Д-р Георги Миндов в интервю за Монитор разяснява ситуацията покрай

...
Д-р Георги Миндов в интервю за Монитор разяснява ситуацията покрай
Коментари Харесай

Георги Миндов: Състоянието пред кабинетите е кошмарно, при децата има пълен хаос

 Д-р Георги Миндов в изявление за " Монитор " коментира обстановката около COVID-19. 

- Д-р Миндов, какво е ситуацията пред кабинета ви в този момент, в разгара на четвъртата вълна?


- Трагично е ситуацията пред кабинета. Има безпорядък и цялостно разбъркване на потоците - деца възрастни, заболели от други болести. Струпват се по едно и също време в коридорите карантинирани от COVID-19 дружно с другите заболели - дребни и огромни. Освен това има случаи, в които карантинирани идват да си вземат болничния, тъй като работодателят му го желае, т.е. той нарушава карантината, с цел да си вземе от лекаря и занесе при шефа болничния.

При децата има цялостен безпорядък - учебните заведения и детските градини са си издали неписана заповед и за най-малката хремичка или кихане ги пращат при персоналния доктор. Това води до скупчване на деца пред кабинетите, които имат елементарна хрема. Сега с изключение на деца с Коронавирус има и много с ринит, само че всички се струпват вкупом в коридора. Хремата не е незабавно положение, само че се изпада в суматохи и се дава напън да минат на обзор денем.

Като цяло е кошмарно положението пред кабинетите - има доста наплашени пациенти, което води до скупчването на хора и деца с леки хреми дружно с заболели с ковид. Всички те седят в коридора дружно и чакат да минат през кабинета.

- Вече месец учениците са в постоянна форма на образование, забелязвате ли да има нарастване на броя пациенти с ковид?

- За София мога да посоча данните от РЗИ от началото на седмицата - 260 заболели възпитаници, 3 заболели учители и 193 карантинирани паралелки. Едва ли в стрaната обстановката е по-различна.

В моята процедура има по-малко деца. Сега имам 3 деца с COVID-19, те са на възраст сред 15-19 години. Не мога да кажа, че протича тежко болестта при тях. Има друго притеснително нещо. Колеги педиатри споделят, че при тях има дребни деца, които са със признаци на ковид и е евентуално да имат инфекцията, само че родителите отхвърлят да ги тестват, даже домакински тест не желаят да създадат.

- Защо отхвърлят?

-За да не ги карантинират и да могат да вървят на работа. Това е повода да отхвърлят да тестват децата си. Може и да не е всеобща процедура, само че факт е, че има не един или двама родители, които отхвърлят да ги тестват по всевъзможен метод. Дори и с домакински тест отхвърлят да го създадат, най-малко те сами за себе си да знаят има ли детето им или не COVID-19 и да го изолират, да не върви на детска градина или учебно заведение. Това е доста притеснително. Детето може и да изкара вируса леко, само че не се знае по какъв начин ще протече болестта при родителите, бабата или дядото, в случай че не са имунизирани. Тези родители не правят оценка, че обстановката може да стане още доста по-сериозна и рискова. Не би трябвало да се подценява и фактът, че този вид визира по-често и деца и има риск от появяването на мултисистемен инфекциозен синдром, който визира всички вътрешни органи. Това са редки случаи, само че следствията от него може да са съдбовни. Има научни данни, съгласно които даже детето може да не е болно, а единствено контактно и да развие мултисистемен инфекциозен синдром. Все още не е ясна повода, само че има епидемиологична връзка - или е контактно, или инфектирано детето.

Симптоми на мултисистемния инфекциозен синдром са температура, стомашни болки, зачервяване на очите, замаяност или комплициране, кожен обрив, повръщане.

Другото, което е притеснително сега, е, че още веднъж има усложнен банкет на пациенти с ковид в лечебните заведения - коли за спешна помощ карат болните, само че ги връщат и те обикалят. Дори има един умрял с COVID-19 в кола за спешна помощ през предходната седмица. Аз също и предходната седмица срещнах усложнение за приема на една моя пациента с пневмония и ниска сатурация. Положението е по-трагично от пролетта в този момент.

- Късно ли е за въвеждане на противоепидемични ограничения против коронаворуса?

- Не, не е късно. Дори мнението на епидемиолозите е, че те би трябвало да са по-строги. Това обаче зависи единствено от властта, ние нищо не можем да създадем. Минем ли 600 на 100 000 заболевамоест на популацията за последните 14 дни, би трябвало да обявим цялостен локдаун. Всички други ограничавания не работят и не дават резултат. Според мен всичко би трябвало да се спре тотално, да затворят молове, градски превоз, да се лимитират всевъзможни контакти, да не се събират повече от 2 -3 души в контакт, които да са семейство. Така би трябвало да стиснем зъби и издържим, другояче няма да спре този смут и ще продължат да умират хора, лечебните заведения няма да могат да поемат пациентите - това е страшното. Легла в лечебните заведения и О2 има, казусът са интензивните кревати - там има дефицит. Болниците въпреки всичко би трябвало да пазят интензивни кревати и за други пациенти, които не са с ковид.

- Висок е броят на имунизираните против COVID-19, които по-късно се заразяват с вируса. На какво се дължи това?

- Това евентуално се дължи на обстоятелството, че този вариант се предава и популяризира доста по-бързо и елементарно. Поне три пъти по-бързо се предава Делта разновидността спрямо Алфа. Индийският вид е доста по-контагиозен и инфектиран, т.е. за доста по-кратко време на контакт се предава.

- Допускате ли, че част от тях са с подправен документ?

- Да, самите хора си знаят това. Всеки самичък за себе си знае с какъв документ е и би трябвало да е подготвен за рисковете и следствията от това. Дори има случаи на хора, които са с подправен документ, които в този момент желаят да се имунизират, само че не могат, нямат право. Тези хора би трябвало да си поемат отговорност за действието си. Също по този начин би трябвало да си понесат отговорността и тези, които не са имунизирани. У нас има всички препарати, само че няма искащи да се ваксинират.

- Може ли да кажете вие получавали ли сте оферти да издадете подправен документ?

- Редовно има сходни допитвания до мен. Имаше един интервал, в който доста бяха зачестили случаите, в които ме подпитваха за подправен документ. Тези хора се пробват при един, при различен сътрудник, при трети...

Вчера имах отново един случай, в който ме питаха за подправен документ. Аз споделих, че това е престъпно закононарушение и би трябвало да уведомя за протичащото се районния прокурор превантивно, че еди- кое си лице е склонно към престъпно закононарушение. Това е все едно някой да каже - хайде да убием съседа. Това е закононарушение и би трябвало да се рапортува на проверяващите органи. Така е по закон, в случай че знаеш, че някой се приготвя да извърши закононарушение, би трябвало да уведомиш управляващите. Това е закононарушение с документна машинация. Издаването на подправен документ е действително издаване на медицински документ с погрешно наличие за здравословното положение на пациента.

- Може ли да кажете има ли от вашата пациентска листа искащи да се имунизират против COVID-19?

- Не, няма искащи да се имунизират против ковид в моята листа. От към месец не мога да събера група от 6 индивида за слагането на първа доза, които да желаят да се ваксинират, с цел да мога да ида и да взема един флакон препарат. Всички пациенти споделят, че ще помислят, или го отсрочват за по-натам. Има искащи единствено за слагането на трета доза.

- Каква част от вашите пациенти, които са имунизирани, се заразяват, по какъв начин карат те вируса?

- Много малко са при мен случаите, в които имунизирани се разболяват. Те са може би към 2%. Мога да посоча един индикативен образец за това. Имам в практиката си едно семейство, което цялото прекара коронавирусната зараза. Брат и сестра на към 30 години се заразиха с вируса. Той е ваксиниран против вируса с " Астра Зенека “ и прекара болестта леко - с изнемощялост, загуба на усет и подушване. Сестрата не беше имунизирана - тя направи пневмония, която се усложни бързо и се наложи да бъде приета в болница в болница. Дядото и бабата бяха имунизирани също с " Астра Зенека “, като мъжът го изкара много леко у дома, а бабата никак не се разболя.

- Според вас би трябвало ли да стане наложителна имунизацията против COVID-19 най-малко за някои сфери?

- Би било хубаво да стане наложителна имунизацията против COVID-19 най-малко за лекарите, с цел да не боледуват. В случая ние сме стратегически запас, в случай че ние се разболеем, няма кой да лекува пациентите.

- Кога ще започнете да имунизирате вашите пациенти и против грип, има ли интерес към противогрипните ваксини?

- Изненадващо имам доста искащи да се имунизират против грип. Почти всички пациенти, на които сложих противогрипна ваксина предходната година, желаят и в този момент да им слага. Миналата година имунизирах против грип към 100 души, в този момент отново ще са толкоз. Ваксинирането ще стартира, когато получим самите препарати. Това се чака да стане след 20 октомври.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР