци като тези, че беше неразрешено визитата на парковете и градинките, или пък повратливите решение през днешния ден да се носят маски, на следващия ден не и назад. Но другояче считам, че щабът извърши своите задания професионално и добре.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР