Д-р Грозев, каква е ситуацията в болницата в Гълъбово, отмина

...
Д-р Грозев, каква е ситуацията в болницата в Гълъбово, отмина
Коментари Харесай

Д-р Гошо Грозев: Важно е да получиш подкрепа в точния момент

Д-р Грозев, каква е обстановката в болничното заведение в Гълъбово, отмина ли опасността от ковид пандемията?

Преди дни изписахме последните тежко заболели от COVID-19, които бяха настанени в нашата болница. Нещата, може да се каже, са към този момент във фаза на затихване. Вариантът Омикрон минава доста по-леко от предходните варианти, ето за какво се надяваме интервалът на тежките случаи да е към този момент зад тила ни. Понастоящем в болничното заведение имаме коронавирус зона, през която всички пациенти минават, слага се диагнозата, а данните се вкарват в националната система. Обикновено на 4-тия или 5-ия ден пациентите се усъвършенстват, температурата спада и главните недоволства минават. Разбира се, има изключения, само че рядко се стига до хоспитализация.

Кой беше най-тежкият миг за вас в тази пандемия?

Като се върнем обратно във времето, при започване на пандемията преди 2 години броят на болните не беше огромен, само че тогава към момента знаехме малко за вируса, а и липсваха PCR проби. След това, същинските компликации започнаха с вълната през есента на 2020 година Тогава беше доста тежко – към месец отделението ни беше претъпкано. Разполагаме с 22 кревати за коронавирус заболели, а имахме случаи с по 24-25 заболели по едно и също време. Налагаше се да изписвахме пациенти още преди цялостното им възобновяване, с цел да поемем други, по-тежки случаи. Отзвуча бързо. После по време на пролетта на 2021 година също имаше доста сложни моменти, само че най-тежката вълна беше тази с Делта разновидността, която стартира в края на август предходната година. Беше доста продължителна вълна, която тотално изтощи сътрудниците. Общо взето всяка вълна си имаше своите особености и сложни моменти, само че мисля, че тази вълна несъмнено беше най-тежка, тъй като беше доста продължителна.

Как се справихте с компликациите, с неналичието на съоръжение и консумативи?

Още в самото начало на Covid-19 пандемията получихме поддръжка от една от огромните компании, които работят в региона на Гълъбово – „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “. И преди сме разчитали на тях, само че в тези доста сложни за нас моменти имахме цялостното им подпомагане. Целият екип на болничното заведение сме доста признателни, че ни подадоха ръка и бяха до нас от самото начало. Помощта пристигна в точния миг, получихме неща, които бяха от витална нужда за нашата работа. На няколко пъти бяха обезпечени средства за персонална отбрана на личния състав, проби и дезинфекционни средства. Беше изработен ремонт на кислородната апаратура на болничното заведение, като се смениха накрайниците по европейски стандарти, получихме и нова кислородна станция на Дрегер. По този метод подаването на О2 до пациентите стана доста по-качествено, като всеки нуждаещ се има достъп до независим извод, с цел да получава нужния О2 по време на целия болничен престой. Получихме монитори, които се свързват посредством WiFi-връзка с мониторна станция и по този начин сътрудниците от коронавирус отделението можеха да наблюдават положението на пациентите отдалечено. Поради естеството на вируса не бе допустимо сътрудниците да бъдат неразделно до болните от самото начало. Тези монитори облекчиха много работата ни. Получихме и друга инсталация, тъй като по време на пандемията, която продължи много дълго, част от тези, с които разполагахме, отхвърлиха. Получихме дефибрилатори, респиратор, ЕКГ, мобилен рентгенов уред и система за цифровизация на рентгеновите проучвания. Цялата инсталация влезе приложимост, облекчаваше нашата работа и помагаше на нашите пациенти.

Т.е. помощта на компанията е била в точния момент, с цел да Ви помогне в тази последна, тежка вълна?

По мое мнение, нямаше да се оправим толкоз сполучливо без помощта на компанията. Не желая това да звучи като реклама, само че помощта беше доста навременна, точна, за неща, които в действителност трябваха в нашата работа. Целия екип сме извънредно признателни за това.

Изглежда, че пандемията към този момент не е проблем, бяха анулирани всички въведени ограничения. Ще можете ли да употребявате получената инсталация за лекуване на други заболели?

Да, апаратурата си е при нас и ще се употребява и оттук насетне. Всички тези монитори, станции и всичко, което бе направено, продължава да се употребява в цялостна степен. Нашата болница обслужва пациенти освен от Община Гълъбово, само че и от прилежащите общини. По време на пандемията, % от коронавирус заболели се усили, само че след прекосяването на тежката вълна, ние продължаваме да работим напълно обикновено, лекуваме си нашите пациенти, а без инсталация работата ни в модерни условия е невъзможна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР